Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Avslöjar: Det svenska glädjebeskedet - får dispens i OS

Foto: SCANPIX

Fifa har gett Sverige dispens inför OS-laguttagningen.
Det avslöjar förbundskaptenen Håkan Ericson för Fotbollskanalen.
- Vi har fått dispens på målvaktssidan, säger han.

Efter att ha fått över 40 återbud till OS hoppades Håkan Ericson på att Sverige skulle få dispens för att kunna plocka in spelare utanför bruttotruppen till den slutgiltiga 18-mannatruppen som presenteras nu på fredag.

Sverige, som bara hade två målvakter i bruttotruppen, stod plötsligt med en efter att Jacob Rinnes övergång till Gent blev klar. Den belgiska klubben deklarerade snabbt att Rinne inte skulle få åka till Rio.

Därmed fanns bara Moldes Andreas Linde kvar, förutom reserven Tim Erlandsson.

Nu kan Fotbollskanalen avslöja att Ericsons önskan fått gehör. Fifa har gett Sverige dispens till att plocka in en målvakt utanför bruttotruppen.

- Där kunde vi hävda att Rinne blivit såld och ta in en reservmålvakt där, säger Håkan Ericson, som hoppas att Rinne fallet kan bli ett slags praxis för det svenska landslaget.

Ett annat exempel är David Moberg Karlsson, som nyligen bytte Nordsjälland mot IFK Norrköping och därmed nekades OS-spel.

- Det är möjligt att det går att göra samma sak med utespelarna. Man får helt enkelt titta på namn till namn. Sen kanske det handlar om att målvaktsposten är extra känslig. Det är mycket möjligt att det är därför de (Fifa) är extra generösa.

Men vilka namn som är klara, utöver de åtta som redan är bekräftade, vill Ericson inte avslöja.

- Vi har ungefär tolv spelare klara, men vilka det är vill jag meddela på fredag.

Kan det bli så att ni åker med en ofullständig trupp?
- Hur ska jag svara? Jag har fortfarande stora förhoppningar om att vi ska få till det. Förhoppningen är att vi ska åka med en ganska bra trupp. Men ska vi följa regelverket fullt ut och hålla oss till den där 35-mannatruppen får det inte bli fler återbud.

Ericson hoppas nu på att inga spelare i bruttotruppen drabbas av några skador eller förhinder.

- Desto fler återbud, desto större oro. Än så länge känner jag kittling för att vi ska kunna göra något bra. Men det vill till att de som vi har kvar på listan trillar in och att det inte blir fler återbud.

- Det brukar vara ett antal skador innan en samling. Den kapaciteten har vi inte.

Känner du att du har fått tillräckligt med verktyg för att plocka ut en slagkraftig trupp?
- Verktyget hade varit det officiella datumet. Det är det som är grejen. Att släppa en 35-mannatrupp två månader innan ett mästerskap och slutgiltig trupp tre veckor innan första matchen är annorlunda. Speciellt med julifönstret som är vidöppet. Det kan hända grejer varje dag som är svåra att förutse.

Dessutom hade Ericson hoppats på bättre kommunikation och regelverk från och för de allsvenska klubbarna.

- Det hade underlättat för både mig och klubbarna. Men det gäller inte bara de svenska klubbarna. Vi har många utländska spelare som vi aldrig kan reglera. Det hade underlättat att ha en stab med säkra svenska spelare.

Bruttotruppen till OS

Målvakter: Andreas Linde, Molde, Jacob Rinne, Gent

Försvarare: Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn, Emil Bergström, Rubin Kazan, Filip Helander, Hellas Verona, Pa Konate, Malmö FF, Adam Lundqvist, IF Elfsborg, Alexander Milosevic, Hannover 96, Joakim Nilsson, IF Elfsborg, Victor Nilsson Lindelöf, Benfica, Noah Sonko Sundberg, Gif Sundsvall, Isak Ssewankambo, Molde IK, Sebastian Starke Hedlund, Kalmar FF, Jacob Une Larsson, Djurgårdens IF.

Mittfältare: Astrit Ajdarevic, Örebro SK, Alexander Falsetas, Djurgårdens IF, Alexander Fransson, FC Basel, Melker Hallberg, Udinese, Jiloan Hamad, Hoffenheim, Abbe Khalili, Mersin, David Moberg Karlsson, IFK Norrköping, Robin Quaison, Palermo, Ken Sema, Östersunds FK, Muamer Tankovic, AZ Alkmaar, Simon Tibbling, Groningen.

Anfallare: Gustav Engvall, IFK Göteborg, Zlatan Ibrahimovic, Manchester United, Mikael Ishak, Randers, Jordan Larsson, Helsingborgs IF, Isaac Kiese Thelin, Bordeaux.

Reserver: Tim Erlandsson, Nottingham Forest, Alexander Leksell, IFK Göteborg, Ali Suljic, Chelsea, Adnan Maric, Swansea, Ferhad Ayaz, Örebro SK.

Spelarna markerade med kursiv stil är överåriga.

Publicerad 2016-07-11 kl 22:52
SVERIGE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER