POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
39v

1999-generationen kan redan få en avgörande roll för U21-landslaget: ”De har gjort det väldigt bra”

Foto: Bildbyrån

KALMAR. I dag mot Belgien kan Sveriges U21-landslag starta med fyra spelare födda 1999, inkluderat två spelare som teoretiskt sett kan komma att vara med i tre stycken U21-EM.
- Det händer kanske var tionde år att det kommer en årskull som sticker ut lite mer, säger Joel Asoro om 99-kullen.

2016 kom både Alexander Isak och Mattias Svanberg fram i allsvenskan, samtidigt som Joel Asoro gjorde debut i Premier League och även startade U21-landskamper. Strax därefter blev Pontus Dahlberg en ordinarie målvakt i allsvenskan, och det blev surr kring de fyra spelarna födda 1999. 

Även Sead Haksabanovic var med, även om han valde att representera Montenegro. De fyra övriga spelarna kan i dag alla starta för U21-landslaget i deras avgörande kvalmatch, trots att de flesta andra av spelarna på planen är två-tre år äldre.

- De har gjort ett väldigt bra. Är man med och konkurrerar, inte bara i ålder, och är så bra, då ska man ska få vara med. Sedan är det en konkurrensfråga, men de har gjort det väldigt bra, säger förbundskapten Roland Nilsson.

Dahlberg har stått de flesta av kvalmatcherna, Svanberg är ordinarie på centralt mittfält, och Asoro och Isak är två av de fyra startalternativen i anfallet. Asoro har startat fyra av de fem senaste landskamperna, där han missade den femte med en skada, och Isak har startat i fyra av de sju senaste, där han missade två med skador. 

Dessutom var Dahlberg och Asoro med redan i truppen till U21-EM 2017, trots att de var fem år yngre än många andra i turneringen. Om Sverige går till de två kommande slutspelen så kan därför bägge spelarna kunna att vara med i hela tre U21-EM. 

De fyra spelarnas historia ihop började 2014, när P99-landslaget tog ut sin första trupp till Bosön och alla fyra var med. Ett år senare spelade de sin första landskamp ihop, och symboliskt nog gjorde Isak, Asoro, och Haksabanovic målen (3-0 mot Litauen). 

- Sånt är alltid en slump, det är inte så att man planerar ”om tio år ska det bli såhär”. Det händer kanske var tionde år att det kommer en årskull som sticker ut lite mer. Jag säger inte att de är bättre, men sticker ut lite mer, säger Asoro om 99-kullen. 

- Men det har flutit på, vi har vunnit rätt många matcher och sådana här saker. Det var en fin årskull.

Totalt har de fyra spelat tolv landskamper ihop. Nio segrar, två oavgjorda, och en förlust som kom senast mot Turkiet. De fyra har varit på plan ihop under 645 minuter, där Sverige då har en målskillnad på 18-3. 

Den största framgången för kullen som grupp – såhär långt – var när de tog sig till P17 EM år 2016, och vann mot bland annat Frankrike och England. Bland de övriga spelarna födda 1999 så var Joseph Colley (Chelsea) en av ledarna och Teddy Bergqvist (Varberg/Malmö FF) den bästa målskytten. Även Henrik Bellman (nu Östersund), Arvid Brorsson (Örebro SK), Gabriel Gudmundsson (Halmstads BK), och hela elva stycken MFF-spelare tillhör de 99-spelarna som har varit med i diverse U-landslag. 

När det gäller dagens 99-spelare i U21-landslaget så går det upp och ner för dem i klubblagen, där samtliga har valt att flytta utomlands redan i tonåren. Isak har haft svårt att få speltid i Dortmund, men berättade i en intervju med TT att han har tålamod. Svanberg har startat några matcher för Bologna mot slutet. Dahlberg är en av tre målvakter i Watfords trupp, där de övriga två är 35 respektive 37 år och där Dahlberg hoppas på chansen på sikt. 

Asoro flyttade i somras till Swansea. Han inledde som startspelare de första matcherna, hamnade sedan på bänken och var även utanför matchtruppen någon match, fick en smäll i en U23-match, och tog sig sedan tillbaka till att bytas in i halvtid senast. 

- Det har varit helt okej. Det är alltid så när man kommer till en ny klubb. Som vanligt vill man alltid göra sitt bästa och ett hårt arbete. Det tar lite tid att komma in i det, men jag tycker om stället i alla fall. 

- Det är en del av processen (att det går upp och ner). Det är ingen som säger att ”han ska starta varje dag”.

Publicerad 2018-10-16 kl 09:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå