Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Carlnén pekas ut som möjlig ordförandekandidat: "Har ett bra jobb i Malmö FF"

Allsvenskan

CHESTER. I mars nästa år ska fotbollsförbundet välja en ny ordförande.
Malmös vd Niclas Carlnén förekommer i diskussionerna, enligt vad Fotbollskanalen erfar, men ligger lågt kring eventuellt intresse.
- Jag hade behövt mer tid innan jag kan svara på den frågan, säger han.

Foto: Bildbyrån.

LÄS MER: Lundh: Lite i skymundan avgör man svensk fotbolls framtid

I mars 2023 har Karl-Erik Nilsson suttit tolv år i förbundsstyrelsen varav elva år som ordförande. I och med förbundets regel om max tolv år så kliver han av uppdraget. Valberedningen har inlett jakten på en ny ordförande och förutom att publicera en tidsplan och kravprofil så informerade dess ordförande Ingmar Alm i början av ordförandekonferensen som hölls i England senaste veckan.

- Det fanns en baktanke med att jag hade en föredragning i början och inte i slutet som är brukligt och det var för att få i gång diskussionerna men också slippa att ta det med var och en som var på plats, säger Ingmar Alm.

ANNONS

Ordförandekonferensen består förbundets styrelse, ordförande i de olika distrikten, styrelserna för Svensk elitfotboll och Elitfotboll dam samt en del högre tjänstemän inom förbundet. Under flera dagar i England såg man Sveriges två första EM-matcher men lade mycket tid på olika grupparbeten och information. Allt från spelarutbildning, förbundsstrategi till digital strategi samt konflikten om RF-pengar fanns på dagordningen.

Ännu har valberedningen inte fått in några nominerade kandidater, men man har satt 15 september som ett önskat slutdatum för att valberedningen ska kunna genomföra en granskning och urvalsprocess av kandidater. Numera har SvFF enligt Uefa-direktiv infört valbarhetskontroll för att kolla oberoende samt lämpliga. Ingmar Alm är inte orolig över att det kommer att saknas kandidater.

ANNONS

- Den här posten är större än att vara RF:s ordförande och fotbollen är en otroligt medial idrott och den kader av namn som figurerar är det som ni har skrivit tidigare, men sedan ska man bli ordentligt nominerad. Nu sker nog inget för det är semester men i början av hösten tror jag det kommer, säger Ingmar Alm.

Bland namn som nämnts finns Jonas Eriksson, Ylva Johansson, Patrik Andersson och Tommy Andersson (ordförande i Blekinge). Den tidigare domaren och nuvarande TV-experten Jonas Eriksson som lyftes fram av fem distrikt i januari 2022 avfärdade inte tanken.

- Skulle jag få frågan så skulle jag fundera på det. Jag har jobbat med idrott, sport och hälsa i princip hela mitt liv och att fortsätta med det på något sätt är jag absolut inte främmande för. Det gäller att få frågan först, tajmingen ska vara rätt, förutsättningarna och teamet runt ska vara rätt, sa Eriksson till Fotbollskanalen.

ANNONS

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen har även Malmö FF:s vd Niclas Carlnén på senare tid nämnts som en tänkbar kandidat efter att ha framgångsrikt lett MFF sedan 2014. Innan dess var han klubbdirektör för FC Rosengård. När Fotbollskanalen når honom är Malmö-vd:n försiktig kring att uttala sig.

- Om det är så är det naturligtvis roligt att andra uppmärksammar det arbete man gjort men jag har ett bra jobb i Malmö FF, säger Carlnén.

Hur skulle du ställa dig till att kandidera?
- Jag hade behövt mer tid innan jag kan svara på den frågan.

Svenska Fotbollförbundets årsmöte är i mars 2023 då svensk fotboll ska få sin 14:e ordförande. Hittills har de 13 företrädarna varit män.

Klart är att den som väl väljs till ordförande kan bestämma om uppdraget ska vara på heltid eller på halvtid ihop med valberedningen som även har ansvaret för att bestämma ett eventuellt arvode.

ANNONS

Fortfarande är det svensk fotbolls 24 distrikt som har makten på årsmötet med totalt 172 röster med Stockholm i topp på 18 och ett gäng mindre distrikt med 4 var. Elitföreningarna på herr- och damsidan har tillsammans 90 röster där föreningar i allsvenskan för herrar och damer har vars två och föreningar i superettan och i elitettan har varsin röst.

FAKTA

SvFF:s ordföranden

Carl Hellberg, 1904
Christian-Ludvig Kornerup, 1905-1907
Wilhelm Friberg, 1908-1917
Gösta Dalman, 1918-1921
Anton Johansson, 1922-1936
Elof Ericsson, 1937-1949
Gunnar Danielsson, 1949-1953
Gunnar Lange, 1953-1968
Tore G Brodd, 1969
Gunnar Ericsson, 1970-1975
Tore G Brodd, 1975-1983
Lennart Johansson, 1984-1991
Lars-Åke Lagrell, 1991-2012
Karl-Erik Nilsson, 2012-2023

Publicerad 2022-07-15 kl 15:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto