Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Avslöjar: Klubbarna i allsvenskan och superettan vill att SvFF flyttar januariturnén bort från Qatar

1v

SvFF planerar att skicka herrlandslaget till Qatar i januari.
En idé som klubbarna i allsvenskan och superettan vill sätta stopp för.
- De vill att lägret ska förläggas någon annanstans, säger ligaorganisationen Sef:s ordförande Jens T Andersson till Fotbollskanalen.

Det var på ett medlemsmöte för Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, under tisdagen som diskussionen om herrlandslagets planerade träningsläger i Qatar togs upp. Då landade klubbarna i att man är negativt inställda till Svenska Fotbollförbundets planer - och att man vill försöka få lägret flyttat till ett annat land.

- Ståndpunkten från klubbarna blev ganska tydlig: man anser inte att ett träningsläger i Qatar är bra, säger Sef:s ordförande Jens T Andersson.

Andersson, som även sitter i förbundets styrelse som Sef-representant, ska nu ta kontakt med SvFF för att föra fram klubbarnas önskemål.

ANNONS

- Det kommer bli ett medskick om att klubbarna vill att lägret ska förläggas någon annanstans. Mitt uppdrag som ordförande är att föra vidare de åsikterna till Svenska Fotbollförbundet. 

Är alla klubbar kritiska till SvFF:s planer?
- Jag kan konstatera att det var en enad församling i den här frågan.

Andersson säger vidare: 

- Från Sef:s sida är vi generellt positiva till Svenska Fotbollförbundets arbete kring VM, det är viktigt att få fram. Där tycker vi att förbundets påverkansarbete är bra, men det här är ett januariläger som ligger utanför Fifa-datum och som bygger på klubbarnas välvilja att släppa spelare. Då tycker man inte att Qatar är rätt plats att åka till i nuläget.

- Det jag fått med mig i egenskap av ordförande är att jag ska försöka påverka SvFF i den mån det är möjligt att förlägga lägret någon annanstans.

ANNONS

Om SvFF klubbar igenom ett beslut om att landslaget ska åka till Qatar, kan då konsekvensen bli att vissa svenska klubbar inte vill släppa spelare till lägret?
- Det vill jag inte spekulera i, men jag kan konstatera att enad gruppering av klubbar gav ett medskick om att jag ska påverka arbetet på ett sätt som gör att landslaget inte åker till Qatar, avslutar Sef-ordföranden.

Ofta består truppen till januariturnén av många spelare från allsvenskan.

En av klubbarna som under medlemsmötet framförde kritik mot SvFF:s planer är AIK.

- Vi är inte positiva till en januariturné i Qatar. Det är vi negativa till. Vi tycker inte att den ska läggas där. Vi hoppas att förbundet tänker om och lägger det någon annanstans. Vi tycker att det här är dumt, säger AIK:s ordförande Robert Falck. 

- Sen har vi inte kommit till diskussionen om vi ska släppa spelare dit, om förbundet ändå väljer att lägga lägret där.

ANNONS

Även Falck upplever att klubbarna är eniga i frågan.

- Hela gänget tycker: nej, förbundet ska inte lägga någon januariturné i Qatar.

Varför borde inte landslaget åka till Qatar för det här lägret?
- Av två skäl. Dels för att regimen enligt min uppfattning inte är demokratisk. Och dels är arbetsmiljöförhållandena uppenbart gräsliga i byggandet av anläggningar som VM ska spelas på. 

Ni har själva förlagt träningsläger i den regionen, i Dubai, hur tänker ni kring det?
- Dit ska vi inte åka på något träningsläger. Det kan jag säga. 

Så det kommer inte hända igen?
- Det kan jag inte tänka mig, säger Robert Falck.

Anledningen till att klubbarna inte vill att landslaget ska åka till Qatar är hur landet fungerar i dagsläget.

Nyligen släppte männiksorättsorganisationen Amnesty en ny rapport om läget i Qatar, som arrangerar VM för herrar 2022. I den slår man fast att drygt 15 000 gästarbetare dött i landet under perioden 2010-2019. Amnesty kritiserar också Qatar för att rutinmässigt klassa dödsfallen som "naturliga", istället för att utreda dödsorsaken.

ANNONS

Qatar saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir. I landet är homosexualitet förbjudet, pressfriheten ytterst begränsad och landet tillämpar spö- och dödsstraff. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är lagarna i Qatar diskriminerande mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer.

SvFF:s planer om att ha lägret i Qatar har fått mycket kritik, något som generalsekreteraren Håkan Sjöstrand kommenterade under tisdagen. Han hävdade att förbundet inte fattat något beslut om att herrlandslaget ska åka till Qatar i januari, då det fortfarande finns frågetecken kring om man har ett tillräckligt bra ekonomiskt läge för att genomföra det. Men han bekräftade att SvFF planerar att åka dit.

På SVT:s fråga om landslaget måste åka på träningsläger till Qatar för att påverka svarade Sjöstrand så här:

ANNONS

- Det finns inga måsten. Vi tror på engagemanget vi har, att föra en kritisk dialog och att vara aktiva i frågan. Vi tror att vi kan uppnå någon form av förbättring. Jag har svårt att se att vårt engagemang påverkat situationen till det sämre. Det är olyckligt att man ställer olika initiativ mot varandra. Det är jättebra att frågan diskuteras och lyfts upp men det blir olyckligt när det framstår som om att man inte bryr sig, att man inte engagerar sig med goda avsikter, sa han. 

Publicerad 2021-09-07 kl 18:00
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto