Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Allbäck om Zlatan till VM: ”Hade absolut frågat honom”

ABU DHABI. Zlatan till VM eller inte?
Marcus Allbäck vet hur han hanterat frågan om han fortfarande jobbat med landslaget.
- Jag hade absolut frågat honom, säger landslagets tidigare Players manager till Fotbollskanalen.

Solen gassar när Sverige, Danmark och Finland tränar på varsin plan på Zayed Sports City i Abu Dhabi. Marcus Allbäck rör sig ledigt mellan planerna i shorts och solglasögon och hälsar på en del ledare. När han kommer till Sverige blir det många kramar och glada tillrop.

Det är drygt 18 månader sedan Marcus Allbäck fick lämna rollen som Players manager i samband med att förbundskapten Erik Hamrén lämnade jobbet efter EM 2016. Nu är Allbäck på plats för att se träningar och matcher och träffa spelare som han hjälper i sin nya roll som förmedlare eller agent.

ANNONS

- Det är ganska skönt att vara här, lite mer avslappnat. Inte lika stressat som tidigare. För som ledare var jag lite mer allt-i-allo på det här lägret, och såg till att allt flöt. (Lasse) Richt blev tröttare och tröttare och man fick ta mer av hans grejer. Det slipper jag nu, säger Marcus Allbäck och skrattar.

- Det var en fantastisk tid i landslaget. Jag fick efter många år som spelare hoppa på det direkt som ledare. Det var en härlig tid, men allt har sin tid.

Under hösten 2016 började han jobba som förmedlare och har bland annat hjälpt Patrik Carlgren till Turkiet och har bland andra Mikael Lustig, Kalle Holmberg och en hel del andra spelare ihop med Martin Dahlin och Jonas Wirmola. Landslaget saknar han inte.

- Inte så mycket. Nu ser jag det här som en ny stor utmaning och har ännu mer kontakt med dem spelare som jag hjälper och försöker hjälpa dem på bästa sätt med egna erfarenheter. Det är väldigt kul. Tidigare var det mer att man hade kontakt då och då (som Players manager för landslaget) och inte med alla spelare. Det blev också lite känsligt när man hade den positionen om de skulle komma med i landslaget eller inte. Någon som inte kom med kontaktade man och peppade litegrann, men det var också känsligt. Det gick inte att göra med alla, då tänkte några att varför får inte jag det. Det var svårt, det var en avvägning.

ANNONS

Hur nära följer du landslaget i dag?
- Jag följer dem tätt i och med att vi hjälper ett gäng spelare som alltid är med där. Sedan har jag ett eget intresse, jag har ju gjort det själv. Jag ser alla hemmamatcher på plats och ser alla bortamatcher, även om inte alla på plats, och följer det tätt.

Vad säger du om VM-avancemanget?
- Otroligt imponerande. Det trodde inte många att vi skulle ta oss till VM. Det är helt fantastiskt. Jag försöker säga till de killar vi hjälper och som kämpar för en plats i VM, att tiden som är fram till uttagningen i mitten på maj ska de kunna se sig själva i spegeln och känna att de har fan gjort allt för att komma med. Jag fick vara med i två VM och det var det största som spelare. Jag försöker peppa dem att det är värt allt svett och allt arbete.

Ni nådde två EM, men missade VM efter playoff mot Portugal men det var ändå nära. Hur mycket svider det i dag?
- Då sved det givetvis, men det var väl mer eller mindre en man som förstörde det. Vi tyckte inte vi var så himla mycket sämre än Portugal i de två matcherna, men de hade en kille (Ronaldo) som gjorde tre mål bara i den sista matchen och det var oerhört tufft när vi var så nära. Men man lär sig att hantera det också.

ANNONS

Efter EM 2016 var det många som slutade i landslaget, bland dem Zlatan Ibrahimovic som tackade för sig. Efter Sveriges VM-avancemang har det varit en hel del diskussioner om Zlatan till landslaget igen. Marcus Allbäck spelade med Zlatan i många år och var sedan ledare i landslaget 2009-16 där Zlatan var lagkapten och tongivande, och vet inte hur säkert hans nej tack är till landslaget:

- Det är svårt att säga med den mannen. Jag drar en parallell till när Henrik Larsson hade slutat i landslaget och folk frågade mig om han skulle hoppa på det igen. Jag svarade: ”Nej, det tror jag inte för han är så bestämd som person.” Och det är han verkligen, men han hoppade på. Så jag vet inte, jag vet inte, men han säger att han tackat för sig. Nu är det viktigaste för honom att komma tillbaka, och han kämpar med sitt knä, men han är nog snart där och då får vi se vad det blir.

Ska Janne Andersson försöka övertala honom?
- Det är bara Janne som ska svara på den frågan. Det ska ingen annan svara på, den pucken får han hantera på bästa sätt. Det kommer att fortsätta vara en debatt om detta.

ANNONS

Om du hade bestämt så hade du tagit med honom till VM om han blir frisk?
- Jag hade absolut frågat honom. Men sedan får man förstå att de har lyckats med något spektakulärt när han inte varit med, så jag förstår att diskussionen finns. Det blir intressant att se.

Marcus Allbäck känner givetvis Erik Hamrén väl efter alla år tillsammans i både Örgryte och landslaget, och nu som förmedlare är han även inne och assisterar i klubbjakt till Sveriges förre förbundskapten som inte jobbat efter EM 2016.

- Det är inte så att jag har något avtal med Erik utan han lägger nog ut krokar på flera ställen, men vi hjälper honom lite om det går och har lagt ut hans namn, men det är tufft.

Hur förvånad är du över att han inte har något jobb?
- Han hade lätt kunnat haft ett jobb, han har haft många erbjudanden men som han inte känt passar honom. Så det är jag inte förvånad över. Han är nog lite kräsen och det är tufft att vara tränare, det finns många duktiga tränare som gjort mycket och som inte har jobb just nu. Det är en tuff marknad.

ANNONS

Under de sista åren kring landslaget med Hamrén och Allbäck var det en hel del rubriker och åsikter på medias bevakning, men det säger Allbäck att han lagt bakom sig:

- Jag kan bara prata för mig själv och jag känner inte att jag hade så många duster. Jag vet vad det innebär att spela i landslaget och sedan lärde jag mig vad det innebär att ha ett landslag. Det trycket, pressen och intresset och självklart skapar det debatter och det får man respektera även om man inte alltid hade samma åsikter. Det positiva med det är att intresset för A-landslaget är oerhört stort. Jag tror att om valet är att det inte skulle vara så mycket bevakning och skriverier och mindre intresse så är det inte bättre.  

Du slipper stort fokus i media med ditt nya uppdrag, eller hur?
- Det är inte så att jag tänker: ”vad skönt att slippa det.” På sätt och vis är jag fortfarande där i och med spelarna jag hjälper och de har den kontakten. När det handlar om unga spelare handlar det om att förbereda dem inför att de ska träffa media en första gång och då får man tipsa dem.

ANNONS
Publicerad 2018-01-09 kl 18:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto