Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

300 åskådare tillåts på läktarna - Sef-basen: "Den här chansen kommer vi ta"

Sverige

Från och med den 1 november får max 300 åskådare följa matcher på plats.
Ett efterlängtat besked för den svenska fotbollen.
- Det känns bra att vi får ett erkännande, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Foto: Bildbyrån.

Under torsdagen höll regeringen presskonferens där de meddelade att maxtaket höjs till 300 personer på evenemang från den 1 november i år. Publiken ska sitta ner och hålla en meters avstånd till varandra, samtidigt som två personer, i samma sällskap, får sitta ihop.

Torsdagens besked var något den svenska fotbollen väntat på länge.

- Jag tycker vi ska fokusera på det som är positivt, vi har efter en lång tids ganska ensidig nedstängning kommit till ett läge där man signalerar att man tror att vi klarar av att öppna upp med säkerhet – trots att det är en pandemi som pågår. Den här chansen kommer vi ta. Det känns bra att vi får ett erkännande. Vi tar ett steg i taget och det här är ett första steg. Vi välkomnar det här, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Nu är det upp till oss att visa att vi faktiskt kan sköta det här på ett bra sätt.

Enquist fortsätter:

- Skulle det av någon anledning inte fungera kommer vi faktiskt vara snabbare än lagstiftningen när det kommer till att ta till åtgärder för att stoppa eventuella problem. Som sagt, det är skönt att känna att vi får ett erkännande från regeringen och att man ger oss det här förtroendet, vi kommer svara upp mot det. Det är jag helt säker på.

- Svarar vi upp mot det här kommer även nästa steg kunna diskuteras. För oss har det varit viktigt att gå från ett nolläge där ingenting går att diskutera till ett läge där vi nu kan visa att vi kan börja med 300. Det är naturligtvis ingen slutlösning, men det är ett första steg och det är viktigt. Nu är vi igång. Det här är efterlängtat hos oss.

Enquist har tidigare uttryckt sitt missnöje gentemot regeringen då de inte ens har velat lyssna på fotbollen. Dialogen parterna emellan är bättre i dag.

ANNONS

- Vi har börjat ha samtal vilket jag är väldigt tacksam för. På slutet har man öppnat upp för dialog och det tror jag också leder till det här.

Vad gör ni härnäst efter dagens besked?
- Nu börjar vi titta på vad det här innebär för oss i våra protokoll. Det kommer inte vara alla klubbar som kan, eller vill, öppna upp ändå. Vi kommer sätta upp ett regelverk på hur man styr det här för att kunna ta emot publiken – sedan är det upp till varje klubb att bestämma om man vill ta emot publik eller inte.

Publicerad 2020-10-22 kl 16:07

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto