Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AVSLÖJAR: SvFF vill att Mellberg och Gustavsson tar över Blågult ihop

Sverige (herr)

En duo bestående av Olof Mellberg och Tony Gustavsson.
Det är huvudspåret som SvFF jobbar med i förbundskaptensjakten.
Som läget i diskussionerna är just nu ser de två ut att ta över Blågult ihop, uppger flera källor för Fotbollskanalen.

6:41
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se en intervju med SvFF:s nye fotbollschef Kim Källström i spelaren ovan.

Svenska Fotbollförbundet jagar ersättare till Janne Andersson (förbundskapten) och Peter Wettergren (assisterande förbundskapten), som lett herrlandslaget de senaste åren. Nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg har uppgett för Fotbollskanalen att man hoppas vara klara med rekryteringsprocessen "tidigt" under första kvartalet nästa år.

I dagarna uppgav Expressen att BP:s tränare och den förre storspelaren Olof Mellberg är SvFF:s huvudkandidat i förbundskaptensjakten. Då hade även Fotbollskanalen uppgifter som gjorde gällande att Mellberg-spåret intensifierats och att han närmat sig jobbet efter flera möten med SvFF i förra veckan.

Annons

Nu kan Fotbollskanalen avslöja nya detaljer kring processen. Flera av varandra oberoende källor uppger att den plan som förbundet jobbar med just nu innehåller två förbundskaptener som delar på ansvaret för Blågult, samt att de två personerna är Tony Gustavsson och nämnde Mellberg.

Kommer parterna överens om upplägget och villkor för de båda tränarna talar mycket för att de två blir Sveriges nya förbundskaptener.

- Det är förbundets huvudspår och troligt att det blir så, säger en person med insyn i processen till Fotbollskanalen.

Tony Gustavsson och Olof Mellberg har aldrig tidigare arbetat ihop och det är av allt att döma en fråga som är uppe på tapeten i de pågående diskussionerna: hur skulle de fungera ihop? Man kan exempelvis konstatera att Gustavsson är skickligare medialt än Mellberg som under sin tid som tränare inte uppskattat intervjuer.

Annons

Vad gäller Gustavsson sitter han på ett avtal som förbundskapten för Australiens damlandslag över OS nästa år och har tidigare uttryckt att han har för avsikt att leda laget i den turneringen. Den frågan behöver alltså lösas om SvFF vill se 50-åringen på plats hos Blågult redan till landslagssamlingen i mars.

Tidigare har källor till Fotbollskanalen pekat på att Tony Gustavssons kontakter inom förbundet och att hans internationella meriter talat för honom i SvFF:s förbundskaptensjakt.

Förbundets jakt på en ny förbundskapten har framför allt letts av landslagschefen Stefan Pettersson som haft hjälp av Urban Hammar och Roger Sandberg i intervjuer med kandidater. Jimmy Thelin är en av de intervjuade som inte varit intresserad av jobbet, inte heller Per-Mathias Högmo. Graham Potter gav signaler om att han ville fortsätta som klubbtränare.

Annons

Ansvariga på SvFF är en grupp med Pettersson, generalsekreterare Andrea Möllerberg samt styrelseledamöterna Bert Andersson och Simon Åström. Efter att Kim Källström blev utsedd till fotbollschef har han blivit involverad i processen och i gruppen.

Tony Gustavsson har varit assisterande förbundskapten för USA:s damlandslag i två omgångar och har sedan 2020 lett Australien. Tidigare har han även varit huvudtränare för bland annat Hammarbys herrlag och Tyresös damer som han tog till final i Champions League.

Olof Mellberg har 117 A-landskamper för Sverige på meritlistan. Som spelare representerade han klubbar som Aston Villa, Juventus och Villarreal. Som tränare har han förutom för BP jobbat i klubbar som Helsingborgs IF och Fremad Amager.

Publicerad 2023-12-15 kl 14:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto