Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blågults glädjebesked: Fifa stryker gula kort inför VM-playoff

Sverige (herr)

Här kommer ett svenskt glädjebesked inför VM-playoff.
Fifa tar bort de gula korten från kvalspelet - och åtta svenska spelare riskerar därmed inte längre avstängning vid en varning i playoff-semifinalen.
- Alla deltagarländer stod bakom detta, så det var bra de ändrade på det här, säger landslagschef Stefan Pettersson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Den 24 mars går Sveriges herrar in i VM-playoff när Tjeckien står för motståndet i semifinalen på Friends Arena. Fem dagar senare väntar en eventuell playoff-final borta mot Ryssland eller Polen i kampen om en plats i Qatar-VM 2022.

Både spelare och ledare i det svenska landslaget har tidigare varit kritiska till regeln att varningar följer med från kvalgruppspelet in till playoff-slutspelet. Regeln betyder att spelare som tagit ett gult kort i kvalet blir avstängda vid ytterligare ett gult kort i playoff-slutspelet.

Sverige, tillsammans med flera andra länder, har tryckt på för att få till en ändring. Nu har Blågult fått gehör. Fifa väljer att ta bort de gula korten från kvalet inför playoff-slutspelet, vilket det italienska fotbollsförbundet bekräftade under måndagen. Beskedet betyder att åtta svenska spelare nu kan andas ut.

ANNONS

Ett gult kort i semifinalen mot Tjeckien kommer inte längre betyda avstängning i en eventuell playoff-final. Däremot är Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth alltjämt avstängda mot Tjeckien.

Landslagschef Stefan Pettersson till Fotbollskanalen:

- Vi fick det i dag. De (Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth) är avstängda, men det är de som har en varning vars gula kort försvinner. Annars hade de kunnat få en varning i match ett och sedan blivit avstängda, men så blir det inte nu.

Pettersson är positiv till beslutet: 

- Det är helt riktigt, det handlar om att ta sig till ett VM, det största som finns, och då ska det vara sportsligt rättvist. Alla deltagarländer stod bakom detta, så det var bra de ändrade på det här.

Vad känner du kring att Ibrahimovics och Krafths avstängningar inte försvinner?
 - Vi förstod ganska tidigt att det inte skulle bli aktuellt att stryka de som redan var avstängda. Vi har inte räknat med annat än detta.

ANNONS

Spelarna som står på ett gult kort efter kvalspelet är Isaac Kiese Thelin, Ludwig Augustinsson, Alexander Isak, Kristoffer Olsson, Viktor Claesson, Victor Nilsson Lindelöf, Mattias Svanberg och Joakim Nilsson. Även förbundskapten Janne Andersson står på en varning.

Publicerad 2022-01-17 kl 14:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto