TV: Blackstenius sköt Häcken till cupfinal

BK Häcken är i cupfinal efter att ha besegrat Rosengård med 1-0.
Målet stod Stina Blackstenius för i den 78:e minuten.
- Det känns otroligt skönt, säger Häckens matchvinnare till C More.

Se Blackstenius avgörande mål i spelaren ovan.

Det nalkades semifinal i damernas svenska cupen, då jättarna Häcken och Rosengård drabbade samman. Häcken tog sig till semifinalen genom att slå ut Lidköping, Växjö och Linköping, medan Rosengård slog ut Alingsås, Vittsjö och Kristianstad - men det var hemmalaget Häcken som startade starkast.

Under den första halvleken skapade man flest chanser. Man hade sex avslut, varav fyra på mål, jämfört med Rosengårds två avslut där ett var på mål. Men det stod alltjämt 0-0 i halvtid.

I den 63:minuten var Häcken ytterst nära att ta ledningen. På en kontring nådde bollen Stina Blackstenius, som vände bort Rosengårds sista försvarare och blev fri med målvakten Stephanie Labbé. Avslutet gick dock relativt rakt på mål, vilket gjorde att Labbé kunde avvärja situationen till hörna.

Men i den 78:e minuten skulle hon få utdelning, Blackstenius. Efter ett vänsterinlägg missade Rosengård-målvakten Stephanie Labbé med sin nedplockning, så bollen damp ned precis framför fötterna på Blackstenius framför mål - som enkelt kunde peta in 1-0 för Häcken.

När det återstod fem minuter av matchen var inbytta Hanna Bennison nära att kvittera för Rosengård från nära läge. Dock räddade landslagsmålvakten Jennifer Falk bollen med ansiktet - och blev liggandes efteråt. Falk spelade vidare, dock, vilket var tur för Peter Gerhardsson med tanke på Hedvig Lindahls återbud för den stundande landslagssamlingen.

Bara några minuter senare var Rosengård återigen nära på att kvittera, men Jelena Cankovics skott räddades av Häckens ribba. Det var Rosengårds andra skott i målställningen för matchen, då Katherine Veje även hon haft ett skott i målställningen i den 73:e minuten.

Men 1-0 stod sig matchen ut och Häcken knep den andra finalplatsen, där de möter Eskilstuna som besegrade Umeå i den andra semifinalen under lördagen.

Blackstenius till C More efter segern:

- Det känns otroligt skönt att få vinna den här matchen och ta en finalplats. Det har varit målet hela tiden och vi är nöjda med prestationen, säger hon och fortsätter:

- Vi startar bra och vinner bollen mycket centralt. Vi skapar en del chanser och är värda segern.

Att Blackstenius fick trycka dit det avgörande målet gladde också forwarden.

- Jag tror man såg på mig hur glad jag blev. Otroligt skönt och viktigt, säger hon.

Tidigare i veckan åkte också Rosengård ut ur Champions League efter förlust i dubbelmötet med Bayern München. Det gjorde söndagens förlust mot Häcken extra tung, menar Rosengårds Caroline Seger.

- Det känns såklart tungt och vi har chanser att göra mål. Det har varit en tung vecka, säger hon och fortsätter:

- Det som fattas är målen. Det måste man göra för att vinna matcher och i dag har vi lägen för att göra det.

På frågan om Rosengård kommer ha några problem att ladda om inför damallsvenskan, där man möter Linköping i premiären den 18 april, svarar Seger:

- Det är inga problem. Vi har åkt ur Champions League precis och nu semifinal. Det är bara att ladda om och sedan börjar serien.

Häcken: Falk - Nörgaard Gevitz, Kullberg, Ökvist - Rytting Kaneryd, Curmark, Zigiotti Olme, Angeldal, Mijatovic - Blackstenius, Hammarlund.

Rosengård: Labbé - Wik, Berglund, Viggosdottir, Veje - Cankovic, Seger, Öling - Troelsgaard, Larsson, Schough.

Publicerad 2021-04-04 kl 17:23