Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

DOKUMENT: Tystnaden och turerna fortsätter - därför står arbetet med Zlatan-statyn still

Allsvenskan

Statyn över Zlatan Ibrahimovic presenterades på Fotbollsgalan 2016. 
I dag är det nersågade konstverket på en hemlig plats. 
Två år av tystnad har gått, en avsågad del cirkulerar på sociala medier - och ännu finns inget beslut.
- Självklart förväntar jag mig och hoppas att processen går framåt - att de löser en värdig plats för den, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.  

1:36
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Så såg det ut när Zlatan-statyn presenterades

På Fotbollsgalan 2016 vann Zlatan Ibrahimovic sin elfte Guldboll. Om priset var föga överraskande kom beskedet att anfallaren skulle föräras en staty som en smärre chock under prisutdelningen

- Det känns helt overkligt, killen från Rosengård får sin egen staty i Sveriges huvudstad, sa Zlatan Ibrahimovic med en Guldboll i ena handen och en miniatyrversion av statyn i den andra. 

Med på scenen fanns Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare. Han och de andra i förbundsledningen planerade att resa statyn i november 2017 utanför Nationalarenan i Solna, i samband med lanseringen av dokumentären Zlatan - för Sverige i tiden. Problemet var att de inte hade förankrat beslutet - bland annat fick de ansvariga för arenadriften beskedet samma kväll som Zlatan mottog sin Guldboll.

Annons

Beslutet stötte på motstånd hos arenabolaget och väckte invändningar bland polisen. Även AIK:s ledning och supportrar ifrågasatte varför en MFF-symbol skulle resas utanför arenan de delar med landslaget. Därtill insåg SvFF att en stor sockel skulle behövas för att skydda den 2,7 meter höga Zlatan-figuren i brons från eventuell vandalisering, och statyn flyttades från Nationalarenans innandömen till en hemlig plats. 

Processen avbröts sedan och det blev inget i Solna. Från förbundshåll hördes sedan ingenting innan sajten Fotboll Sthlm i maj 2018 avslöjade att statyn kunde uppföras i Zlatans hemstad istället. Var i Malmö var inte bestämt då. Ett alternativ var Ibrahimovics uppväxtområde Rosengård, andra möjligheter var Malmö centrum eller vid Stadionområdet.

Huvudpersonen själv ville enligt Fotbollskanalens uppgifter inte ha sin avbildning i Rosengård, vilket den tidigare stadsträdgårdsmästaren i Malmö Gunnar Ericson underströk - utan någonstans mer centralt. Det slutliga beslutet blev att föra upp statyn utanför MFF:s hemmaarena Eleda Stadion. 

Annons

 

"Den här statyn blir en symbol för alla där ute som inte känner sig välkomna, som känner att de inte passar in"

 

Över tusen personer fyllde Stadiontorget i Malmö den 8 oktober 2019 när konstverket visades upp offentligt för första gången - knappt två år efter det ursprungliga invigningsdatumet. Förutom Håkan Sjöstrand och skulptören Peter Linde fanns också kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt-Jammeh bland dem som klippte bandet under solen i Malmö.

- Den här statyn blir en symbol för alla där ute som inte känner sig välkomna, som känner att de inte passar in, som känner att de inte är som alla andra att allt är möjligt. Jag är ett bevis på det, för om jag kan göra det kan vem som helst göra det. Jag är inte mer speciell än någon annan, sa Zlatan Ibrahimovic under invigningen.  

Annons

I mindre än två månader fick statyn stå orörd, sedan det blev känt att den tidigare Malmö FF-spelaren klivit in som delägare i konkurrenten Hammarby. Statyn vandaliserades, trots att ett staket som skulle skydda mot skadegörelse fanns på plats, och i januari 2020 kapades den slutligen vid fotknölarna.  

- Det är synd. Det är människor som vill ha uppmärksamhet och vill att media ska skriva om det. Det är dagisnivå. Vi är större än så. Bara för att statyn inte är där så betyder inte det att min historia rivs ner. Men det finns andra saker som är mycket viktigare nu. En staty har ingen betydelse i den tid vi lever nu, sa Zlatan till Dplay.  

Den forslades bort från Stadionområdet till en hemlig plats där den magasinerades, och Malmö stad tog beslutet att återuppföra statyn på en plats där riskerna för ny skadegörelse skulle vara mindre. 

Annons

Sommaren 2020 initierade kommunen en grupp som skulle leda frågan kring statyns omplacering. Det arbetet har gått trögt. Över två år efter att statyn revs ner är gruppen ännu inte nära ett beslut. Den omfattande reparationen har inte ens påbörjats.  

 

"Vi har haft en pandemi i två år som självklart påverkat"

 

Fotbollskanalen har under det senaste året sökt näringslivsdirektören i Malmö, Micael Nord, för uppdateringar rörande jobbet med statyn. Nord har hänvisat till svar på mejl, eller sms, och som en genomgående röd tråd har informationen varit obefintlig.  

Nedan följer utdrag ur Nords sms- och mejlsvar till Fotbollskanalen:  

3 december 2020 
(Om beslut) Nej, inget nytt tyvärr. Kommer dra in en bit på 2021.  

17 februari 2021 
Nej, inget beslut ännu. I dagsläget oklart när beslut kommer. Och tyvärr är vi inte där ännu då vi ringat in olika alternativ. Hör du inget föreslår jag att vi hörs igen om ett par månader. 

Annons

7 april 
Har tyvärr ingen ny info i frågan. Föreslår att vi hörs igen innan sommaren, så får vi se om vi kommit längre i frågan. 

31 maj 
Har inte hänt något av substans. Vet att jag sa att du kunde återkomma före sommaren, men föreslår att vi hörs igen i september. Och händer det något innan så ger jag dig en heads up. 

3 september  
Inga beslut ännu. Hör av dig lite senare i höst igen så ser vi status.  

17 december 
I dagsläget finns ingen tidsplan för när ett beslut om en ny plats är fattat. 

I förra veckan svarade näringslivsdirektören till slut på telefon.  

- Status på arbetet är att vi planerar att reparera statyn och därefter ska vi finna en placering av statyn, säger Micael Nord till Fotbollskanalen. 

Var tror du att den kommer stå, vad lutar det åt?  

Annons
- Just nu håller vi på att hitta en lämplig placering för den. Vi har inga förhandsbesked.  

Det var länge sedan ni satte ihop planeringsgruppen. Vad är det som gjort att det tagit så lång tid?  
- Vi har haft en pandemi i två år som självklart påverkat vissa delar av faserna. Sedan behöver vi hitta en lämplig placering som är säker för statyn, men som också möjliggör att se den för Malmöbor och andra besökare. Samtidigt händer det otroligt mycket i Malmö, med många olika stadsutvecklingsprojekt som vi behöver landa lite först innan vi kan bestämma placeringen.  

Har det blivit lite nedprioriterat?  
- Nej, det skulle jag inte säga på det sättet. Det är självklart en fråga som vi jobbar med, bland många andra.  

Vad är den största utmaningen, är det just placeringen?  

Annons
- Ja, men det är klart det är. Det hänger på det. 

 

"Nej, uppriktigt såg jag inte att det här skulle inträffa framför mig"

 

Håkan Sjöstrand reflekterar över om han såg någon risk för statyn när den presenterades i Malmö.

- Statyn var ett sätt för oss att hylla Zlatan och hans unika storhet. Det handlar inte om Sverige utan det är sett till världsfotbollen. Han har haft ett inflytande i världens största idrott i två decennium, och som förhoppningsvis håller på ett par år till. Nej, uppriktigt såg jag inte att det här skulle inträffa framför mig när vi stod där och klippte banden, säger Håkan Sjöstrand. 

Har du själv haft någon kontakt med Zlatan?  
- Ja, vi har kontakt lite då och då. Jag kan förstå att det kan vara av intresse att veta vad vi pratar om och så - men vi pratar om mycket. Men jag brukar också ha för vana att det som vi pratar med varandra om, det brukar stanna oss emellan.  

Annons

Du kan inte säga om det är något ämne som kommer på tal?  
- Nej, vi har så mycket att prata om när vi pratar. Vi låter det stanna där. 

Peter Linde fyllde 76 år i förra veckan, och är van vid att få vänta. För drygt tre år sedan beskrev skulptören hur han fick "jobba häcken av sig" för att bli klar med statyn till det ursprungliga presentationsdatumet, innan en lång period av oklara besked följde. 

Efter statysabotaget har två år av tystnad passerat. Linde vet varken varför arbetet ligger på is eller känner till några tänkbara omplaceringsadresser av hans verk. Trots det är han optimistisk och inställd på att det ska bli ordning på statyn.  

- Jag har inte varit i Malmö överhuvudtaget sedan den blev nersågad, jag har inte sett hur den ser ut. Det är därför jag ska ner så småningom, när de bestämmer sig för att sätta igång med reparationen - då kommer jag att åka ner och vara med. Det kan vara att han som har gjort den vet alla vinklar och snedheter och så där - så att det blir rätt (skratt), säger Peter Linde. 

Annons

Det låter som att det är mycket reparation som kvarstår?  
- Det är alltihop som jag förstår det. Ingenting är gjort såvitt jag vet ännu. Vi ska så småningom både sätta på näsan och sätta ihop benen på plats. Den blev våldsamt neddragen efter att den blev avsågad, det var någon bil som drog ner den. Även det kan ha bockat själva bronsbenen. Det är därför jag vill vara med och se att de sakerna inte blivit vridna på något sätt. 

Reparationskostnaderna beräknas gå på runt 100 000 kronor. Den totala notan för klottersanering, bevakning och borttransportering kostade Malmö stad över 225 000 kronor. Ett par veckor innan nedrivningen blev även näsan på statyn avsågad.  

Objektet har sedan florerat på sociala medier bland en supportergruppering med koppling till MFF. Fotbollskanalen har varit i kontakt med en person som är bekant med den som för tillfället har näsan - som dock inte vill prata.  

Annons

 

"Jag menar, jag blir inte yngre heller med åren."

 

Trots den utdragna processen insisterar både Linde och Nord på att deras relation är god.

Hur känner du själv, mer än två år senare?  
- Det har varit jobbigt på något vis, det tycker jag faktiskt att det har varit. Men man får finna sig i det och ta saken i sina horn och börja om från början. Fixa det så bra det går, det är det enda man kan göra tycker jag. Jag har inte brytt mig om att tänka så mycket på det - jag har försökt att hålla det borta kan man säga, från skallen. Men det har gått någorlunda bra (skratt), säger Linde.

Försökt hålla det borta för att det har gått så lång tid?  
- Nja, jo, ett tag så tyckte jag att det kanske tog lite väl lång tid. Jag menar, jag blir inte yngre heller med åren. Det är bra om man får vara med medan man orkar. Sedan kom all den här coronan och alla blev rädda för att de skulle bli sjuka, och det kanske också bidrog till att det drog ut på tiden. Jag vet inte riktigt vad som har gjort det men jag skulle tro att det kan ha haft sin del i spelet. 

Annons

Spekulationerna kring var Ibrahimovics avbildning ska stå kommer fortsätta. Tanken för tre år sedan var en plats med puls, med människor i rörelse. Kan detta vara Rosengård? Eller ska den föras upp på ett ställe som saknar en stark anknytning till Ibrahimovic? Rentav under tak?

Frågan ställs till Håkan Sjöstrand om Malmö stad behövt vara mer transparent.  

- Vi vet ju om vad som hänt kring statyn och jag vet att konstverket behöver återställas. Men var den ska stå framöver är ju också en fråga. Det ligger heller inte i mitt eller vårt beslut, då den är i Malmös stads ägo. Även om den på så sätt är en gåva från oss - självklart vill vi vara med i deras beslut - men beslutet är deras helt enkelt och på så sätt har Malmö stad tagit på sig ett ansvar och en skyldighet att få till en hållbar lösning. Självklart förväntar jag mig och hoppas att processen går framåt - att de löser en värdig plats för den, säger Sjöstrand.  

Annons
Publicerad 2022-02-17 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto