Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför är Tony Gustavsson aktuell som ny förbundskapten

Sverige (herr)

SvFF har träffat Tony Gustavsson.
Hans kontakter inom förbundet och internationella meriter talar för honom i jakten på en ny förbundskapten, uppger källor för Fotbollskanalen.
- Jag är fullt fokuserad på att kvala in till och delta i OS, säger Gustavsson i ett uttalande.

5:38
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Svenska Fotbollförbundets jakt på en ny förbundskapten för herrlandslaget går vidare. I fredags bekräftade generalsekreteraren Andrea Möllerberg för Fotbollskanalen att förre Chelsea-tränaren Graham Potter gett besked om att han inte är intresserad av jobbet och nu har alltså SvFF ögonen på andra möjliga personer.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med en rad olika källor med insyn i processen och ett namn som flera av dem pekar på som en het kandidat är Tony Gustavsson.

Aftonbladet avslöjade nyligen att Gustavsson, som just nu är förbundskapten för Australiens damlandslag, träffat förbundet och uppgiftslämnare till Fotbollskanalen radar upp flera skäl till varför 50-åringen bedöms som intressant för SvFF.

Annons

Den förre Hammarby-tränarens internationella meriter är en sak som ska vara ett plus i förbundets bok. Gustavsson har varit assisterande förbundskapten för USA:s damlandslag i två omgångar och har sedan 2020 lett Australien.

Dessutom talar flera källor om att Gustavssons kontakter inom förbundet talar för honom. Exempelvis att han ska vara uppskattad hos den grupp som jobbar med rekryteringsprocessen, i vilken Stefan Pettersson (landslagschef), Roger Sandberg (gruppledare för tränarutbildare) och Urban Hammar (ansvarig för tränarutbildning) sitter.

Vidare finns analytikern Christoffer Bernspång, som jobbat med Gustavsson i Bajen och studerat med honom vid Örebro Universitet, redan i herrlandslagsstaben och P17-förbundskaptenen Andreas Pettersson var assisterande tränare till Gustavsson i Hammarby och Degerfors. Förbundskaptenskandidaten känner också personer som Peter Gerhardsson och Magnus Wikman, som basar över damlandslaget.

Annons

Intresset från förbundet för Tony Gustavsson har väckt uppmärksamhet i Australien. Yahoo har benämnt det som att han "dragits in i ett drama" och australiska Daily Mail har, med hänvisning till ett pressutskick som det australiska förbundet gjort, beskrivit att svensken "tvingats" bekräfta att han är hängiven till sitt nuvarande jobb. Tidningen har kallat det för en potentiell "skandal" att Gustavsson träffat SvFF.

I pressutskicket dementerar inte svensken att han är aktuell för Blågult men säger:

- Jag känner passion för det australiska landslaget och som jag har uttryckt tidigare är jag fullt fokuserad på att kvala in till och delta i OS i Paris 2024. Vårt lags resa mot det målet är mitt primära fokus.

Australien behöver besegra Uzbekistan i ett dubbelmöte i februari för att ta sig till OS, som äger rum i juli och augusti nästa år.

Annons

Gustavssons nuvarande kontrakt löper ut efter just OS. I det nämnda pressutskicket uttalade sig också det australiska förbundet om att man värderar svenskens bidrag som förbundskapten högt och att diskussioner om en eventuell förlängning kommer äga rum vid "ett lämpligt tillfälle i framtiden".

"Vi är medvetna om spekulationerna runt Tony Gustavsson och det svenska herrlandslaget. Vi kommenterar dock inte spekulativa rapporter eller vår stabs potentiella framtida uppdrag utanför deras nuvarande kontrakt", uttalade också förbundet.

Norrmannen Per Mathias Høgmo är ett annat namn som är intressant för SvFF, vilket även Aftonbladet har skrivit om, och han har också internationella meriter. Dels som klubblagstränare men även som förbundskapten för Norges herr- och damlandslag. Det som talar emot att Høgmo tar över Blågult är att han, enligt uppgifter till Fotbollskanalen, är aktuell för en japansk klubb och att en sådan flytt skulle ge honom ett väldigt lukrativt avtal rent ekonomiskt.

Annons

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin är också en kandidat till förbundskaptensjobbet, enligt Aftonbladet. Han har inte lika starka internationella meriter som de två tidigare nämnda tränarna.

Expressen har vidare rapporterat att förre landslagsspelaren Olof Mellberg är ett alternativ för SvFF.

I fredags sa SvFF:s generalsekreterare Andrea Möllerberg till Fotbollskanalen att man fått "lite rådgivning" från externt håll för att bygga kravprofilen för nye förbundskaptenen. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen var förbundets tanke att man skulle ta hjälp av det danska rekryteringsbolaget Onenexus för att hitta Janne Anderssons ersättare men det samarbetet avbröts efter att en potentiell jävsproblematik dykt upp. 

Onenexus representerar/har kopplingar till vissa enskilda tränare. Exempelvis var man involverade i att ta nämnde Høgmo till Häcken.

Annons

När Fotbollskanalen frågade Möllerberg om SvFF anlitat Onenexus blev svaret nej.

- Vi har ingen anlitad (byrå) och kommer inte anlita någon. Det tror vi just nu. Vi har haft lite rådgivning på annat sätt, sa hon.

Presschefen Petra Thorén om Fotbollskanalens nya uppgifter rörande Onenexus:

"Hur arbetet i den här processen ser ut i detalj är inget vi går in på. Men som vår generalsekreterare Andrea Möllerberg nyligen sa till Fotbollskanalen finns det ingen extern byrå anlitad".

Enligt Möllerberg är förbundets förhoppning att ha hittat en ny förbundskapten under kvartal ett nästa år.

Fotbollskanalen har sökt SvFF:s generalsekreterare Andrea Möllerberg, som enligt förbundet inte är tillgänglig för en intervju, och landslagschefen Stefan Pettersson. Han hänvisar alla frågor om förbundskaptensprocessen till just Möllerberg.

Annons
Publicerad 2023-11-28 kl 15:37

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto