SVENSKKOLLEN: "The Viking" hyllas igen: "Galen - på ett bra sätt"

Svenskkollen (Herr)

Rotherham-målvakten Viktor Johansson fortsätter visa framfötterna i Championship.
Nu hyllas hans målvaktsstil som "galen, men på ett bra sätt" av tränaren.
Här är veckans Svenskkollen.

OBS! Siffrorna efter spelarnas namn och klubblag anger tävlingsmatcher(cup/liga) och antalet gjorda mål. För målvakter är det antalet hållna nollor istället för mål. För att vara med i Svenskkollen ska man spela i en högstaliga, eller i en andraliga i England, Italien, Frankrike, Spanien eller Tyskland. Spelare som är låsta till ett annat landslag är inte med på listan.

BELGIEN

Gustav Engvall, KV Mechelen – 11/0
Anfallaren rehabiliterar knät efter en operation

Kerim Mrabti, KV Mechelen – 29/6
Spelade 87 minuter i 2-2-matchen mot OH Leuven.

Victor Wernersson, KV Mechelen  – 8/0
Vänsterbacken blev kvar på bänken igen mot Leuven.

Erdin DemirZulte-Waregem – 0/0
Demir har inte varit med i truppen på hela säsongen.

BULGARIEN

Pa KonateBotev Plovdiv – 7/1
Spelade 90 minuter som vänsterytter i det mållösa mötet med tabelljumbon FK Etar.

Kevin Höög JanssonBotev Plovdiv – 5/0
Mittbacken var tillbaka i startelvan och spelade hela matchen mot Etar.

CYPERN

Junes Barny, EN Paralimniou – 8/0
Mittfältarens lag förlorade för tredje matchen i rad och ligger näst sist i nedflyttningsserien. Barny spelade hela matchen som Ethnikos vann med 1-0.

DANMARK

Patrik Carlgren, Randers FC – 24/8 nollor

Randers besegrade FC Köpenhamn med 2-1 och Carlgren fick betyget 3/6 i tidningen Ekstra Bladet. Målvaktens lag är tre poäng bakom fjärdeplacerade FCK.

Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn – 26/6 nollor
Målvakten fick också betyget 3/6 efter insatsen mot Randers. FCK är hela tio poäng efter serieledaren Brøndby.

Joel Andersson, FC Midtjylland – 13/0
Högerbacken är skadad och har missat samtliga matcher sedan omstarten.

Jens Cajuste, FC Midtjylland – 29/1
Mittfältaren gjorde 2-0 för FCM mot Velje med ett distansskott, vilket var Cajustes första mål för säsongen. Matchen slutade 5-0 till tabelltvåan Midtjylland.

Simon HedlundBrøndby – 23/6
Anfallaren spelade fram lagets kvittering i 1-1-matchen mot Aarhus, och fick betyget fyra i Ekstra Bladet.

Oskar Fallenius, Brøndby  2/0
Mittfältaren blev kvar på bänken i matchen mot Aarhus.

Jacob Rinne, Aalborg BK – 22/6 nollor
Stod i mål när AaB förlorade med 0-2 mot Odense. 27-åringen fick en trea i betyg.

Tim Prica, Aalborg  BK – 19/1
Prica hoppade in i den 58:e minuten mot Odense och fick sedan det lägsta betyget ett.

Oscar Hiljemark, Aalborg BK – 7/1
Mittfältaren byttes in samtidigt som Prica och betyget i Ekstra Bladet blev en tvåa. Förlusten innebär att AaB kommer fortsätta våren i nedflyttningsserien.

Niklas Backman, Aarhus GF – 4/0
Mittbacken har genomgått en knäoperation och missar resten av säsongen.

William EskelinenAarhus GF  – 5/0 nollor
24-åringen satt på bänken i 1-1-matchen mot Brøndby.

Pierre BengtssonVelje BK (utlånad från FC Köpenhamn) – 18/0
Mot Midtjylland bänkades vänsterbacken för tredje ligamatchen i rad.

Diego MontielVelje BK  – 14/2
Mittfältaren fick spela under slutkvarten i 5-0-förlusten mot Midtjylland.

Daniel SvenssonFC Nordsjälland – 13/0
19-åringen spelade 90 minuter i 2-1-vinsten mot SønderjyskE när Nordsjælland knep den sista platsen till mästerskapsserien. Yttermittfältaren fick en trea i betyg.

Emil Holm, SønderjyskE – 4/0
Nyförvärvet kom in till slutkvarten, men förlusten innebär att hans lag tappar slutspelsplatsen till just Nordsjælland.

ENGLAND

Robin Olsen, Everton (utlånad från Roma) – 9/2 nollor
Skadad och missade FA-cupkvartsfinalen mot Manchester City (0-2).

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United – 32/1
26-åringen spelade 90 minuter när hans lag gick vidare i Europa League efter 0-1-segern mot Milan. Han var även med när United åkte ur FA-cupen efter 3-1-förlusten mot Leicester. Betygen i tidningen Manchester Evening News blev 8/10 efter EL-mötet och en sexa för cupinsatsen.

Emil Krafth, Newcastle United  – 16/0
Javier Manquillo fick förtroendet på högerbacksplatsen och Krafth petades ur matchtruppen när laget föll mot Brighton med 3-0. Brighton rycker fyra poäng ifrån Newcastle som ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket.

Joel Mumbongo, Burnley – 6/0
Anfallaren har spelat matcher med U23-laget den senaste tiden.

Viktor GyökeresCoventry City (utlånad från Brighton) – 25/3

Anfallaren satt på bänken under 2-0-förlusten mot Luton och i det mållösa mötet med Wycombe. Coventry ligger på 20:e plats i en haltande tabell.

Pontus Jansson, Brentford – 16/0
Tillbaka från två månaders skadefrånvaro spelade lagkaptenen 90 minuter både mot Derby (2-2) och Nottingham Forest (1-1). Fjärdeplacerade Brentford ligger sju poäng bakom Watford på direktuppflyttningsplatsen med en match mindre spelad.

Ken Sema, Watford – 34/6
27-åringen gjorde ett mål både i 1-4-vinsten mot Rotherham och när Birmingham besegrades med 3-0. I Watford Observer fick Sema betyget 8/10 efter den förra matchen och 7,5 för den senare insatsen.

Viktor Johansson, Rotherham United – 13/2 nollor
Målvakten hade skadekänningar och satt på bänken mot Watford men var tillbaka i elvan när Bristol City besegrades med 0-2. Johansson har fått smeknamnet "The Viking" och managern Paul Warner kallar 22-åringen och hans målvaktsstil för "galen, på ett bra sätt", enligt Rotherham Advertiser.

- Jag har gjort det bättre än vad trodde under min första säsong, definitivt. Det är svårt att förklara utan att låta kaxig. Jag visste att jag behövde tro på mig själv. Jag skulle inte vara i laget om inte ledarstaben trodde att jag var tillräckligt bra, säger Johansson till tidningen.

FINLAND

Calle Svensson, IFK Mariehamn  3/0
Mittbacken spelade 71 minuter i träningsmatchen mot Ilves som IFK vann med 1-2.

Jakob Tånnander, HJK Helsingfors  0/0
Målvakten saknades i träningsmatchen mot EIF (1-0).

Gustaf BackalidenSJK  4/0
Anfallaren spelade de första 45 minuterna i 0-4-segern mot VPS.

Philip Hellqvist, KuPS  0/0
Anfallaren är ny i klubben efter ett år i Chungnam Asan i den koreanska andraligan.

FÄRÖARNA

Daniel Björkman, KÍ Klaksvík - 1/0

Nyförvärvet debuterade från start i 0-5-segern mot TB Tvøroyri.

FRANKRIKE

Niclas Eliasson, Nimes - 23/4
Yttern spelade 90 minuter när Nimes slog serieledaren Lille med 2-1 i söndags och Eliasson stod för assisten till 1-0-målet. Nimes ligger på kvalplats ner till Ligue 2.

Zeidane Inoussa, Caen - 4/0
Unge talangen var inte med i truppen till veckans A-lagsmatch. Caen ligger på plats 14 i Ligue 2.

Isak Pettersson, Toulouse - 2/2
Målvakten fortsätter att få sitta på bänken i ligaspelet. Den här helgen föll Toulouse med 1-0 borta mot Niort. Laget ligger trea i Ligue 2.

FÖRENADE ARABEMIRATEN

Samuel Armenteros, Fujairah FC - 22/9
Forwarden satt på bänken under hela matchen mot Al Nasr i söndags. Då vann Fujairah med 2-0 och tog sig upp på säker mark.

Nahir Besara, Hatta FC - 9/1

Besara spelade hela matchen när Hatta förlorade med 1-0 borta mot Bani Yas i lördags. Hatta ligger fortsatt sist i ligan.

GREKLAND

Daniel Sundgren, Aris – 25/0
I helgen spelade Aris sin första match i mästerskapsserien (topp sex). Tvåan föll med 1-0 mot ettan Olympiakos. Sundgren spelade hela matchen. Han blev nyligen framröstad till ligans bästa högerback av sajten sport-fm.gr:s läsare. Svensken fick 39,59 procent av rösterna och tog hem en storseger.

Muamer Tankovic, AEK Aten - 29/6
Är tillbaka efter sin skada. Tankovic satt på bänken när AEK förlorade med 3-1 mot Paok i första matchen av mästerskapsserien i söndags. AEK ligger fyra just nu.

ISLAND

Sebastian Starke Hedlund, Valur – 11/1
Valur är klar för ligacup-semi efter straffseger (3-3 vid full tid) mot KR i lördags. Starke Hedlund spelade hela matchen.

Johannes Vall, Valur - 1/0
Var inte med i truppen mot KR.

Emil Berger, Leiknir - 3/2
Leiknir har inte spelat sedan senaste svenskkollen.

ITALIEN

Zlatan Ibrahimovic, Milan - 22/17
Forwarden är tillbaka efter skada. Hoppade in i 65:e minuten i 1-0-förlusten mot Manchester United (sammanlagd förlust med 2-1) i åttondelsfinalen av Europa League i torsdags. Därefter spelade Ibrahimovic 90 minuter, och gjorde mål, när Milan slog Fiorentina i Serie A med 3-2 i söndags. Laget ligger fortsatt tvåa i ligan.

Dejan Kulusevski, Juventus – 36/5
Juventus åkte på en rejäl käftsmäll i söndags. Då föll ligatrean med 1-0 hemma mot bottenlaget Benevento. Kulusevski spelade hela matchen.

Riccardo Gagliolo, Parma – 25/1
Backen var tillbaka i truppen efter skada i fredags, men fick nöja sig med ett inhopp i 71:a minuten när Parma förlorade med 2-1 mot Genoa. Laget ligger fortsatt näst sist i Serie A.

Albin Ekdal, Sampdoria – 28/2
Mittfältaren spelade hela matchen när Sampdoria slog Torino med 1-0 i helgen. Laget ligger tia i Serie A.

Mattias Svanberg, Bologna – 26/3
Landslagsmittfältaren startade men blev utbytt i paus när Bologna vann mot Crotone med 3-2 i lördags. Laget låg under med 2-0 när Svanberg klev av. Bologna ligger elva i Serie A.

Samuel Gustafson, Cremonese – 28/0
Mittfältaren spelade 45 minuter gånger två under den gångna veckan. Han blev utbytt i paus mot Virtus Entella (seger med 2-0) och sedan inbytt i paus mot Ascoli (0-0). Cremonese ligger på plats 14 i Serie B och laget har sju poäng ner till negativ kvalplats.

Marcus Rohdén, Frosinone – 23/2
Mittfältaren hoppade in i paus mot Chievo (0-0) förra tisdagen och sedan missade han helgens möte med Lecce. Enligt tuttofrosinone.com har Rohdén knäproblem. Skadan ska undersökas närmare under den här veckan. Frosinone ligger tolva i Serie B.

Joseph Colley, Chievo - 0/0
Utanför truppen till den gångna veckans match mot Frosinone men mot Reggina i söndags var mittbacken på bänken. Han har nyligen provtränat med Sirius och ryktats vara på väg bort från Chievo.

John Björkengren, Lecce - 16/1
Lecce har tagit klivet upp på andraplatsen i Serie B (direktplats till Serie A), efter två segrar under den gångna veckan. Björkengren spelade 90 minuter i båda vinsterna, först mot Venezia (3-2) och sedan mot Frosinone (3-0).

Nikola Vasic, Reggina - 8/0
Forwarden stod utanför truppen till veckans två matcher. Ryktas vara på väg bort. Enligt gianlucadimarzio.com är Vasic nära en flytt till superettan-klubben Vasalund.

JAPAN

Emil Salomonsson, Avispa Fukuoka - 6/2
Högerbacken spelade 90 minuter mot Kashima Antlers (seger med 1-0) i onsdags och därefter 78 minuter mot Sagan Tosu (0-0) i söndags. Avispa Fukuoka ligger tia i högstaligan.

KANADA

Alexander Achinioti Jönsson, Forge FC, 13/3
Ligan är färdigspelad. Achinioti Jönssons blir kvar i Forge minst ett år till. Optionen om förlängning i hans kontrakt har aktiverats, har han berättat för HD.

Bahrudin AtajicGzira United FC - 9/2
Idrottsevenemang är förbjudna på Malta fram till den 11 april. Därför har Gzira inte spelat några matcher under den gångna veckan.

NEDERLÄNDERNA

Simon Gustafson, Utrecht – 14/1
En skada har satt stopp för spel den senaste tiden. Var inte med i truppen mot Fortuna Sittard (seger med 1-0) i helgen. Utrecht ligger sjua i Eredivisie.

Emil Bergström, Utrecht – 5/0
Mittbacken hoppade in i den 91:a minuten mot Fortuna Sittard i helgen.

Sebastian Holmén, Willem II – 27/1
Mittbacken spelade 90 minuter i 0-0-mötet med Vitesse i söndags. I och med krysset tar Willem II klivet upp på säker mark, på bättre målskillnad än VVV.

Ramon Pascal Lundqvist, Groningen – 19/2
Mittfältaren är skadad och missade 3-1-förlusten mot RKC Waalwijk i lördags. Groningen ligger sexa i Eredivisie.

Gabriel Gudmundsson, Groningen – 17/0
Vänsterbacken gjorde comeback efter skada mot RKC i helgen och spelade 63 minuter.

Paulos Abraham, Groningen - 7/1
Forwarden hoppade in i den 63:e minuten mot RKC.

Benjamin Nygren, Heerenveen (på lån från Genk) - 26/5
Forwarden startade mot Twente (0-0) i fredags. Nygren blev utbytt i 74:e minuten. Heerenveen ligger tia i Eredivisie.

Rami Kaib, Heerenveen, 10/0
Vänsterbacken spelade 74 minuter mot Twente.

Rami Hajal, Heerenveen - 21/0
Mittfältaren hoppade in i den 74:e minuten mot Twente.

Tesfaldet Tekie, Fortuna Sittard - 27/0
Mittfältaren spelade 86 minuter när Fortuna Sittard föll med 1-0 hemma mot Utrecht i fredags. Laget ligger elva i Eredivisie.

Emil Hansson, Fortuna Sittard - 27/2
Byttes in i den 86:e minuten mot Utrecht.

Simon Tibbling, Emmen 18/0
Fortsätter att få nöta bänk. I lördags spelade Emmen 1-1 mot Feyenoord och då fick inte Tibbling hoppa in. Emmen är fortsatt jumbo i Eredivisie.

Jesper Karlsson, AZ 32/10
Ytterforwarden gjorde både mål och assist när AZ vann toppmötet med PSV (2-0) i söndags. Karlsson blev utbytt i 87:e minuten. Han är uttagen i A-landslaget (för första gången) som ska inleda VM-kvalet senare i veckan.

Kristopher Da Graca, VVV-Venlo, 14/0
Mittbacken spelade hela matchen när VVV föll med 2-1 borta mot Zwolle i söndags. Laget är inne i en tung period och har halkat ner på kvalplats i Eredivisie.

NORGE

Moonga Simba, Brann - 0/0
Eliteserien är avslutad och säsongen 2021 är tänkt att börja 5 april.

Liridon Kalludra, Kristiansund – 26/4

Andreas Linde, Molde – 27/7 nollor

Marcus Sandberg, Stabæk – 30/7 nollor

William Kurtovic, Sandefjord - 19/0

Guillermo Molins, Sarpsborg - 5/0
Eliteserien är avslutad och säsongen 2021 är tänkt att börja 5 april. Molins avtal har gått ut med Sarpsborg och i nuläget tränar han med IFK Malmö.

Filip Trajanovski, Borec Veles ­– 6/0
Trajanovskis avtal med Borec Veles har löpt ut och mittbacken har ännu inte gjort klart med någon ny klubb.

POLEN

Joseph Ceesay, Lechia Gdansk - 6/1
Fanns inte med i truppen i ligamötet med Pogon Szczecin som Lechia Gdansk förlorade med 1-0. Ceesay har nu missat tre raka ligamatcher.

Jesper Karlström, Lech Poznan - 10/0
Spelade hela matchen mot Jagiellonia Bialystok utan att utmärka sig i matchprotokollet. Lech Poznan förlorade matchen med 3-2.

Mikael Ishak, Lech Poznan - 27/16
Ishak har haft problem med skador sedan den polska ligan återstartade i slutet av januari. I lördagens ligamöte med Jagiellonia Bialystok finns dock Ishak med i elvan för andra matchen i rad. Han blev också målskytt i andra halvlek då han satte dit Lech Poznans andra mål i 2-3-förlusten.

Pawel Cibicki, Pogoń Szczecin – 4/0
Inte med i truppen i förlusten mot Lech Poznan.

RUMÄNIEN

Valmir Berisha, Chindia Targoviste - 25/3
Satt på bänken i hela matchen mot FC Viitorul Constanța, ett möte som slutade 0-0.

Admir Bajrovic, Sepsi - 11/2
Fanns inte med i Sepsis trupp till ligamötet med Gaz Metan Mediaș, en match som slutade 1-1.

Jonathan Morsay, Dinamo Bukarest (utlånad från Chievo) - 11/0
Satt på bänken i ligamötet med ACSM Politehnica Iași som Dinamo Bukarest förlorade med 1-0. Med två omgångar kvar av ligger Morsays lag tredje sist och kommer därmed få spela i en nedflyttningsserie med nio andra lag.

RYSSLAND

Kristoffer Olsson, FC Krasnodar – 28/2
Inledde på bänken i torsdagens ligamöte med Dynamo Moskva. Fick hoppa in med ungefär 30 minuter kvar att spela i en match som Krasnodar förlorade med 3-2. En extra sur förlust då Krasnodar ledde matchen med 2-0 efter 50 minuters spel.

Viktor Claesson, FC Krasnodar – 27/7
Till skillnad från Kristoffer Olsson spelade Viktor Claesson från start mot Dynamo Moskva. Svensken var inte inblandad i något mål framåt och efter 70 minuters spel byttes han ut. Då hade han också hunnit med att dra på sig en varning.

Marcus Berg, FC Krasnodar – 25/12
Var tillbaka i Krasnodars trupp i ligamötet med Dynamo Moskva. Men Berg satt på bänken i hela matchen.

Under måndagen stod det också klart att Berg lämnar Krasnodar i sommar för spel i IFK Göteborg.

Pontus Almqvist, FK Rostov – 13/1
Äntligen för Pontus Almqvist! I sin 13:e match för Rostov kom också första målet. Den förre Norrköping-spelaren började på bänken i ligamötet med Rotor Volgograd men i den 58:e minuten fick han hoppa in. Och bara en minut senare nådde Almqvist högst på en hörna och nickskarvade in 2-0. Hur svensken firade? Genom en akrobatisk volt.

Armin Gigovic, FK Rostov – 12/1
Äntligen för Pontus Almqvist - och äntligen för Armin Gigovic. Den tidigare Helsingborg-mittfältaren spelade från start mot Rotor Volgograd och i slutet av första halvlek gav han sitt Rostov ledningen. Hur? Genom att påpassligt hålla sig framme i offensivt straffområde och trycka in 1-0 efter en fast situation. Blev utbytt mot Pontus Almqvist i den 58:e minuten.

Jordan Larsson, Spartak Moskva – 23/12
Fortsätter att producera för sitt Spartak Moskva. I torsdagens ligamöte med Ural svarade svensken för två mål. Det ena var ett distansskott och det andra en urläcker frispark som Larsson knorrade in efter knappt timmens spel. Larsson ligger just nu på andra plats i skytteligan i ligan, bara ett mål bakom Zenit-duon Artjom Dzjuba och Sardar Azmoun som bägge gjort 13 mål.

Carl Starfelt, Rubin Kazan – 24/2
Spelade hela ligamötet med FK Khimki, en match som Rubin Kazan förlorade med 3-1.

SAUDIARABIEN

Carlos Strandberg, Abha Club – 24/15
Spelade hela ligamatchen mot Damac FC som Abha Club förlorade med 4-3 efter att Damac avgjort på tilläggstid. Strandberg utmärkte sig varken med mål eller assist.

SCHWEIZ

Alexander Gerndt, FC Lugano – 25/4
Inledde på bänken i ligamötet med Basel. Hoppade in i den 90:e minuten i matchen som Lugano vann med 2-1.

Mattias Andersson, Sion – 0/0
Skadad, enligt Transfermarkt

SKOTTLAND

Filip Helander, Rangers – 26/3
Helander kom i förra veckan till spel i 90 minuter i första åttondelsfinalmötet med Slavia Prag (1-1) borta i Europa League. Svensken stod för Rangers mål i den oavgjorda matchen. Efteråt fick han en nia i betyg av Glasgow Live: "Kvitterade och var Rangers bästa spelare. En briljant insats i försvarsspelet och stoppade alla Slavia Prags hot". Daily Record gav mittbacken en åtta i betyg: "Behövde använda all sin erfarenhet och sitt positionsspel för att hålla Slavia Prags farliga anfallsspel i schack. Gjorde även kvitteringen". Rangers har samtidigt redan säkrat ligatiteln i Skottland.

Melker Hallberg, Hibernian – 27/1
Hallberg satt i helgen på bänken i 90 minuter i 2-1-segern mot Ross County i ligaspelet. Hibernian är på tredje plats i den skotska högstaligan.

SLOVAKIEN

Ardian Berisha, Senica – 6/0
Berisha hoppade i helgen in i den 84:e minuten i 3-0-förlusten mot Pohronie på bortaplan i den slovakiska högstaligan. Senica är jumbo i nedflyttningsserien i högstaligan, som har delats upp i en mästerskapsserie och en nedflyttningsserie under den sista delen av säsongen.

SPANIEN

Alexander Isak, Real Sociedad – 33/12
Isak gjorde i helgen 63 minuter på planen i 1-0-förlusten mot Granada CF i den spanska högstaligan. Det var tredje ligamatchen i följd som svensken lämnade planen mållös och efteråt fick han kritik av spanska tidningen Mundo Deportivo: ”Hans inspiration var redan oroande, nu också hans närvaro. Han försökte ta emot till vänster, men bidrog inte med någonting”. Real Sociedad är på femte plats i La Liga. I förra veckan uppgav även Tuttosport att Juventus är intresserat av svensken.

John Guidetti, Deportivo Alavés – 8/2
Guidetti blev i helgen kvar på bänken mot Cadiz (1-1) i den spanska högstaligan. Det var tredje ligamatchen i följd som anfallaren inte fick speltid. Alavés är på 18:e-plats i La Liga, vilket i dagsläget innebär nedflyttning till den spanska andraligan. Guidetti har kontrakt med Alavés till sommaren 2022.

THAILAND

Niran Hansson, Chonburi FC – 18/0
Hansson spelade i förra veckan från start och gjorde 74 minuter på planen i 1-0-förlusten mot BG Pathum United i den thailändska högstaligan. Chonburi är placerat på tolfte plats i ligaspelet.

TJECKIEN

David Moberg Karlsson, Sparta Prag – 21/8
Moberg Karlsson var i förra veckan utanför Sparta Prags matchtrupp i 4-0-segern mot FK Pribram hemma i den tjeckiska högstaligan. Sparta Prag är på andra plats i ligan med 14 poäng upp till rivalen Slavia Prag i serieledning. Sparta Prag har två matcher färre spelade än toppkonkurrenten.

TURKIET

Jimmy Durmaz, Fatih Karagümrük (utlånad från Galatasaray) – 26/2
Durmaz gjorde i förra veckan 29 minuter på planen i 1-0-förlusten mot Sivasspor i den turkiska högstaligan. Det var lagets tredje raka ligamatch utan seger. Fatih Karagümrük är på åttonde plats i Süper Lig.

Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi – 26/4 nollor
Nordfeldt gjorde i helgen 90 minuter på planen i skrällsegern mot ligatrean Fenerbahce med 2-1 på bortaplan i Süper Lig. Svensken blev även varnad efter 82 minuters spel. Helgens seger var Genclerbirligis första i ligan sedan i början av januari, men laget är fortsatt placerat som jumbo i den turkiska högstaligan.

Mattias Johansson, Genclerbirligi – 18/0
Johansson gjorde i helgen 90 minuter på planen när Genclerbirligi skrällde och vann mot ligatrean Fenerbahce med 2-1 på bortaplan i Süper Lig. Det var Johanssons lags första seger i ligan sedan i början av januari. Trots det är Genclerbirligi dock fortsatt jumbo i den turkiska högstaligan.

Isaac Kiese Thelin, Kasimpasa (utlånad från Anderlecht) – 12/6
Kiese Thelin gjorde under måndagen 75 minuter på planen mot Konyaspor (1-1) i Süper Lig. Det var Kasimpasas fjärde raka ligamatch utan seger och därmed är laget nu på 15:e-plats i den turkiska högstaligan.

TYSKLAND

Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach – 22/2
Wendt gjorde i förra veckan 78 minuter på planen och stod för en assist i 3-1-förlusten mot Augsburg i Bundesliga. Det var lagets fjärde raka förlust och sjunde raka match utan seger i den tyska högstaligan. Borussia Mönchengladbach är nu på tionde plats i ligan. Aftonbladet uppgav nyligen att Wendt har kommit överens med IFK Göteborg om en gemensam framtid. Enligt tidningen ansluter Wendt till Blåvitt i sommar, vid Gladbach-kontraktets slut, för ett avtal med IFK över 2022.

Ludwig Augustinsson, Werder Bremen – 20/0
Augustinsson gjorde i förra veckan 45 minuter i 2-0-segern mot Arminia Bielefeld och 89 minuter i 3-1-förlusten mot Bayern München i Bundesliga. Werder Bremen är placerat på tolfte plats i den tyska högstaligan.

Robin Quaison, Mainz – 23/4
Quaison fick i helgen ett 18 minuter långt inhopp och stod för matchens enda mål i 1-0-segern mot Freiburg i Bundesliga. Det var svenskens första mål sedan i slutet av november i fjol i ligaspelet. Quaison har även nyligen varit skadad och gjorde sitt andra raka inhopp i ligan efter att ha missat fyra raka Bundesliga-matcher. Efteråt sa Mainz tränare Bo Svensson, enligt tyska tidningen Kicker, så här om Quaison: "Robin har inte haft en lätt säsong. Han har kämpat sig tillbaka och har arbetat hårt. Jag är glad över att han fick göra mål". Quaison uttalade sig också efteråt enligt Kicker: "Jag känner mig jättebra. Det var en perfekt dag för oss". Mainz är nästjumbo i ligan.

Emil Forsberg, RB Leipzig – 31/7
Forsberg kom i förra veckan till spel i två matcher. Svensken gjorde 60 minuter på planen i 2-0-förlusten mot Liverpool i åttondelsfinalen i Champions League och därmed åkte det tyska laget ur turneringen. I helgen gjorde den offensive mittfältaren 85 minuter på planen och ett mål mot Eintracht Frankfurt (1-1) i Bundesliga. Efteråt sa han så här enligt Leipzigs Twitter-konto: ”Vi gjorde en bra match och skapade många målchanser. Vi var också bra i många en mot en-situationer, men lite för ofta var det sista beslutet inte optimalt”. Leipzig är på andra plats i ligan med fyra poäng upp till Bayern München i serieledning i Bundesliga.

Sebastian Andersson, Köln – 10/2
Andersson har knäproblem och missade förra veckans 2-1-förlust mot Union Berlin i Bundesliga. Svensken kom senast till spel den 16 december i fjol. Anfallaren berättade nyligen, för Fotbollskanalen, att han hoppas göra comeback före säsongens slut: "Det är verkligen förhoppningen, samtidigt som allt kan hända. Men mitt mål är att spela en del innan det är slut". Köln är på 14:e-plats i Bundesliga.

Joakim Nilsson, Arminia Bielefeld – 17/0
Nilsson gjorde i förra veckan 90 minuter på planen i 2-0-förlusten mot Werder Bremen och i 2-1-segern mot Bayer Leverkusen i Bundesliga Arminia Bielefeld är placerat på 16:e-plats i den tyska högstaligan.

Oscar Linnér, Arminia Bielefeld – 0/0 nollor
Linnér kom inte till spel i någon match i förra veckan. Han blev kvar på bänken i 90 minuter i 2-0-förlusten mot Werder Bremen och i 2-1-segern mot Bayer Leverkusen i Bundesliga. Bielefeld är placerat på 16:e plats i ligan.

Sebastian Ohlsson, St. Pauli – 23/0
Ohlsson gjorde under måndagen 90 minuter i 2-0-förlusten mot Paderborn i den tyska andraligan. Det var St. Paulis första förlust sedan i slutet av januari. St. Pauli är placerat på elfte plats i andraligan.

Eric Smith, St. Pauli (utlånad från Gent) – 4/0

Smith var i helgen utanför lagets matchtrupp i 2-0-förlusten mot Paderborn i den tyska andraligan på grund av skadeproblem. St. Pauli är på elfte plats i andraligan.

Svante Ingelsson, Paderborn (utlånad från Udinese) – 25/0
Ingelsson hoppade i helgen in och fick åtta minuter på planen i 2-0-segern mot St. Pauli på bortaplan i den tyska andraligan. Mittfältaren inledde säsongen som startman i laget, men har under senaste månaderna fått nöja sig med inhopp. Paderborn är på nionde plats i ligaspelet.

Niklas Hult, Hannover 96 – 23/1
Hults Hannover spelade inte någon match i förra veckan. Hannover är placerat på åttonde plats i 2. Bundesliga.

Kristoffer Peterson, Fortuna Düsseldorf – 20/4
Peterson spelade i helgen från start och gjorde 70 minuter på planen mot Sandhausen (0-0) i den tyska andraligan. Fortuna Düsseldorf är nu placerat på sjätte plats i 2. Bundesliga.

Branimir Hrgota, Greuther Fürth – 24/9
Hrgotas Greuther Fürth spelade inte någon match i förra veckan. Greuther Fürth är placerat på fjärde plats i den tyska andraligan.

Thomas Poppler Isherwood, Darmstadt – 0/0
Isherwood var i förra veckan utanför Darmstadts trupp i 4-1-segern mot Erzgebirge Aue i 2. Bundesliga. Den tidigare Östersunds FK-backen har haft skadebekymmer sedan ankomsten till klubben i januari. I förra veckan sa tränaren Markus Anfang så här om svensken: ”Thomas tränar för närvarande individuellt. Han gör framsteg, men det är ännu inte möjligt med lagträning”. Darmstadt är på tolfte plats i andraligan.

USA

Tom Pettersson, Cincinnati – 0/0
Petterssons Cincinnati blev i fjol jumbo i den östra divisionen och missade därmed MLS-slutspelet. Den nya säsongen är ännu inte igång.

Robin Jansson, Orlando City – 0/0
Janssons Orlando åkte i fjol ut i kvartsfinal mot New England Revolution i MLS-slutspelet. Den nya säsongen är ännu inte igång.

Anton Tinnerholm, New York City – 0/0
Tinnerholms New York City åkte i fjol ut mot Orlando City i åttondelsfinal i MLS. Den nya säsongen är ännu inte igång.

Adam Lundqvist, Houston – 0/0
Lundqvists Houston Dynamo blev i fjol jumbo i den västra divisionen och missade därmed MLS-slutspelet. Den nya säsongen är ännu inte igång.

ÖSTERRIKE

Gustav Henriksson, Wolfsberger – 8/1
Henriksson gjorde i förra veckan 90 minuter i 5-3-förlusten mot WSG Tirol i den österrikiska högstaligan. Wolfsberger är femma i ligaspelet.

Publicerad 2021-03-23 kl 14:00