GÖTEBORG. Gais besegrade Öis med 3-0 i originalderbyt på Bravida arena.
Detta sedan Alexander Ahl Holmström sänkt sin förra klubb med dubbla mål.

3:29

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna ovan.

Gais var redan på förhand utslaget ur svenska cupen. Öis kunde däremot ta sig vidare vid seger, men skulle då behöva förlita sig på ett oavgjort resultat mellan Elfsborg och Degerfors.

Årets enda originalderby var hett från första stund  - och det var Gais som kopplade greppet tidigt på ett utsålt Bravida arena.

Via tre hörnor på kort tid satte Grönsvart press på sina rivaler, innan Öis kunde ta sig in i matchen och bland annat få till en lurig nick från Daniel Paulson mitt framför mål efter knappa tio minuter.

Med 17 minuter spelade skapade Gais sin första målchans när Alexander Ahl Holmström kom till avslut i bra läge, men skottet gick rakt på mål.

Minuten senare fick Nicklas Bärkroth ett friläge - men Mergim Krasniqi var snabbt ute och räddade Gais.

Med halva den första halvleken spelad stod Gais-stjärnan Mervan Celik för en vass aktion och avslutade på volley. Då var Alex Rahm med på noterna och räddade ut till en resultatlös hörna.

Med halvtimmen spelad skulle målnollan spräckas. Och det var Gais som skulle ta ledningen genom Alexander Ahl Holmström som kyligt nickade bollen i nät mot sin gamla klubb.

Sex minuter senare var Ahl Holmström framme igen och stångade resolut in 2-0 till Gais mot Öis.

- Jag skulle ha gjort ett till här, men det var en okej halvlek, säger han med ett leende till TV4 Play i pausintervjun.

Det måste kännas skönt att de inte riktig har koll på dig?
- Det är svårt att hålla koll på mig, säger Ahl Holmström.

Efter paus var Ahl Holmström nära att bli hattrickskytt - men nicken gick i ribban, ner på mållinjen och ut.

Öis flyttade fram laget allt mer med 25 minuter kvar att spela, vilket gav Isak Dahlqvist ett ypperligt läge. Men avslutet gick utanför.

Gais var i sin tur inte ofarligt och stack upp med både kontringar och fasta situationer i en svängig historia.

Med kvarten kvar kunde Gais punktera matchen. Gustav Lundgren stod för sin andra assist via ett vackert inlägg till inbytte Jack Cooper Love som skarvade bollen i nät.

Det blev också matchens sista mål - och Gais kunde med det titulera sig som derbysegrare.

- Väldigt gott. Jag var väldigt nervös inför matchen. Vi hade inte fått till det riktigt ännu, och då att gå ut i ett derby inför alla… Nu känner jag bara ”fan vad gött”, säger Gais-tränaren Fredrik Holmberg.

- Vi har känt länge att vi inte riktigt kommit loss. Vi har tagit lite steg under veckan, och då var det skönt i dag och få ett kvitto på att vi är bättre än vi har varit hittills. Det är en bra insats, men den är långt ifrån perfekt.

Öis-tränaren Andreas Holmberg var desto mindre belåten, av förklarliga skäl.

- Det är jättetråkigt naturligtvis. Jag är besviken över resultatet. Vi vet att den här chansen (mot Gais) inte kommer i år igen.

Vad saknade ni?
- Framför allt är det spetsen i båda boxarna. De är bättre på att skapa målchanser med sitt bollinnehav och på att göra mål - och bättre på att försvara sin box.

Gais: Krasniqi - Wängberg, Frej, Cardaklija, Wendin Thomasson - Lundgren, Åberg, Milovanovic - Amatkarijo, Holmström, Celik.

Örgryte: Rahm - Svensson, Azulay, Andreasson - Dahlqvist, Mujanic, Sadiku, Vindehall - Paulson, Christoffersson, Bärkroth.