Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Experten förespråkar generationsskifte i landslaget: ”Annars skjuter sig Janne i benet”

Sverige (herr)

Bärande spelare under VM-succén.
Men nu behöver Janne Andersson fasa ut en rutinerad trio, enligt den svenske experten för norska Eurosport, Joacim Jonsson.
- Annars skjuter han sig själv i benet, säger Jonsson till Fotbollskanalen.

3:41
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses höjdpunkterna från Sveriges match mot Norge.

Svenske Joacim Jonsson är en välkänd expert och debattör inom norsk fotboll. Jonsson har tidigare arbetat som sportchef för Fredrikstad då laget huserade i den högsta divisionen – och numera är han expert för tv-kanalen Eurosport i Norge. Han har även jobbat som expert för andra norska medier.

Efter matchen mot Norge i går gav han, på Twitter, sin syn kring vad som behöver putsas på för att få ut ännu mer av det svenska landslaget. Bland annat skrev Jonsson att han ”hoppas att Janne vågar ta bort Granen, Larsson och Berg. Deras tid är över”.

I en intervju med Fotbollskanalen utvecklar Jonsson sina tankar.

ANNONS

- Janne har gjort ett fantastiskt jobb med landslaget och det har de nämnda spelarna (Andreas Granqvist, Marcus Berg och Sebastian Larsson) också gjort. De har varit extremt viktiga brickor, men nu är det ju som så att allt har sin tid och det är ändå tre karriärer som är på väg neråt. Hade man inte haft alternativ som varit fullgoda, då kan man ju naturligtvis inte göra någonting, men det har ju Sverige. De har ju en del intressanta namn som kommer upp: Kristoffer Olsson har ju verkligen bevisat vad han kan i de här två landskamperna – det är en bra spelare. Han och Ekdal är givna centralt, sedan har man dessutom Oscar Hiljemark i bakgrunden och på kanterna finns Claesson och Forsberg. Därför blir det naturligt att Larsson faller ut av det, säger han till Fotbollskanalen.

Jonsson fortsätter:

ANNONS

- Ser man framåt så vet jag och förstår jag att han använder Marcus Berg mycket på grund av hans taktiska egenskaper, att han är duktig och ligger rätt i presspelet, men nu spelar han i en liga som är relativt svag och när det kommer ersättare med betydligt mer fart och fläkt som (Robin) Quaison och (Alexander) Isak har så är det naturliga att det förr eller senare måste bli ett generationsskifte där också. Tiden är inne för det.

Tycker du att han bör lyfta bort de här tre redan till nästa samling?
- Han bör markera i en elva i alla fall. Jag tycker att man ser det i de här landskamperna, att det utkristalliserar sig ganska klart, att den nya generationen som kommer är bättre. Man kan argumentera för erfarenhet och det taktiska men jag tycker att de har det också. Det är inte så att de spelar någon Hawaii-fotboll de som kommer in.

ANNONS

- Och framåt: Alexander Isak måste snart få chansen, han har varit enormt bra när han kommer in.

Vad är det som blir svårast för Janne i den här processen som du menar måste påbörjas?
- Det är nog känslorna. Det blir svårt det där, det vet vi hur det är – man trycker ju några spelare till sitt hjärta och de har betytt enormt mycket för Janne. Det har varit nyckelspelare och han hade kanske aldrig fått den succén han fick utan dem. Jag tror att han känner att han är skyldig dem något också, en gentjänst, för de har gett honom så mycket och stått bakom honom och byggt upp det här kollektivet som skapade en kvartsfinal i VM som ju är enormt imponerande.

- Att bryta sig ur det där är en konst och fingertoppskänslan för när han ska göra det är avgörande, för han kan inte fortsätta med de gamla cirkushästarna hur länge som helst heller. Han börjar närma sig bristningspunkten nu och jag tror att han ser det också. När man gör förändringar i laget och får in det friska, nya modet i laget så blir man också bättre. Och man ser ju också att de är tillräckligt bra. Men jag tror att känslomässigt är det riktigt, riktigt svårt för Janne att hantera den här situationen och det har jag full förståelse för.

ANNONS

Vad tycker du om Andreas Granqvists insats i går?
- Han spelade i superettan i höstas och det är klart att han bär med sig det, det ser man i spelet. Han är en fysiskt stor och tung spelare också och när man blir äldre så blir man orörligare, så enkelt är det. I går klarade han inte att hantera Joshua King. Det är ett faktum. Nu är ju Joshua King bra men han är inte något unikum heller. Nilsson Lindelöf är naturligtvis självskriven och Pontus Jansson har varit bra. Då är det naturligt att det blir ett byte förr eller senare där också, även om jag tror att det sitter extremt långt inne och det är kanske den siste av dem han byter ut och jag förstår det också. Han har viktiga ledaregenskaper och andra viktiga element men tiden talar dessvärre emot oss alla.

Jonsson är däremot osäker på om de tre spelarna skulle kunna tänka sig att sitta på bänken under kommande matcher i kvalet.

ANNONS

- Är en sådan som Marcus Berg nöjd med att dra hem från proffslivet för att inte starta? Det är jag osäker på. Och definitivt är det så med Granqvist, det är jag helt säker på. Larsson vet jag inte. Men om Janne haft lite kommunikationsproblem med Emil Forsberg (i samband med att mittfältaren lämnade samlingen), vilket han halvt erkände själv också, så kan han inte ha det här. Det måste vara klar kommunikation. De här spelarna kan inte komma till samlingen och tro att de ska starta nästa kvalmatch om de inte ska göra det. De måste komma med vetskapen om att de ska vara en stöttespelare för Janne och för de andra i ett generationsskifte. Det är en jäkla balansgång men att han måste göra någonting, det behöver man inte vara hjärnkirurg för att se. Det måste han göra, så enkelt är det bara, annars gör han sig själv en björntjänst och skjuter sig själv i benet.

ANNONS

Överlag menar Jonsson, vars hjärta klappar för Sverige, att Blågult när alla spelare är tillgängliga har ett starkt och intressant lag.

- Ja, Sverige börjar bli intressant. Jag är överraskad över gårdagen för jag tycker att Norge sett bättre och bättre ut under Lagerbäck och i går började man också bra, men sedan spelade Sverige ut dem och jag gillar de här kombinationsspelen. Viktor Claesson är ju en kanonspelare, en riktig, riktig kvalitetsspelare som det hade varit kul att få se i en liga som man kan se lite mer. Och Kristoffer Olsson har tagit enorma steg, han är bättre än vad han var i AIK i fjol.

Publicerad 2019-03-27 kl 12:37

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto