0:36
VSK får jätteläge direkt mot AIK
1:02
Thil blir liggande efter tackling

Svenska cupens gruppspel är här och under lördagen spelade AIK hemma mot Västerås SK på Tele2 Arena. Då delade lagen på poängen efter att matchen slutat 1-1.

Redan i den andra minuten var Västerås nära att chocka hemmalaget. Ett inlägg gav Jabir Abdihakim Ali möjligheten att nicka bara någon meter från målet men hans avslut räddades av AIK-keepern Kristoffer Nordfeldt.

Fyra minuter senare spelades VSK-forwarden fri i djupled. Då avslutade han med foten, men återigen räddade Nordfeldt.

I den sjunde minuten kom dock 1-0 till gästerna. Ett Simon Johansson-skott utifrån letade sig in i bortre hörnet.

- Efter en alldeles utomordentlig start fick de utdelning, sa C More-kommentatorn Adam Pinthorp.

AIK kvitterade sedan till 1-1 i den 16:e minuten. Axel Björnström tvingade VSK-målvakten Anton Fagerström att lämna retur på ett skott och då höll sig nyförvärvet Omar Faraj framme. Forwarden stötte in sitt första tävlingsmål i tävlingsdebuten.

- Känns bra. Alltid skönt att få göra mål och speciellt i en tävlingsmatch, sa Faraj till C More i paus.

I den 24:e minuten var Vincent Thill nära att ge AIK ledningen, men hans långskott gick tätt utanför. Åtta minuter efter det spelades också Rui Modesto igenom på högerkanten men då räddade Fagerström AIK-förvärvets avslut.

1-1 stod sig till pausvilan. Då var AIK:s nye tränare Andreas Brännström kritisk i en intervju med C More:

- Vi startade med huvudet under armen, spelade till närmaste spelare mot ett man mot man-lag. Varje bollförlust blev jobbig för oss. Sedan blev vi bättre på att vända spelet och fick lite djupledsspel. Då pajade vi man-man-spelet. Då gjorde vi en ganska bra kvart efter det.

I andra halvlek tryckte hemmalaget på för ett ledningsmål. I den 64:e minuten var man nära att hitta rätt. Inhoppande debutanten Viktor Fischer spelade ut bollen på vänsterkanten där Bilal Hussein sedan fick till ett inspel mot den bortre stolpen. Taha Ayari dök upp på rätt plats men kunde inte överlista Fagerström med sitt avslut.

Med sex minuter kvar av ordinarie tid var nämnde Fischer, som lånats in från Royal Antwerp, bara centimeter ifrån att bli matchhjälte. Han klippte till på halvvolley inne i straffområdet och fick se bollen träffa ribban.

Fischer var efter matchen missnöjd med hur AIK startade.

- Vi inleder inte särskilt bra. Det är lite som saknas i vårt spel och vi är för avvaktande första kvarten. Men vi kommer tillbaka fint i matchen efter att vi gör vårt första mål. Men vi lyckas inte göra mål på våra chanser. Vi har massa att arbeta med, men det fanns bra saker att ta med oss, säger han i C More.

Desto nöjdare var dansken med den avslutande delen av matchen.

- De sista 15 var bra. Det par powerplay runt deras mål.

VSK:s Simon Johansson.

- Totalt sett är vi nöjda med en poäng. Det är en svår bortamatch, säger han i C More.

Lördagens andra match i AIK och Västerås grupp slutade i en 1-0-seger för Varbergs Bois mot Östersunds FK.

Nästa helg spelar AIK mot ÖFK, medan Västerås ska ta sig an Varberg.

AIK:s lag: Kristoffer Nordfeldt - Robin Tihi (Jimmy Durmaz 78), Sotirios Papagiannopoulos, Jetmir Haliti - Rui Modesto, Vincent Thill (Taha Ayari 56), Jesper Ceesay, Bilal Hussein, Axel Björnström (Erick Otieno 78) - Omar Faraj, John Guidetti (Viktor Fischer 56)

Västerås lag: Anton Fagerström - Herman Magnusson, Frederic Nsabiyumva, Alex Douglas - Simon Gefvert, Olle Edlund (Anders Hellblom 65), Daniel Ask, Max Larsson - Simon Johansson (Jaheem Burke 82), Jabir Abdihakim Ali (Pedro Ribeiro 65), Patric Åslund (Martin Gambos 46)

Publicerad 2023-02-18 kl 17:09