Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Beskedet: Sverige och Danmark söker EM 2029

Sverige (dam)

PARIS. Sverige och Danmark ger inte upp trots EM-nobben som Norden fick 2025.
Nu gör man ett nytt försök - men bara med två länder.
- Vi vinner på att vara mer koncentrerat, säger ordförande Fredrik Reinfeldt.

Foto: Bildbyrån.

Fredrik Reinfeldt.

Under torsdagen kallade Sveriges och Danmarks fotbollsförbund till en presskonferens. Man presenterade en gemensam plan att ska ansöka om att arrangera EM för damer 2029.

- Det är viktigt att vara med och arrangera. Det driver intresse och när det är damfotboll motiverar det både pojkar och flickor, säger Fredrik Reinfeldt och räknar upp succéerna i England 2022 och Australien/Nya Zeeland 2023.

- Vi fick kritik att det var för många länder när vi sökte senast och det var ett för spritt mästerskap. Vi har tagit till oss att det är max två länder.

Hur långt har ni kommit i processen?
- Inte så väldigt långt. Det är ganska nyligen vi tagit det beslutet i våra styrelser. Vi kommer ju precis ur en process (Norden 2025) och har folk som arbetat med det här. Vi måste inse vilken kritik som fanns när vi sökte senast.

Annons

Hur går ni vidare?
- Vi ska läsa av reaktioner på det här och sätta ihop ett team som kan ta hand om det här.

Varför Danmark och inte Norge samt Finland när du talar om vikten av nordiskt samarbete?
- Dels tycker vi att Danmark och Sverige har de bästa anläggningarna och det är mer kompakt och det blir lättare för supportergrupper att röra sig. Många av arenorna kommer man att kunna åka tåg mellan. I samtalen med Uefa efter förra ansökan var fyra länder för mycket. Vi tror på nordiskt samarbete men det kan se olika ut.

Fredrik Reinfeldt säger att Aleksander Ceferin var positiv till att Sverige och Danmark söker EM, men SvFF-basen säger att allt annat hade förvånat. Ännu finns inte några ekonomiska planer, men Reinfeldt tror att det bara finns plsu:

- Det uppenbara är att det kommer massor av människor och nu växer skarorna som följer damfotboll. Då blir det fler hotellnätter, fler turister och större omsättning men vi är inte klara med den kalkylen än.

Annons

I ett pressmeddelande säger Reinfeldt också:

- Det känns oerhört inspirerande. Det ligger i linje med vår långsiktiga strategi att ansöka och arrangera internationella evenemang och vi ser fram emot ett svensk-danskt samarbete.

Det är bara ett år sedan Norden fick nobben i ansökan att arrangera EM 2025 då Schweiz fick mästerskapet. Då var även Norge och Finland med i processen men fyra länder var för många och mästerskapet blev så spritt.

Ännu är det inte klart vilka orter eller arenor som gäller, men Friends Arena som tar 50 000 åskådare är en given finalarena. Sverige anordnade EM för damer senast 2013.

Publicerad 2024-02-08 kl 15:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto