Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blågult bekräftar: Tahirović har valt Bosnien

Sverige (herr)

Benjamin Tahirović, 19, har valt Bosnien och Hercegovina.
Det bekräftar svenska landslagschefen Stefan Pettersson.
- Vi fick beskedet i går, säger han till Fotbollskanalen.

1:00
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TT/Privat.

Se när Benjamin Tahirovic debuterade för Roma.

Benjamin Tahirović har tagit vägen via Vasalund till Roma. Efter att ha anslutit till Romklubbens primaveralag i början av 2021 fick han i höstas debutera i Serie A, där han sedan dess noterats för fem matcher.

När det gäller landslagsspel har svensk-bosniern gått en osäker framtid till mötes. Sveriges förbundskapten Janne Andersson har medgett att han gärna vill knyta till sig supertalangen, bland annat med hjälp av Zlatan Ibrahimovic. Men så blir det inte.

Nu bekräftar nämligen Blågults landslagschef Stefan Pettersson att Tahirović har valt spel för Bosnien och Hercegovinas landslag.

- Ja, han har gjort sitt val. Han meddelade oss om sitt beslut i går (läs onsdag), säger Pettersson till Fotbollskanalen.

Annons

Hur tog ni emot beskedet?
- Tråkigt, så klart. Sen vet vi mycket väl hur svårt det är för spelarna att ta ett sådant här beslut. Det är väldigt svåra val när man hamnar i de här situationerna. Det är många saker som spelar in och det är inte så enkelt, vilket vi har respekt för.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?
- Nej, det tycker jag inte. Det här är ingen ny fråga i sig och vi har ett arbetssätt som vi förhåller oss till. Vi kan inte se att vi hade kunnat göra, eller borde ha gjort, något på ett annat sätt. Kollar man senaste åren så är det många spelare som kunde valt andra landslag men som har valt Sverige, och det får man inte glömma.

Överväger ni att se över ert arbetssätt när det gäller den här typen av frågor?
- Inte i stort. Sen ser vi allt över hur vi kan förändra och förbättra saker, men det gäller allt vi gör.

Annons

Stefan Pettersson berättar vidare att Janne Andersson hade planerat att resa till Rom för att träffa Tahirovic i samband med söndagens match mot Hellas Verona.

- Janne har haft kontakt med Benjamin. Han skulle ha träffat honom och sett honom i nästa match, så han hade planerat en resa ner till Rom för att träffa honom, säger Pettersson.

Redan i onsdags meddelade Bosniens förbundskapten Faruk Hadžibegić att man hade lyckats övertyga Tahirović.

"Även om jag sa att jag skulle annonsera den första truppen först i mars, kan jag bekräfta att Benjamin Tahirovics namn kommer vara ett av namnen", skrev Hadžibegić på sin Facebook-sida.

"Efter samtal med familjen, med Benjamins pappa och honom själv, är det bestämt att Romamittfältaren kommer svara på kallelsen från Bosnien-Hercegovinas fotbollförbund. Jag är jättenöjd med hur samtalen förflutit, särskilt över familjen Tahirovics beredskap över att deras son ska vara en del av vårt lag. Benjamin är framtiden för Bosnien-Hercegovina och jag gläds över att jobba med honom".

Annons

Även om Benjamin Tahirović har gjort sitt val är han inte "låst" vid något landslag förrän han har debutera i tävlingssammanhang. I slutet av mars inleder Bosnien, likt Sverige, kvalet till EM 2024. Då väntar möten med Island och Slovakien.

Flera spelare med liknande bakgrund som 19-åringen har också valt spel för andra länder än Sverige, bland annat Sheffield United-stjärnan Anel Ahmedhodzic som i dag representerar Bosnien och Hercegovina i stället för Blågult.

Publicerad 2023-02-16 kl 08:54

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto