POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVENSKA CUPEN
16v

SvFF:s besked - herrarnas cup fortsatt uppskjuten och damernas cup ställs in

Foto: Bildbyrån.

Svenska Fotbollförbundet har tagit ett nytt beslut.
Herrarnas cup skjuts upp ytterligare medan damernas cup ställs in, meddelar förbundet. 
- Vi har lyssnat till våra föreningars önskemål, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Svenska Fotbollförbundet har sedan tidigare skjutit upp svenska cupen, på dam- och herrsidan, till följd av coronavirusets utbrott. På herrsidan väntar kvartsfinaler, medan gruppspelet fortsatt ännu inte är klart på damsidan. Planen har varit att svenska cupen ska avgöras i mitten av maj och före årets seriespel, som förväntas inledas i början av juni, men under fredagen höll SvFF:s förbundsstyrelse ett nytt möte om turneringen. 

Vad SvFF kom med för besked? Förbundet meddelade att svenska cupen för damer ställs in, där någon cupvinnare inte kommer att koras. Majoriten av de klubbar som berörs ska vara bakom beslutet, meddelar förbundet.

Herrarnas cup då? Den är fortsatt uppskjuten och något datum om när den kommer att återvända är ännu inte spikat. Kvartsfinaler väntar härnäst och ambitionen är att tävlingen ska fullföljas, något som de klubbar som är kvar i turneringen även önskar. För herrarna finns det även en Europaplats i potten och Uefa vill att nationsförbunden ska anstränga sig till det yttersta för att de tävlingarna ska avgöras på planen.

"Utifrån det rådande samhällsläget och förtydligade rekommendationer från Folkhälsomyndigheten är SvFF:s uppfattning att det nu råder stor osäkerhet kring att återuppta och genomföra cupmatcher redan i maj. Frågan har därför processats och yttranden har inhämtats från EFD, SEF, deltagande föreningar och Spelarföreningen, vars yttranden har vägt tungt och lett fram till de nu fattade besluten", skriver SvFF på sin hemsida.

SvFF:s ordförande, Karl-Erik Nilsson, om beslutet:

- Vi har lagt stor vikt vid de synpunkter som har framförts från intresseorganisationerna och de deltagande föreningarna när vi fattat dessa beslut. Det känns naturligtvis mycket tråkigt att inte kora någon cupmästare på damsidan i år, men utifrån de omständigheter som råder är det ändå ett logiskt beslut, säger han i en kommentar.

För Fotbollskanalen utvecklar Nilsson om läget.

Det är naturligtvis tråkigt att inte fullfölja en tävling som är påbörjad, men samtidigt har vi lyssnat till våra föreningar och deras önskemål. På det sättet blev det ett ganska logiskt beslut för oss att fatta, säger SvFF-ordföranden.

- När det gäller svenska cupen för herrar lever förhoppningen om att den ska kunna slutföras. Där är det betydligt färre matcher kvar att spela och och lagen spelar också om en Europa-plats. Det betyder att man behöver gå igång med den turneringen i månadsskiftet maj/juni för att hinna slutföra den innan den tilltänkta allsvenska säsongsstarten. Vi behöver en vecka eller tio dagar på oss att kunna avgöra det. Den delen får vi återkomma till, när det gäller svenska cupen. Men i dagsläget är planen att den ska slutföras.

Och den ska slutföras innan seriespelet går igång?
- Ja, ambitionen är att den ska slutföras innan den tilltänkta allsvenska starten, som är planerad till den 14 juni. Det handlar om första halvan av juni månad som svenska cupen kan avslutas på i sådana fall. Det är planen, att inte blanda ihop svenska cupen med seriespelet. De ska leva två separata liv. Det är vår förhoppning och ambition. Men vi behöver en vecka eller tio dagar på oss för att vara mogna att slutgiltigt fastställa förutsättningarna för svenska cupen på herrsidan.

Är det inte ens ett alternativ att spela cupen under tiden som allsvenskan är i gång?
- Vi får helt enkelt se vad som händer i utvecklingen under de närmaste 14 dagarna, och se om det kan finnas några alternativa lösningar. Men vår huvudplan är att den ska vara slutförd innan den allsvenska seriestarten.

Nilsson förklarar det inte lär bli något cupspel tidigt eller i mitten av maj, utan snarare som tidigast i slutet av månaden.

- Återupptagandet av svenska cupen för herrar är tänkt till månadsskiftet maj/juni. Det är inte så många matcher kvar så de kan man hantera på en relativt kort tidsperiod, om det är möjligt att spela. 

Kan man spela klart de matcherna under en och samma vecka, exempelvis?
- Det blir ju under en relativt kort period, men ändå med respekt för ett rimligt spelschema. Det är inte så att vi kommer pressa ihop det här till varje pris. Det måste också bli rimliga sportsliga förutsättningar. Men kan vi komma igång i månadsskiftet maj/juni är det fullt möjligt (att genomföra cupen).

Publicerad 2020-04-17 kl 17:02
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto