Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SVENSKKOLLEN: Fick besked om framtiden - riktar nu kritik: "Har det bättre i Sverige"

Svenskkollen (Dam)

Emma Lind har synpunkter på tyska Potsdams professionalism, Wilma Anderssons Lugano klarade sig kvar i högstaligan och Bayern München blev Bundesliga-mästare.
Här är veckans Svenskkollen.

Foto: Bildbyrån

CYPERN

Matilda Abramo, Apollon Ladies - 3/0 
Säsongen är avslutad. 

Sofia Hagman, Apollon Ladies - 8/2 
Säsongen är avslutad.

ENGLAND 

Magdalena Eriksson, Chelsea - 33/2 
Säsongen är avslutad.

Jonna Andersson, Chelsea - 34/0 
Säsongen är avslutad.

Zecira Musovic, Chelsea - 2/2 nollor 
Säsongen är avslutad.

Nor Mustafa, West Ham - 13/1 
Säsongen är avslutad.

FINLAND

Maja Göthberg, KuPS - 11/3 
Serieledaren vann på nytt i helgen och Göthberg fanns ännu en gång med från start - men den nya trepoängaren fick långt ifrån störst uppmärksamhet medialt. I stället var det en skandal som stal fokuset. I en match mellan Helsingfors och Ilves skrek det senare lagets tränare “Jävlar vilken hora” till en av sina egna spelare. Händelsen har fått spridning utanför Finlands gränser och lett till att det finska fotbollsförbundets disciplinära kommitté nu kommer se över vad som hänt.

ANNONS

Cassandra Korhonen, Åland United - 13/12 
“Vi ska kunna klara av att hantera det här bättre. Med tanke på att vi tog ledningen känns det surt, men jag vet inte vad mer vi kan förvänta oss när vi inte kommer upp i nivå”, sa en uppenbart besviken Korhonen till Ålands Radio efter Uniteds möte med KuPS. Efter söndagens fajt var det nog inte heller några glada miner - i och med att den regerande ligamästaren föll. Den målfarliga anfallaren fick för övrigt speltid igen. 

FRANKRIKE

Julia Spetsmark, Fleury 91 - 10/2
Under lång tid har hon inte bara stått utanför lagets elva, hon har inte ens gått att finna i Fleurys matchtrupper. I helgens drabbning i ligan, som var den sista för den här säsongen, var det samma visa igen: ingen Spetsmark. Å andra sidan hade nog de av hennes medspelare som antingen var med från start eller började vid sidan av planen helst gjort något annat än spelat fotboll just då. Laget föll nämligen stort. 

ANNONS

Michelle de Jongh, Fleury 91 - 10/1
Då var hennes sista framträdande (för den här gången) gjort i Fleury. Men en särskilt trivsam avslutning blev det inte. Efter tre inledande baklängesmål i den första halvleken och fyra på det i den andra akten kunde motståndaren Lyon enkelt segra med 8-0. Nu väntar allsvensk fotboll med Vittsjö, som är den klubb hon varit utlånad ifrån de senaste månaderna. 

ITALIEN 

Lina Hurtig, Juventus - 23/9
Säsongen är avslutad.

Linda Sembrant, Juventus - 27/4
Säsongen är avslutad.

Marija Banusic, Roma - 9/1 
Säsongen är avslutad.

Stephanie Öhrström, Fiorentina - 7/0 nollor 
Säsongen är avslutad.

Sophie Brundin, Sassuolo - 6/0
Säsongen är avslutad.

Jonna Dahlberg, Florentia - 22/2 
Säsongen är avslutad.

Sara Nilsson, Florentia - 17/2 
Säsongen är avslutad.

ANNONS

Emelie Helmvall, Bari - 22/6 
Säsongen är avslutad.

Jenny Hjohlman, Napoli - 20/1 
Säsongen är avslutad.

NORGE 

Emelie Lövgren, Arna-Bjørnar 3/0
I fjol klarade sig laget kvar i högstaligan efter att ha slutat strax ovanför nedflyttningsstrecket. I år har Arna-Bjørnar inlett svagt, för att inte säga bedrövligt. De två förlusterna i början följdes i förra veckan upp med ännu ett tufft nederlag. Till följd av den undermåliga öppningen på säsongen är laget sist i Toppserien. 

Mia Jalkerud, Arna-Bjørnar 3/1
Borta i Lillestrøm stod hon för sin första fullträff sedan flytten från Djurgården. I det senaste mötet med Trondheim-gänget Rosenborg hade mål behövts från Jalkerud. Med den forna Dif-stjärnan i startelvan ville bollen inte in, och då är det svårt att vinna fotbollsmatcher. Härnäst ställs tabelljumbon mot regerande mästaren Vålerenga. 

ANNONS

Moa Edrud, Arna-Bjørnar 1/0 nollor
Nyförvärvet Gudbjörg Gunnarsdottir förpassades till bänken och Moa Edrud skickades in från start. Men det löste ju inga problem, utan ännu en förlust blev ett faktum. Om lagets huvudtränare verkar stressad över lagets start på ligan? Nej, han ger åtminstone inte det intrycket i media. “Det här kommer att plana ut sig”, sa Øyvind Nordtveit efter lördagens match enligt tidningen Adresseavisen

Cathrine Dahlström, Lillestrøm - 3/0
Med två insläppta mål var det ingen jättematch som LSK:s försvarslinje stod för. Det hade däremot, som tur är, ingen avgörande betydelse för utgången: Lillestrøm vann ändå. Med Cathrine Dahlström från start skrevs segersiffrorna till 3-2, vilket betyder att topplaget nu vunnit samtliga ligamatcher så här långt. Därmed är försvararens gäng trea i tabellen.

ANNONS

Mimmi Löfwenius Veum, Lillestrøm - 0/0
Hittills har anfallaren från Alingsås inte gjort en enda minut på planen. Förhoppningsvis grämer hon sig inte alltför mycket över avsaknaden av speltid, inte minst med anledning av konkurrenssituationen. Att knipa en startplats kommer vara svårt, då truppen är stark. Enligt Aftenposten är Dejana Stefanovic, spelare i Vålerenga, en av de som hävdat att Lillestrøm har bra spelare: “Det blir intressant i år. Sandviken, Rosenborg och LSK har fina lag”, har Stefanovic sagt. 

Zara Jönsson, Stabæk - 3/0
I mitten på 2019 skrev Halmstad BK-talangen på för norska Stabæk. När hon flyttade till grannlandet i väster var den nya klubben långt ifrån okänd för henne, då pappa Jan Jönsson tränade och ännu leder herrlaget i Elitserien. Sedan övergången har laget åkt ur högstaligan och tagit sig tillbaka till fotbollens finrum, där hon under lördagen gjorde sin tredje match för säsongen. 

ANNONS

Kim Sundlöv, Stabæk - 3/0
I början på 2021 lämnade Kim Sundlöv Djurgården. Senare, i mars, stod det klart att hon skulle representera Stabæk den kommande säsongen. Så här långt har 30-åringen fått tämligen gott om speltid. De två första omgångarna blev det dubbla inhopp och i det senaste mötet med Sandviken fick hon ny speltid. Dessvärre blev det förlust för svenskornas gäng, som ännu inte vunnit en ligamatch i år. 

SCHWEIZ

Wilma Andersson, Lugano - 25/0 
Blir det fortsatt överlevnad i högstaligan eller väntar degradering? Det var frågan att ställa sig inför föregående veckas helt avgörande dubbelmöte med Thun. Med Wilma Andersson i elvan vann först mittbackens lag med 2-1, för att några dagar senare segra på nytt. Därmed var saken klar: till hösten spelar Lugano i högstaligan. FC Thun från Bern får alltjämt fortsätta kämpa för uppflyttning från andradivisionen.

ANNONS

SKOTTLAND

Julia Molin, Glasgow City - 12/2 
Det var upplagt för dramatiken när den skotska ligan skulle avgöras: Glasgow i topp ställdes mot stadskonkurrenten Rangers, samtidigt som tvåan Celtic var piskat att segra för att kunna utmana om guldet. Till slut blev det ändå en ligatitel för Glasgow, som lyckades besegra antagonisten och därmed bli mästare. Precis som tidigare under säsongen gavs Julia Molin speltid i slutomgången i och med hennes startplats.

SPANIEN

Kosovare Asllani, Real Madrid - 28/17
Spanska uppgifter har tidigare gjort gällande att hon inte kommer erbjudas något nytt kontrakt av Real Madrid efter att hennes nuvarande avtal löper ut efter sommaren. (Det trots att hon gjort en fin säsong; så sent som i söndags målade hon när Real säkrade CL-spel.) Häromveckan kom nya rapporter om Asllani, som trots ryktena om att det inte blir någon fortsättning i Real alltjämt är given i elvan. Vad gäller landslagsstjärnans framtid skrev Aftonbladet i slutet på maj att hennes agent begett sig till Turin för förhandlingar med italienska Juventus. 

ANNONS

Sofia Jakobsson, Real Madrid - 32/8
Samtidigt som det spekulerats flitigt i lagkamrat Kosovare Asllanis vara eller icke vara i den spanska huvudstadsklubben, har det inte varit fullt lika mycket rubriker om vad som väntar Sofia Jakobsson efter den stundande OS-turneringen. Med tanke på att Jakobsson har bidragit med mycket poäng under säsongens gång och gavs speltid i söndagens vinst mot Real Sociedad kan man tycka att Real borde lägga energi på att behålla henne. Till saken hör dock att Lyon tidigare i år uppgetts vara intresserat av svenskan. 

Hedvig Lindahl, Atlético Madrid - 15/3 nollor
Då hon smittades av covid-19 missade hon först en rad matcher, därefter satt hon bänk till förmån för konkurrenten Pauline Peyraud-Magnin. I förra veckan, inför det kommande landslagslägret, var hon däremot tillbaka mellan stolparna. Resultatet av det? Dubbla segrar mot Barcelona respektive Espanyol. Ett styrkebesked från Lindahl.

ANNONS

Julia Karlernäs, Sevilla - 17/0
För första gången på ett tag var inte Julia Karlernäs en av de som gavs speltid i Sevilla, som för övrigt haft en varierad resultatrad under en längre period. I och med veckans nederlag hemma mot Real Betis har "Los Nervionenses" alltjämt vunnit och förlorat om vartannat under stora delar av säsongen, även om det mest blivit förluster på senare tid. 

Sejde Abrahamsson, Sevilla - 1/0
Den spanska tabellnian har så här långt inte direkt satsat på förvärvet från Piteå, för att uttrycka saken försiktigt. I början blev det en startplats, men sedan dess har man inte sett röken av Abrahamsson. Det återstår att se hur hennes situation i klubben utvecklar sig. 

Lova Lundin, Logrono - 10/1
Med bara några enstaka matcher kvar behövde resultaten gå Logronos väg i den tredje sista omgången, som gick av stapeln i slutet på förra veckan. Dessvärre klarade inte Lundins lag av att få med sig ett bra resultat mot den närmaste konkurrenten ovanför strecket, Eibar. Till följd av det väntar nu degradering till den spanska andraligan.

ANNONS

Nicole Odelberg Modin, Espanyol - 8/0
Att det återstår några matcher har ingen betydelse. Anledningen till det är att Espanyol blev klart för nedflyttning efter den senaste förlusten mot Hedvig Lindahls Atlético Madrid. Distansen på sju poäng till Real Betis på säker mark är nämligen matematiskt ointaglig, då det bara är två matcher kvar av säsongen. Nicole Odelberg Modin blev för övrigt kvar på bänken under nederlaget i Madrid.

TJECKIEN

Mia Persson, Slavia Prag - 20/7
I den bästa av världar hade Slavia Prag tagit tre poäng i derbyt mot Sparta. Så blev det dock inte. Det senare laget stod upp bra mot Slavia - där Mia Persson för övrigt fanns med från start - och lyckades få med sig ett 1-1-resultat. Anledningen till att en seger hade varit extra viktig för svenskans gäng är till följd av tabelläget: inför slutomgången toppar Sparta Prag tabellen på bättre målskillnad. Då inte antagonisterna möts i den sista omgången och bägge lagen troligtvis kommer vinna sina respektive matcher lär antal gjorda mål i förhållande till insläppta fälla avgörandet.

ANNONS

TYSKLAND

Hanna Glas, Bayern München - 32/3
Det krävdes egentligen bara en sak för att den regerande mästaren Wolfsburg skulle sluta tvåa och Bayern ta hem Bundesliga: en poäng mot Eintracht Frankfurt. Ett kryss fordrades alltså och det fixade spelarna i det sydtyska laget. I slutomgången skrevs resultatet mot “Die Adler” till 4-0. Hanna Glas har varit tokgiven den här säsongen och föga förvånande var hon en av de som inledde från start under helgen. 

Amanda Ilestedt, Bayern München - 29/4
Nu när bucklan är i München och den tyska ligan avslutats kan försvararen fokusera för fullt på sommarens OS. I Japan, där turneringen avgörs, kan det mycket väl bli en startplats för mittbacken. “Amanda Ilestedt har tagit kliv i Bayern München och hon är med och konkurrerar om en plats i Blågults startelva”, skrev C More-experten Hanna Marklund i sina spaningar förra veckan. 

ANNONS

Fridolina Rolfö, Wolfsburg - 24/4
Trots att laget besegrade Werder Bremen i avslutningen lyckades konkurrenten Bayern göra ett bra resultat mot Frankfurt och därmed bli mästare. Nu när säsongen är slut har hon också gjort sin sista match i “Die Wölfinnen” - för den här gången åtminstone. Vart hon spelar härnäst är ännu oklart, men tyska uppgifter har gjort gällande att svenskan är aktuell för Barcelona och till Fotbollskanalen har hon meddelat att “information kommer inom kort”. 

Rebecka Blomqvist, Wolfsburg - 15/5
Även om det inte blev något ligatitel behöver hon inte misströsta alltför mycket. När Peter Gerhardsson tog ut sin sista landslagstrupp innan den kommande OS-turneringen var nämligen Blomqvist med. Redan på torsdag spelar Sverige mot Norge i Kalmar. Därefter, den 15 juni, avslutar landslaget sin samling med att ställas mot Australien. Bägge är träningsmatcher. 

ANNONS

Emma Lind, Turbine Potsdam - 5/1 nollor
När hon lämnade Rosengård för Tyskland trodde keepern att hon var värvad som förstemålvakt. Till en början blev det en del speltid, men därefter har det varit mindre av den varan - även om hon höll nollan i slutet på maj mot Werder Bremen. Nu lämnar hon hur som helst klubben, då Potsdam meddelat att man kommer satsa på tyskan Vanessa Fischer kommande säsong.

- Jag trodde att det skulle vara mer professionellt i klubben. Sånt som att man inte får mat på bortaresor när man sover över, att det är frukost inför match och inget mer. Man har det bättre i Sverige, har Emma Lind nyligen berättat för Östgöta Correspondenten

USA

Freja Olofsson, Racing Louisville FC - 8/0
I de två första matcherna inkasserades fyra poäng. I de två senaste fajtern har Louisville, som är nykomling i år, tagits ner på jorden. Först gjorde North Carolina processen kort med NWSL-färskingen genom att vinna med 5-0, sedan stod Portland Thorns för en liknande prestation och slog Olofssons lag med 3-0. Nu väntar ett kortare landslagsuppehåll, därefter är det match mot Houston Dash. 

ANNONS

Julia Roddar, Washington Spirit - 9/0
Med ett inledande kryss och en förlust några dagar senare började Washington Spirit säsongen trevande. Därefter har de gjort det bättre. Efter nederlaget i Louisville kom två raka segrar innan det var dags för match igen i går, söndag. Då blev det oavgjort, efter att serieledaren Orlando Pride utjämnat i den andra halvleken. Julia Roddar är för övrigt uttagen till landslagets stundande träningslandskamper.

Publicerad 2021-06-07 kl 13:29
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto