POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
5v

Premiärdatum för allsvenskan klubbat: "Planen är att inte blanda ihop med cupen"

Foto: Bildbyrån

Tidigare har Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet talat om en herrallsvensk premiär i "början av juni".
Nu berättar Karl-Erik Nilsson att seriestarten är planerad till den 14 juni.
- Det är den planerade starten, bekräftar han för Fotbollskanalen.

Allsvenskan på herrsidan har skjutits upp på grund av coronakrisen. Sedan tidigare har Svenska Fotbollförbundet och ligaorganisationen Svensk Elitfotboll kommunicerat att planen är att serien ska starta i "början av juni".

Nu berättar SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson att premiären är klubbad till den 14 juni av förbundsstyrelsen. Då hoppas man kunna starta serien, så länge Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte sätter stopp för spel.

- Det är den planerade starten för allsvenskan, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Under fredagen fattade förbundets styrelse beslut om att svenska cupen på herrsidan ska skjutas ytterligare på framtiden. Tidigare har man tänkt spela kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen under maj månad, men nu hoppas man ha en omstart av turneringen i månadsskiftet maj/juni. Planen är att spela klart cupen innan seriespelet inleds i mitten av juni. 

- När det gäller svenska cupen för herrar lever förhoppningen om att den ska kunna slutföras. Där är det betydligt färre matcher kvar att spela och och lagen spelar också om en Europa-plats. Det betyder att man behöver gå igång med den turneringen i månadsskiftet maj/juni för att hinna slutföra den innan den tilltänkta allsvenska säsongsstarten. Vi behöver en vecka eller tio dagar på oss att kunna avgöra det. Den delen får vi återkomma till, när det gäller svenska cupen. Men i dagsläget är planen att den ska slutföras. 

Och den ska slutföras innan seriespelet går igång?
- Ja, ambitionen är att den ska slutföras innan den tilltänkta allsvenska starten, som är planerad till den 14 juni. Det handlar om första halvan av juni månad som svenska cupen kan avslutas på i sådana fall. Det är planen, att inte blanda ihop svenska cupen med seriespelet. De ska leva två separata liv. Det är vår förhoppning och ambition. Men vi behöver en vecka eller tio dagar på oss för att vara mogna att slutgiltigt fastställa förutsättningarna för svenska cupen på herrsidan.

Är det inte ens ett alternativ att spela cupen under tiden som allsvenskan är i gång?
- Vi får helt enkelt se vad som händer i utvecklingen under de närmaste 14 dagarna, och se om det kan finnas några alternativa lösningar. Men vår huvudplan är att den ska vara slutförd innan den allsvenska seriestarten.

Nilsson förklarar det inte lär bli något cupspel tidigt eller i mitten av maj, utan snarare som tidigast i slutet av månaden.

- Återupptagandet av svenska cupen för herrar är tänkt till månadsskiftet maj/juni. Det är inte så många matcher kvar så de kan man hantera på en relativt kort tidsperiod, om det är möjligt att spela. 

Kan man spela klart de matcherna under en och samma vecka, exempelvis?
- Det blir ju under en relativt kort period, men ändå med respekt för ett rimligt spelschema. Det är inte så att vi kommer pressa ihop det här till varje pris. Det måste också bli rimliga sportsliga förutsättningar. Men kan vi komma igång i månadsskiftet maj/juni är det fullt möjligt (att genomföra cupen).

Om klubbarna kommer att kunna spela cupmatcherna och inledningen av seriespelet med publik är oklart i dagsläget. SvFF rättar sig efter direktiv från Folkhälsomyndigheten.

Publicerad 2020-04-17 kl 18:05

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto