Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Experten om SvFF:s nya sponsor: "Enda speciella är Zlatan"

Vitamin Well hävdar att de har skapat ”nästa generations sportdryck” i och med det nya samarbetet med SvFF. Men hälso- och träningsexperten Jacob Gudiol håller inte med.  
- Rent spontant så tror jag att det enda speciella med den här produkten är Zlatan, säger han till Fotbollskanalen. 

Det var tidigare i veckan som Vitamin Well meddelade att de har ingått ett samarbete med svenska fotbollsförbundet. Dryckesföretaget, som sedan en tid tillbaka även är Zlatan Ibrahimovic stora sponsor, har skrivit på ett treårigt avtal som innebär att deras nya produkt blir officiell sportdryck.

”I och med vårt samarbete med Svenska Fotbollförbundet (SvFF) står det klart att vi har skapat nästa generations sportdryck för hela fotbollssverige” skriver Vitamin Well i sitt pressmeddelande. Bland annat ska drycken motverka muskelnedbrytning i samband med träning.

"Då vår målsättning är att kontinuerligt skapa sport- och återhämtningsdrycker anpassade för fotboll kommer dessa tre år bli mycket givande", säger Matthias Johnsson, affärsutvecklare hos SvFF.

ANNONS

Jacob Gudiol är utbildad fysioterapeut och driver sajten tranastyrka.se. Han har även skrivit ett flertal böcker om kost- och näringslära där han baserar sina slutsatser på vetenskapliga studier. Gudiol förklarar att sportdrycker kan göra skillnad men att det givetvis beror på innehållet.

- Den kan göra nytta men det beror helt på vad som är i och i vilka mängder, säger Jacob Gudiol. Rent spontant så tror jag dock att det enda speciella med den här produkten är Zlatan. Det här är ren marknadsföringsploj.

Zlatan själv är övertygad om att drycken lyfter honom, så här sa stjärnan i en intervju med DN:

- Det är nästa generations sportdryck. En dryck man behöver dagligen för en atlet på min nivå. Jag har inte haft det innan, jag har saknat det. Vi har tagit fram den här drycken med alla specialister på Vitamin Well.

När Fotbollskanalen får ta del av sportdryckens innehållsförteckning och skickar den vidare till Gudiol menar han att produkten inte är så revolutionerande som den först framstår.

"Värt att notera är att Vitamin Well Plus uteslutande innehåller kolhydrater i form av socker. Socker består till 50 procent av fruktos och 50 procent glukos. Fruktos är en typ av kolhydrat som inte kan nyttjas av dina muskler direkt utan den måste gå via levern och där konverteras till glukos innan den kan nyttjas i musklerna."

"Det är därför önskvärt om en sportdryck innehåller aningen mer glukos än fruktos. Det kommer troligen inte ha någon större inverkan i slutändan, i alla fall inte för fotbollslandslaget som spelar matcher om drygt 90 minuter vanligen. Studier har också visat att drycker med socker i kan förbättra prestationen i intermittenta sporter. Det mesta talar dock för att det är bättre att göra andra blandningar än att bara tillföra socker och tittar man på andra sportdrycker på marknaden så innehåller alla jag känner till andra former av kolhydrater som ger mindre fruktos och mer glukos vilket är en form av kolhydrat som musklerna kan nyttja direkt".

Att sportdrycken skulle förebygga muskelnedbrytning är inte troligt enligt Gudiol.

"Får du i dig kolhydrater samtidigt så har BCAA ingen bevisad effekt på muskelnedbrytningen. Mängden BCAA är även låg, i alla fall om du vill stimulera proteinsyntesen (muskeluppbyggnad). Du hade velat få i dig ungefär tre gånger så stor dos då. När det gäller prestationsförmågan för stunden är dosen sannolikt också låg. Det är fortfarande tveksamt om BCAA har en sådan effekt på prestationen och det har det så pratar vi doser som är ungefär 5 ggr så höga som det du får från en flaska Vitamin Well."

När Fotbollskanalen kontaktar Vitamin Well håller de inte med om kritiken.

"Vi utvecklat Vitamin Well+ under lång tid, utgått från rådande forskning på området, testat av olika sammansättningar samt tagit hjälpa av leverantörers forskning. Vi anser att Vitamin Well+ är den bästa sportdrycken på marknaden idag. Vår dryck Vitamin Well+ syftar till att bibehålla uthålligheten under långvarig uthållighetsträning och förbättra vattenupptaget vid fysisk träning" skriver företaget via sin Media Relations Manager Agnes Palinski.

De hävdar vidare att samarbetet inte alls handlar om någon sorts marknadsföringsstrategi.

"Det här är absolut ingen marknadsföringsploj. Vi har tagit fram det vi anser vara den optimala sportdrycken baserat på den forskning som finns idag. Zlatans roll i framtagningen av sportdrycken har varit som kravställare. Han har velat ha en produkt som han själv använder vid träning."

Att drycken inte innehåller höga mängder BCAA förklarar företaget så här:

"Vi kan inte ha en produkt med en hög mängd BCAA, samtidigt som en relevant mängd kolhydrater. Då kommer drycken gå långsammare ut i kroppen vilket ger sämre vätskeersättning. Den mängd BCAA som Vitamin Well+ innehåller är anpassad för en sportdryck som snabbt ska nå ut i kroppen och ersätta vätska- och saltförluster. Vilket, återigen, är sportdryckens viktigaste funktion."

Vitamin Well är övertygade om att de faktiskt har skapat den bästa sportdrycken på marknaden.

"I framtagningen av sportdrycken har vi skapat vad vi anser vara den optimala balansen mellan olika näringsämnen. Dessutom har vi tillsatt mineraler och vitaminer som vi anser vara av värde eftersom förbrukningen av dessa går upp vid träning. Vi är väldigt stolta över att ha lyckats få i dessa ämnen i Vitamin Well+ utan att använda maltodextrin och sötningsmedel, och samtidigt ha en låg osmolalitet. Det här anser vi vara nästa generations sportdryck."

Publicerad 2016-04-14 kl 19:00
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto