Höjdpunkter: Tung derbyförlust för IFK Göteborg mot GAIS
Carlén nickar in 1-0 för IFK Göteborg mot Gias
0:15
Lindberg får jätteläge mot IFK Göteborg
0:28
Carneil testar från nära håll

I Göteborgsderbyt mellan Gais och IFK Göteborg saknades Niklas Andersén, Jonas Lindberg och Axel Henriksson för hemmalaget. I Blåvitt stod Pontus Dahlberg, Abundance Salaou, Sebastian Eriksson och Anders Trondsen på frånvarolistan. I stället för fotskadade Dahlberg fick Adam Ingi Benediktsson förtroendet mellan stolparna.

Det var visserligen IFK Göteborg som fixade fram matchens första målchans efter sex spelade minuter genom ett skott från Hussein Carneil från snäv vinkel, men därefter var det länge Gais för hela slanten. Åtminstone vad gällde heta lägen.

I den 13:e minuten lyfte Egzon Binaku in bollen till Mervan Celik - som tvingade Blåvitt-målvakten Adam Ingi Benediktsson till en jätteparad. Minuter senare provade Gustav Lundgren utifrån, och skottet smet precis utanför målramen.

I minut 20 fick Julius Lindberg ett friläge, men inte heller den gången lyckades de grönsvarta överlista Adam Ingi Benediktsson, som var bortalagets främste spelare i den första halvleken.

Matchen präglades av heta dueller, ett bra tempo och god atmosfär. Efter Gais starka inledning jämnades matchbilden ut något, och innan halvtidsvilan skulle det första målet komma. Blåvitt fick frispark alldeles utanför straffområdet - och på inlägget nådde Adam Carlén högst och nickade säkert in 1-0 till IFK Göteborg. Resultatet stod sig till paus.

- Det är fruktansvärt skönt. Alltid gött att göra mål, och framför allt i ett derby, sa Adam Carlén till C More i halvtid.

Det blev inte många minuters spel i den andra halvleken innan domare Bojan Pandzic behövde avbryta matchen på grund av rökutveckling på Bravida arena. Spelet återupptogs fem-tio minuter senare - och det var ett fortsatt hungrigt Gais som stod på banan.

De grönsvarta satte i gång en kort hörna, och efter det efterföljande inlägget kunde mittbacken Axel Norén till slut dunka in kvitteringen till 1-1. En rättvis sådan.

Gais fortsatte chocka Blåvitt och bara minuter efter kvitteringen blev Mervan Celik nedriven av Adam Carlén i offensivt straffområde - och Bojan Pandzic pekade på straffpunkten. Celik tog själv hand om straffsparken, och placerade kyligt in bollen i nät till 2-1.

Blåvitt, som bland annat hade bytt in Marcus Berg i spel, gjorde en kraftsamling för att försöka åstadkomma en kvittering. Eman Markovic fick ett fint läge med kvarten kvar av ordinarie speltid, men sköt strax utanför stolpen.

I stället drog Adam Carlén på sig sin andra varning i matchen efter att ha dragit ner Chisomnazu Chika Chidi och blev således utvisad.

- Göteborgs mittbackar har haft det jobbigt med spelet bakom sig under stora delar av matchen, sa C Mores expert Marcelo Fernandez i samband med siutationen.

Några fler mål blev det inte - och Gais fullbordade derbyskalpen och vann med 2-1.

- Vi gör en svag insats rakt igenom. Vi förlorar troligtvis välförtjänt, även om jag vill se matchen igen (för att bedöma det). Vi är inte bra i någon fas av matchen. Vi har glimtar, men vi gör en genomsvag insats. Vi sitter inte ihop som lag. Vi skapar extremt lite målchanser. Vi visar inte den energin och frenesin som man ska visa i en elitmatch i fotboll och i synnerhet ett derby, säger Mikael Stahre, tränare i IFK Göteborg, efter matchen.

Han fortsätter:

- Vi sa på förhand att det skulle bli tufft. Det blir tufft mot all lag på elitnivå om man inte gör sina saker bra och det gjorde vi inte den här förmiddagen.

Fredrik Holmberg, tränare i Gais:

- Det var naturligtvis en härlig dag för oss gaisare. Jag har inte sett matchen igen och kan inte bedöma om det var rättvist eller inte. Men vi tänker be om ursäkt för det. Vi gjorde bra saker i dag och det måste man göra för att slå allsvenskt motstånd, säger han efter matchen.

I den avslutande gruppspelsomgången av svenska cupen ställs IFK Göteborg hemma mot IFK Norrköping, medan Utsikten gästas av Gais. Norrköping leder grupp 7 på fyra poäng, tätt följt av Blåvitt och Gais på tre poäng medan Utsikten har en poäng.

Gais: Krasniqi - Wängberg, Norén, Beckman, Binaku - Lundgren, Åberg, Julius Lindberg - Friday, Ahl Holmström, Celik.

IFK Göteborg: Ingi Benediktsson - Ohlsson, Carlén, Bångsbo, Wendt - Hagen, Svensson - Markovic, Carneil, Norlin - Abdullahi.