Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Avslöjar: Jens T Andersson och Caroline Waldheim stämplade som "olämpliga" av valberedningen

Sverige

Jens T Andersson och Caroline Waldheim kallas för "olämpliga" som ordförandekandidater.
Av SvFF:s valberedning.
- De här rekommendationerna tycker jag är sunda, säger Ingmar Alm, valberedningens ordförande, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Ingmar Alm, Caroline Waldheim och Jens T Andersson.

LÄS MER: Smålandsröst plötsligt "försvunnen" inför rysarvalet: "Något galet - råddar i det"


Turerna kring ordföranderöran går vidare. 

Nyligen presenterade valberedningen sina tre huvudkandidater till att ta över efter Karl-Erik Nilsson och det är Hélène Barnekow, Lars-Christer Olsson och Fredrik Reinfeldt. Men det är inte bara de tre som det står mellan. Caroline Waldheim och Jens T Andersson har tydligt aviserat att de inte tänkt kasta in handduken - trots att valberedningen ratat dem.

Nyligen skickade valberedningen ut information, åtminstone till distrikten i Götaland, om att Waldheim och T Andersson är inte valbara, vilket Fotbollskanalen avslöjade.

ANNONS

Efter det skulle valberedningen gå ut med ett förtydligande kring de båda kandidaternas status. Nu har Fotbollskanalen kommit över brevet som gått ut till de röstberättigade. Där skriver valberedningen att de inte är "lämpliga kandidater" eftersom båda två jobbat på SvFF, Waldheim som hållbarhetschef och T Andersson som övergripande landslagschef.

Trots det är de två valbara efter att ha genomgått valbarhetskontrollen. Samt att valberedningens ordförande Ingmar Alm sagt att de kan väljas om de sagt upp sig till förbundsmötet 25 mars, vilket juristerna gett klartecken till. Lägg till att valberedningen aldrig sagt något om detta till Caroline Waldheim och Jens T Andersson. Varken i samband med intervju eller när de fick besked om att de inte var någon av valberedningens huvudkandidater.

ANNONS

Hur går det ihop? 

- Valbarheten avgörs av förbundsmötet, säger Ingmar Alm, ordförande i valberedningen, till Fotbollskanalen. 

De kan fortfarande väljas till ordförande men de är olämpliga? 

- Jag räknar med att de inte kan väljas. 

Alm fortsätter: 

- Sedan är det så att oavsett vad vi tycker kan någon på förbundsmötet egentligen läsa upp vilket namn som helst. Då är det förbundsmötet som får ta beslutet om det namnet som läses upp på mötet är valbart.

Så, er bedömning är att de är ”olämpliga” med tanke på att de jobbar på SvFF? 
- Ja. Om jag ska vidareutveckla det så är det som så att regelverket har medlemmarna bestämt och då ska vi försöka följa det. Hade regelverket funnits uppåt i systemet (som i exempelvis Fifa) hade kanske inte Sepp Blatter kunnat bli Fifa-president och ställt till det. Likadant med Infantino. Därför tycker jag att de här rekommendationerna är sunda.

ANNONS

Valberedningens rekommendation till medlemmarna, exempelvis distriktsförbunden och elitklubbarna, inför förbundsmötet i mars är alltså att Jens T Andersson och Waldheim inte bör väljas.

Det ser Smålands Fotbollförbund, som tillsammans med Jämtland/Härjedalens FF nominerade Waldheim till posten som ordförande, ut att strunta i.

Christer Gustafson, ordförande i Smålands FF, berättar för Fotbollskanalen att man lär ställa sig bakom Waldheim som ny ordförande.

- Jag har full respekt för valberedningens arbete. Men vi har känt oss trygga i att Caroline och Jens är valbara. Vi avvaktar lite grand och ser vad som händer. Nu är det fastslaget att de är valbara.

Har ni kommit fram till något beslut om vem ni ska rösta på? 
- Vi har styrelsemöte på söndag och då kommer vi att ta upp frågan. Men eftersom vi har nominerat Caroline så är vi väl fortfarande av den uppfattningen att vi står bakom hennes namn.

ANNONS

Trots utskicket från valberedningen? 
- Ja. Om inte distriktsstyrelsen kommer fram till något på söndag. Som jag känner av landet nu så kommer vi att stå fast vid det.

Publicerad 2023-02-01 kl 16:30

FAKTA

Valberedningens huvudkandidater

Fredrik Reinfeldt, 57 år, konsult, tidigare statsminister (M). Nominerad av IF Brommapojkarna.

Lars-Christer Olsson, 72 år, före detta ordförande i  Sef, tidigare generalsekreterare i Europeiska fotbollsförbundet och. Nominerad av Västerbottens FF.

Hélène Barnekow, 58 år, tidigare vd för Microsoft Sverige och vd för Telia Sverige. Nominerad av Skånes fotbollsförbund.

FAKTA

Övriga nominerade

De kan fortfarande utmana:

Caroline Waldheim, 49 år, hållbarhetschef på SvFF. Nominerad av Jämtland/Härjedalens FF och Smålands FF.

Jens T Andersson, 50 år, övergripande landslagschef på SvFF. Nominerad av BK Häcken.

Tommy Andersson, 56 år, ordförande i Blekinge fotbollsförbund. Nominerad av Norrbottens FF.

De har avslutat sin kandidatur:

Birger Jonsson, 61 år, ordförande i Västmanlands fotbollsförbund. Nominerad av Västmanlands FF.

Annika Grälls, 59 år, ordförande i Elitfotboll dam. Nominerad av Södermanlands FF.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto