Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Detta händer om Sverige åker ur B-divisionen

Sverige (herr)

Efter att ha svävat på moln för drygt 14 månader sedan så stormar det nu ordentligt kring det svenska landslaget. I morgon ställs Blågult mot Slovenien hemma på Friends och det var länge sedan 90 minuter kändes så viktiga för ett svenskt landslag, både på kort och lång sikt. Tre poäng måste säkras för överlevnad i B-divisionen, vad händer då om Jannes mannar misslyckas med detta?

38:10
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se presskonferensen med Janne Andersson och Victor Nilsson Lindelöf inför ödesmatchen mot Slovenien.

Resultaten i Uefa Nations League, som har ersatt de europeiska träningsmatcherna, är definitivt inte helt betydelselösa. Utöver intäkter har landslagen också möjlighet att skaffa sig så bra förutsättningar som möjligt inför lottningen till kommande EM-kval. Sverige hade behövt vinna sin grupp alternativt bli bästa tvåan i B-divisionen för att bli en del av seedningspott två. Landslaget är alltså, oavsett vinst mot Slovenien, tredjeseedade inför kvallottningen till EM 2024. Vilket givetvis innebär en tuffare resa till mästerskapet. Lottningen äger rum den 9 oktober.

Sveriges förutsättningar

För Sveriges del är förutsättningarna enkla: Skulle Blågult spela oavgjort eller förlora mot Slovenien är nedgradering till C-divisionen ett faktum. Länder som kan göra Sverige sällskap i en C-grupp nästa säsong är Luxemburg, Färöarna, Azerbajdzjan, Slovakien, Nordmakedonien och Bulgarien som samtliga lyckades stanna kvar i sina C-grupper. Vad skulle då detta innebära ekonomiskt? 

ANNONS

En nedflyttning till C-divisionen är, utöver det sportsliga bottennappet, också en ekonomisk smäll för Sverige. För att delta i B-gruppspelet får respektive land 1,5 miljoner euro, motsvarande drygt 16,4 miljoner kronor. Vilket kan jämföras med avkastningen i C-gruppspelet där varje land får 1,125 miljoner euro, drygt 12,3 miljoner kronor, enligt ESPN. Lika stor summa för deltagande får landet som lyckas toppa gruppen även som vinstbonus. I ett B-gruppspel kan ett land alltså maximalt dra in 32,8 miljoner kronor och i en C-division 24,6 miljoner kronor.

Utöver de minskade intäkterna från Uefa kommer en annan ekonomisk smäll bottna i ett betydligt svalare intresse för Sveriges matcher. Drabbningar som Sverige-Färöarna hemma på Friends eller Azerbajdzjan på bortaplan lär resultera i ett betydligt lägre publiksnitt och på så vis även lägre intäkter vad gäller biljettförsäljning.  

ANNONS

Det är över 20 år sedan Sverige var tredjeseedade inför EM-kval. Senast var inför mästerskapet år 2000, vilket också var första gången Sverige överhuvudtaget lyckades kvala in till ett Europamästerskap. Då lottades landslaget in i en kvalgrupp bestående av England, Polen, Bulgarien och Luxemburg, en grupp man sedan lyckades vinna överlägset. Efter det har Sverige hamnat i förstapotten inför 2004 och 2008 samt andrapotten inför 2012, 2016 och 2020. Oavsett hur det går mot Slovenien ser landslaget alltså ut att gå en svårnavigerad framtid till mötes. 

WILLIAM GRÖNLUND

Fakta

Seedningsgrupper inför EM-kvalet

Seedningsgrupperna är enbart preliminära utifrån det dagsaktuella läget. De landslag som är helt klara för en seedningsgrupp är listade nedan.

Seedningsgrupp 1

Belgien

Danmark

Italien

Kroatien

Nederländerna

Portugal

Spanien

Ungern

Seedningsgrupp 2

Bosnien

England

Frankrike

Israel

Wales

Österrike

Seedningsgrupp 3

Armenien

Irland

Rumänien

Slovenien

Sverige

Seedningsgrupp 4

Azerbajdzjan

Färöarna

Georgien

Grekland

Kazakhstan

Luxemburg

Turkiet

Seedningsgrupperna är enbart preliminära utifrån det dagsaktuella läget. De landslag som är helt klara för en seedningsgrupp är listade ovan.

Publicerad 2022-09-26 kl 13:18
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto