Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Exakt så här går Sverige till EM i Polen och Ukraina

Erik Hamrén och Co kan inte vinna grupp E.
Fast EM-chansen lever.
Vägarna är två – och här reder fotbollskanalen.se ut dem.

Väg 1 – Bästa grupptvåa

ANNONS

Kvalspelets bästa grupptvåa går direkt till EM 2012 och Sverige är med i kampen mot efter att bara ha tappat sex poäng.
Seger mot Holland på tisdag innebär att Sverige är EM-klart före de närmaste konkurrenterna Portugal/Danmark och Kroatien, fast det finns fler scenarier och de ska vi reda ut.

Följande gäller för att skilja grupptvåorna åt när man rensat matcherna mot sämsta lagen i grupperna med sex lag (Sveriges segrar mot San Marino försvinner, exempelvis) och få fram den bästa grupptvåan.

1) Poäng
2) Målskillnad
3) Gjorda mål
4) Gjorda mål på bortaplan
5) Plats på UEFA:s ranking
6) Fair Play-ranking i EM-kvalet
7) Lottdragning.

Så här gäller vid olika svenska resultat på tisdag:

Om Sverige slår Holland
Då är Erik Hamrén o Co klart för EM som bästa grupptvåa oavsett andra resultat i andra matcher för då har man bara tappat sex poäng.

ANNONS
Varken Kroatien, som är grupptvåa i F just nu, eller Danmark/Portugal som är i topp i grupp H, kan tappa så få poäng. Kroaterna har redan tappat åtta poäng och grupptvåan i H kommer minst ha tappat sju poäng på tisdag kväll då Danmark möter Portugal.

Om Sverige spelar oavgjort mot Holland
Då stannar Sverige på åtta tappade poäng och åtta plusmål och då är man avhängigt på resultat i andra matcher för att avgöra om man blir bästa grupptvåa.
Dels handlar det om Danmark-Portugal i grupp H, dels om Kroatien-Lettland och Georgien-Grekland.
Om Danmark vinner så blir Portugal grupptvåa med åtta tappade poäng och då måste portugiserna förlora med minst tre mål för att Sverige ska bli bästa grupptvåa. Kroatien kan då vid storseger mot Lettland hämta in målskillnaden.
Om Portugal vinner så håller Sverige Danmark bakom sig tack vare att en dansk förlust ger sämre målskillnad än svenskarna och då hänger en svensk EM-plats på att Kroatien inte får vinna med fem mål mot Lettland.

ANNONS
Om Portugal och Danmark spelar oavgjort så tar danskarna EM-platsen för då har man bara tappat sju poäng och det kan varken Sverige eller Kroatien hota.

Om Sverige förlorar mot Holland
Då får landslaget rikta in sig på play off i november för då kommer kampen om den sista direktplatsen till EM stå mellan grupptvåan av Danmark och Portugal och Kroatien förutsatt att kroaterna vinner hemma mot Lettland och att Grekland inte förlorar mot Georgien.


Väg 2 – play off

Sverige är redan klart för play off till EM i Polen och Ukraina och blir man inte bästa grupptvåa får man spela play off mot någon av de andra sju grupptvåorna i november.

När man lottar play off så kommer man att seeda efter Uefa:s landslagsranking och de fyra med bästa ranking lottas mot de fyra sämre lagen. I dagsläget är Sverige 10:a i Europa och följande möjliga tvåor är före landslaget på rankingen: Kroatien och Portugal och därför blir Sverige seedat, även om man uppdaterar rankingen efter kvalspelet.

ANNONS

Playoff kommer att lottas torsdagen 13 oktober i Krakow och det kommer att spelas 11/12 november med returer 15 november. Uefa kommer båda att lotta möten och lotta om vilka lag som får börja hemma.

Följande grupptvåor är aktuella för play off:

Grupp A
Tyskland har gått rent och är EM-klart. Belgien och Turkiet slåss om andraplatsen. Turkiet har Azerbadjzan hemma i sista omgången och Belgien möter tyskarna borta och klarar sig nog inte utan seger.

Grupp B
Ryssland, Irland och Armenien är inblandade i kampen om både gruppseger och andraplats och sett till att ryssarna bara behöver en poäng mot Andorra lär man vinna. Irland möter Armenien i sista matchen och är tvåa vid oavgjort.

Grupp C
Estland är grupptvåa men Serbien kan gå om vid seger mot Slovenien på tisdag. Esterna har spelat färdigt.

Grupp D

ANNONS
Frankrike och Bosnien möts i en ren final på tisdag i Paris och oavgjort räcker för fransmännen för att ta gruppsegern.

Grupp E
Holland har vunnit och Sverige är klar grupptvåa.

Grupp F
Grekland och Kroatien är etta och tvåa inför sista omgången och där kryss borta mot Georgien räcker för grekerna. Kroaterna jagar platsen som bästa grupptvåa och har Lettland hemma.

Grupp G
England har vunnit och Montenegro är klar grupptvåa och klart för play off.

Grupp H
Danmark tar emot Portugal i en ren gruppfinal som avgör vem som blir etta och tvåa.

Grupp I
Spanien har vunnit och är klart för EM. Tjeckien och Skottland gör upp om andraplatsen. Tufft för skottarna som har Spanien borta i sista matchen och antagligen måste vinna, då tjeckerna har Litauen borta.

Publicerad 2011-10-09 kl 10:00

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto