TV: Urladdning för MFF mot HBK - 18-åringen med första tävlingsmålet i krossen

Svenska cupen (herr)

MALMÖ. Malmö FF och Halmstads BK spelade bara om äran i svenska cupens gruppavslutning. MFF undvek sistaplatsen i gruppen efter 4-1-segern.

Hemmalaget fick det första läget redan efter två minuter, när Felix Beijmo hittade en helt fristående Ola Toivonen framför mål. Dagens MFF-kapten sköt dock högt över. Sebastian Nanasi hade sedan en boll inne som vinkades av för offside. Halmstads första chans kom i den tionde minuten när Joel Allansson drog ett distansskott utanför.

Efter en kvart sköt Erdal Rakip en frispark som Malkolm Nilsson Säfquist tvingades tippa till hörna, och Anel Ahmedhodzic nickade sedan rätt på målvakten i anfallet efteråt. I den 29:e minuten kontrade MFF genom Marcus Antonsson som hittade Nanasi i ett bra läge nära mål, men avslutet gick utanför.

Ledningsmålet kom i den 33:e minuten. Beijmo sköt ett skott som blockerades och returen snappade Toivonen upp. Han hittade Antonsson framför mål som enkelt kunde styra in sitt första mål i cupspelet. En minut senare kom Antonsson loss igen och rundade målvakten från snäv vinkel; inspelet hittade en framrusande Rakip som nickade utanför.

HBK kvitterade i minut 39. Erik Ahlstrand fintade sig läckert förbi Jonas Knudsen på högerkanten och inspelet fann Amir Al-Ammari, vars vänsterkanon hittade nätet. Nyförvärvet från Jönköpings Södra hade ett par minuter efteråt ett avslut som gick över. Fyra minuter efter halvtidsvilan fick Mikael Boman vända upp i MFF:s straffområde men skottet täcktes till hörna.

I den 51:e minuten tog istället MFF ledningen igen. Knudsens vänsterinspel hittade Nanasi i straffområdet, som vinklade in sitt första mål i tävlingssammanhang för MFF. Tre minuter senare utökades ledningen. Ett slarvigt HBK-uppspel hamnade hos Beijmo som spelade till Antonsson i straffområdet. MFF-centern passade vidare till Toivonen som sköt in 3-1 med vänsterfoten.

MFF hade en fin period i början av andra halvlek. Via ett snabbt kombinationsspel hittade Nanasi återigen Toivonen, som tvingade Nilsson Säfquist till en fin målvaktsparad. I den 68:e kombinerade sig de två inhopparna Arnór Traustason och Amin Sarr fram, där den förre fick avslutsläget men sköt strax utanför.

4-1 kom i minut 74. Toivonen spelade fram Sarr, som med ett vänsteravslut kunde göra sitt första mål i svenska cupen. Några minuter senare spelade Sarr fram till Traustason som sköt en volley rakt på Nilsson Säfquist. Han fick göra en räddning igen när inbytte Adi Nalic frispelades men hamnade ur vinkel. Nalic fick en ännu bättre chans i minut 84 men kunde inte hålla skottet på mål. Nilsson Säfquist var HBK:s klart bästa spelare och stod för en fantastisk räddning på Knudsens hårda närskott i den 88:e minuten.

Slutsiffrorna stannade vid 4-1 och Malmö FF undvek sistaplatsen i grupp 1. Men efter de två inledande förlusterna blir det alltså ingen kvartsfinal för fjolårsfinalisten.

I gruppens andra match vann Västerås mot Gais och det förstnämnda laget är därmed klart för kvartsfinal i cupen.

- Jag tycker att laget reste sig bra idag efter de två senaste matcherna. Vi skapar många målchanser idag, men är betydligt mer kliniska. Vi spelade också en bra fotboll i perioder. Det andra målet, till exempel, är ett fantastiskt mål. Högt tempo, passningar på första touch och sen fram till Sebastian (Nanasi) som sätter dit den. Riktigt bra, säger MFF-tränaren John Dahl Tomasson till klubbens hemsida efter matchen och avslutar:

- Kort analyserat gör laget det bra. Cynismen och skarpheten var på plats idag.

Startelvor

MFF: Johansson- Beijmo, Ahmedhodzic, Brorsson, Knudsen- Rakip (utbytt 88'), Vagic- Berget, Toivonen (K) (77'), Nanasi (63')- Antonsson (63')

Byten: Sarr, Traustason (63'), Nalic (77'), Björkqvist (88')

HBK: Nilsson Säfquist- Ofosu-Ayeh, Baffo, Johansson (K), Boyake- Tot Wikström (utbytt 71'), Al-Ammari, Allansson, Ahlstrand- Karim, Boman

Byten: Lundevall (71')

Gula kort: Baffo (62'), Rakip (71')