FEM SPANINGAR: "Poya med oväntad sex(!)backslinje mot Hammarby"

I en match som hade mycket.
Här är Andréas Sundbergs spaningar.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Poyas sexbackslinje
IFK Göteborg var helt underlägsna i första halvlek, hade sex backar större delen av matchen, gjorde två straffmål och spelade med en man mer i 68 minuter. Det här var en match som hade mycket.

Men vi tar det från början.

IFK Göteborgs defensiva taktik var anmärkningsvärd. Blåvitt ville att Hammarby skulle ha bollen, men hoppades kunna sätta stopp vid eget straffområde, och sedan var förhoppningen snabba omställningar och all in på fasta situationer.

Asbaghi startade med sex backar. Två mittbackar i André Calisir och Jesper Tolinsson, två högerbackar i Emil Holm och Toko Nzuzi, och två vänsterbackar i Victor Wernersson och Alexander Jallow. Hela gänget i en vågrätt linje. Framför kan man välja att kalla det för tre mittfältare och en anfallare, men det såg mest ut som fyra mittfältare med Noah Alexandersson, Alhassan Yusuf, Tobias Sana och Hosam Aiesh lite framför och började pressen vid mitten på egen planhalva.

Det som hände då var att Hammarbys yttrar Imad Khalili och Muamer Tankovic tryckte upp eller in och blev antingen anfallare eller mer centrala, och att ytterrbackarna Tim Söderström och Dennis Widgren också tryckte upp och blev offensiva yttermittfältare. Så när Bajen hade boll hade man: 2-2-6 eller 2-4-4.

Har sett division 3-lag som möter allsvenskt lag göra så, men att IFK Göteborg hade den taktiken mot Hammarby som efter tre allsvenska omgångar har en seger, det förvånade.

Hammarby hade bollen nästan hela tiden och ägde halvleken. IFK Göteborg försvarade och hoppades vinna boll och kontra.

Matchen kunde ha varit avgjord efter första halvleken, men svaga avslut och en skicklig målvakt i Anestis gjorde att det 1-0, och den levde.

Imad Khalili hade två frilägen, men sköt först på Giannis Anestis och sedan utanför. Muamer Tankovic hade också ett friläge men sköt också på Anestis.

Efter 19 minuter nickade Tankovic in 1-0 efter Darijan Bojanics hörna.

IFK Göteborg hade två okej chanser, men inte på grund av taktiken att ligga lågt och snabbt ställa om.

Tobias Sana slog en fin passning till Noah Alexandersson som blev fri men skött rakt på Davor Blazevic. Emil Holm svarade för en individuell prestation när han med kraft löpte längs högerkanten och kom i ett okej läge och testade skott.

I den andra halvleken fortsatte Blåvitt med sin taktik, och var nog ganska nöjda över att Hammarby tog ut passningsskicklige Bojanic och satte in mer defensive Jeppe Andersen.

Andersen fick bara vara inne i nio minuter innan han rev ner Emil Holm. Utvisning. Straff.

Blazevic räddade fint, men Aiesh nickade in sin egen retur.

1-1 och nu var Blåvitt elva mot tio. Men trots oavgjort och en man mer låg Blåvitt kvar med sin taktik i tio minuter innan det blev mer offensivt. In med Alexander Farnerud, Patrik Karlsson Lagemyr och Sargon Abraham och uppställningen 4-2-3-1.

Bortalaget tog över bollinnehavet, men skapade inte mer än två halvchanser i den andra halvleken.

Bajen hade nu bara fyra ”riktiga” startspelare inne på planen och hade inget att komma med mot det laget som Blåvitt hade mot Mjällby (undantaget André Calisir i stället för Mattias Bjärsmyr.

Straffar var segerreceptet för IFK Göteborg. I den första förlängningshalvleken fick man en till efter att David Fällman spelat handboll. Aiesh klev återigen fram, och tryckte den här gången in den stensäkert.

Fin insats av Emil Holm
Visst var värderingarna inte helt klockrena ibland. Men vilken kraft, fysik och driv. Det var han som på egen hand skapade lagets näst bästa chans i första halvlek. Det var han som fixade straffen som ledde till kvitteringen. Det blev matchavgörande. Förra säsongen startade 20-åringen bara i två allsvenska matcher och i år har det inte blivit någon ännu. Men det lär inte dröja länge innan det blir mer speltid.

Högre förväntningar på Bajens nyförvärv
Har skrivit en del om Paulinhos start och att han har haft det svårt som nia. Så var det även mot IFK Göteborg. Det hände ingenting och gick långsamt. Det andra stjärnförvärvet Abbe Khalili har inte heller levt upp till de höga förväntningarna. Med Jeppe Andersen på bänken fick Khalili flytta ner från tia till sittande mittfältare. Det var okej, lite som det har varit i allsvenskan. Man väntar på att det ska gå lite snabbare och bli lite spetsigare.

Bästa cupspelet sedan 2015 för Blåvitt
2015 vann IFK Göteborg cupen och efter det har man inte gått längre än till kvartsfinal 2017 och 2018. Nu är laget i semifinal. Hammarby åkte nu alltså ut i kvartsfinal, något man även gjorde 2019. Senast Bajen gick till semifinal var 2016.

Tungt för Söder och IFK Göteborg

Robin Söder har en tuff skadehistorik. Nu ser det ut som han är skadad igen. Anfallaren var inte med i truppen mot Mjällby och inte heller mot Hammarby. Efter matchen sa Poya Asbaghi att anfallaren är skadad men ville inte berätta vad det rör sig om. Om det nu är så att Söder är skadad och blir borta ett tag så är det först och främst oerhört trist för honom, sedan är det också tungt för laget. Han är kapten. Han är den som ska göra målen. Utan honom ser det inte så spetsigt ut på den positionen. Asbaghi sa att Farnerud och Aiesh är bra. Det stämmer ju. Men deras främsta position är inte nia.
Publicerad 2020-06-25 kl 21:45