Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

GRANSKNING: Svenska toppagenternas affärer i skatteparadis

FOTBOLLSKANALEN GRANSKAR

Flera av Sveriges största agenter har företag i skatteparadis.
Deras verksamheter har kopplingar till exempelvis Brittiska Jungfruöarna, Cypern, Malta och Förenade Arabemiraten, visar en granskning som Fotbollskanalen gjort.
- Den absoluta majoriteten av inkomster i den typen av verksamhet landar i skatteparadis, säger skatteexperten Torsten Fensby.

Foto: Getty Images/Bildbyrån/TT/TV4/Privat

LÄS MER: Lundh: Skatteparadis speglar en kultur i fotbollsvärlden

De tjänar mångmiljonbelopp på att göra affärer kring spelare och har makt över vad som händer på transfermarknaden både i Sverige och i vissa fall utomlands. Men vilka är agenterna som finns runt landets bästa herrspelare, varifrån driver de sin verksamhet och vad finns det för bolag bakom transaktionerna?

Fotbollskanalen har tagit en närmare titt på agenturerna som representerar spelare som under någon av de senaste samlingarna varit en del av herrlandslaget. Vissa av spelarna jobbar med utländska agenter, exempelvis företräds Dejan Kulusevski av den italienske toppagenten Alessandro Luccis bolag WSA, men de allra flesta representeras av agenturer som är svenska eller har kopplingar till Sverige.

ANNONS

I Sverige finns det framför allt fem aktörer som sticker ut. Sammantaget representerar de en stor del av landslagsspelarna och de senaste åren har de överlag varit framstående på den svenska marknaden.

* Stjärnagenten Hasan Cetinkaya, som via sin agentur HCM Sports Management inte bara representerar svenska toppnamn utan också en rad internationella stjärnor, exempelvis Frenkie de Jong (Barcelona), Denis Zakaria (Juventus) och Donny van de Beek (Manchester United).

* Omstridde Vladica "Vlado" Lemic, en serbisk toppagent som har svenska samarbetspartners och utöver blågula stjärnor företräder spelare som Luka Modric (Real Madrid) och Nemanja Matic (Manchester United).

* VM 94-hjälten Martin Dahlin, som blev agent efter den framgångsrika spelarkarriären och samarbetar med exempelvis förre landslagsspelaren Marcus Allbäck.

ANNONS

* Agenturen Nordic Sky, med Anders Carlsson och Per Jonsson i spetsen.

* Patrick Mörk, som nyligen stängdes av i ett år över hela världen efter ett regelbrott, och hans agentur Global Soccer Management.

Samtliga av de fem agenturerna har verksamhet som sträcker sig utanför Sveriges gränser. De gör alla internationella affärer och har antingen bolag eller sin hemvist utomlands.

Exempelvis har Nordic Sky expanderat de senaste åren. Agenturen har filialer i Norge, Danmark, USA och Turkiet. Företrädaren Anders Carlsson har också bott utomlands under många år, i Brasilien och Portugal.

Fotbollskanalens genomgång visar vidare att flera av de stora agenturerna har bolag i skatteparadis runt om i världen. Länder som erbjuder låga skattenivåer och/eller begränsad insyn i företag. Dahlin, Cetinkaya, Mörk och Lemic har alla kopplingar till skatteparadis.

ANNONS

Skatteexperten Torsten Fensby, som jobbat med frågor som rör internationell skatteflykt under många år för exempelvis den internationella samarbetsorganisationen OECD, förklarar att det är vanligt att aktörer som bedriver agentverksamhet - oavsett om det är inom fotbollen eller någon annan bransch - har bolag i skatteparadis.

- Agentverksamhet går nödvändigtvis inte att geografiskt lokalisera till en given plats. Kontoret är på fickan många gånger. Ser man till ett traditionellt arbete där du går till jobbet varje dag blir det väldigt uppenbart var du ska betala skatt. Men utvecklingen av ”anywheres” gör det lättare att använda skatteparadis för att undgå beskattning i högskatteländer. Det vill säga de länder där man egentligen är bosatt och arbetar, säger Fensby.

- Agentbranschen är ett typexempel på svårigheten med att fastställa var inkomster uppbärs. Den absoluta majoriteten av inkomster i den typen av verksamhet landar i skatteparadis utan att skattemyndigheter har någon möjlighet att se det. Om det inte genomförs en revision och man kan knyta inkomsterna till exempelvis Sverige.

ANNONS

Att skatteplanera eller att ha ett bolag i ett skatteparadis är per automatik inte olagligt.

***

Den förre landslagsstjärnan Martin Dahlin flyttade till skatteparadiset Monaco i mitten på 2000-talet. I en intervju med Expressen 2017 medgav han att det finns ”skattemässiga fördelar” med att bo i Monaco, och han sa också:

- Man ska inte sticka under stol med att det är en stor fördel att driva ett företag härifrån.

Som privatperson behöver man inte skatta någonting på sina inkomster i Monaco, men företag vars inkomster till mer än 25 procent kommer från verksamhet utanför landets gränser ska skatta upp till 33,33 procent. Och nu kan Fotbollskanalen avslöja att Dahlin drivit bolag på annat håll genom åren.

Fotbollskanalen har tagit del av dokument från Brittiska Jungfruöarnas officiella bolagsregister som visar att den tidigare storspelaren startade ett företag vid namn MD Management Limited i Road Town på Jungfruöarna den 25 juli 2006 och att det avvecklades först den 30 december i fjol. Kort därefter, i februari i år, flyttade Dahlin tillbaka till Sverige från just Monaco. Bolaget på den karibiska ögruppen var alltså aktivt under tiden då han inte var skattskyldig i Sverige.

ANNONS

Brittiska Jungfruöarna är världens största skatteparadis för företag, enligt organisationen Tax Justice Networks senaste rankning från 2021. Där är skatten för bolag med verksamhet utomlands noll - och historiskt har insynen i företag varit starkt begränsad, vilket möjliggjort för företagare att så gott som anonymt dra nytta av det gynnsamma skattesystemet.

Panamadokumenten, från 2016, är en av de senaste årens stora läckor som visat hur företag och olika former av makthavare skatteplanerar eller flyr undan skatt via skatteparadis. Och hälften av de företag vars uppgifter blev offentliga genom Panadokumenten fanns på Brittiska Jungfruöarna.

Ögruppen i det karibiska havet, som är ett brittiskt utomeuropeiskt territorium, är helt enkelt ett stort finansiellt centrum där många har tillgångar och undgår skatt som egentligen borde eller kunde ha tillfallit något annat land. Just nu är också Brittiska Jungfruöarna på tapeten kopplat till de sanktioner som införts mot Ryssland efter landets invasion av Ukraina. 

ANNONS

I mars skrev exempelvis den brittiska tidningen the Guardian att Storbritannien befarar att ryska oligarker lyckas undvika sanktionerna genom att gömma sina tillgångar på Brittiska Jungfruöarna. Då skrev också tidningen att det är just Jungfruöarna, tillsammans med Cypern, som tar emot mest pengar från ryska affärsmän. 

På Brittiska Jungfruöarna kan företagare representeras av en så kallad ”agent”. Information om vem som är direktör eller ägare, alltså bolagets verkliga innehavare, är nödvändigtvis heller inte offentlig. Dahlins bolag företräddes av en agent under alla sina år i skatteparadiset, men i ett av dokumenten som är offentliga och som Fotbollskanalen tagit del av framgår det att det var den svenske agentens företag.

Den 6 december i fjol skrev nämligen Dahlin under en plan om avveckling av företaget som ”ensam direktör” för bolaget. Och i ett annat dokument som Fotbollskanalen kommit över framkommer att Dahlin blev direktör för bolaget den 25 juli 2006, samma dag som det startades.

ANNONS

Agenten som företrädde bolaget under den sista tiden (Dahlin använde sig av flera olika agenter under de 15 åren på Jungfruöarna) är ett företag som finns över hela världen och erbjuder andra bolag rådgivning rörande bland annat juridik, bolagsstruktur och skatt. MD Management Limited var skrivet hos just det bolaget, på en adress i Road Town på Jungfruöarna.

På Brittiska Jungfruöarna är i princip alla bolag så kallade brevlådeföretag, bolag som saknar egentlig verksamhet i området, förklarar experter som Fotbollskanalen talat med.

- Allt bygger på fiktioner. Till och med de banker och revisionsbyråer som finns där ligger i hus som ser ut att vara byggda på 1800-talet. Det finns ingenting. Allt är ren fiktion. Självfallet sker ingenting på Brittiska Jungfruöarna. Däremot registreras inkomster där och så kan man ha bankkonton på helt andra ställen på jordklotet, säger Torsten Fensby.

ANNONS

Johan Lundberg, skatterevisor hos Skatteverket som jobbat med utlandstransaktioner under många år, säger också:

- Ja, i princip alla företag som finns på Brittiska Jungfruöarna tror jag är brevlådeföretag. Man talar om att ha verklig etablering (för att inte klassas som brevlådeföretag), och det innebär att man ska ha någon personal eller verksamhet som bedrivs från någon lokalitet där.

- All kommersiell verksamhet bedrivs ju utanför BVI (Brittiska Jungfruöarna) och därför kallas företagen där för offshore-bolag. Då finns bolaget i ett land men verksamheten bedrivs någon annanstans, fortsätter Lundberg.

Bolaget som företrätt Martin Dahlin på Brittiska Jungfruöarna har agenten fler kopplingar till. Två bolag inom samma koncern som det som representerat Dahlin i Karibien är företrädare för ett företag som Dahlin har på lågskatteön Cypern. Det visar ett företagsregister som drivs av cypriotiska myndigheter. Bolaget heter MD Sports Management Limited och Dahlin själv är officiellt inte företrädare för det. Men han har hos både det italienska och tyska fotbollsförbundet registrerat ett bolag vid namn MD Sports Management Ltd och samma adress, i staden Limassol, som företaget på Cypern är skrivet på.

ANNONS

Det är i en officiell agentrapport från 2019 som bolaget och adressen finns registrerad hos det italienska förbundet. I samma rapport finns en adress i Monaco skriven på Dahlin. Hos det tyska förbundet är det i en översikt över registrerade agenter från 2020 som Dahlin står listad på det Limassol-baserade företaget MD Sports Management Ltd.

Det cypriotiska bolaget startades 2017 och är fortsatt aktivt, enligt det cypriotiska företagsregistret. Adressen som företaget är skrivet på finns registrerad i den så kallade Paradisläckan och på den är flera bolag inom den nämnda koncernen skrivna.

Efter att ha haft bolaget på Brittiska Jungfruöarna i mer än 15 år valde alltså Martin Dahlin att avveckla verksamheten i december i fjol. I februari i år flyttade han tillbaka till Sverige från Monaco och i mars drog han igång företagsverksamhet även i Sverige. Det nya bolaget heter MD Management AB och det ska bedriva ”management- och agentverksamhet för professionella idrottsutövare”.

ANNONS

Att ha ett bolag i ett skatteparadis är i sig inte olagligt och Dahlin behövde inte skatta i Sverige under tiden som hans företag på Jungfruöarna var aktivt, men det finns bara en förklaring till varför man har ett bolag där, enligt Torsten Fensby. Man vill undvika skatt.

- Det är av skatteskäl, säger skatteexperten.

Skatteverkets Johan Lundberg:

- Man har ingen beskattning på inkomst som inte tjänas in på Brittiska Jungfruöarna. Tidigare har det också funnits en väldigt strikt sekretess rörande ägaruppgifter. Man kräver heller inte in någon redovisning för de här bolagen. Man får väl betala in en administrativ avgift för att hålla företagen registrerade, det är väl den enda kostnaden man har där.

Numera ska Brittiska Jungfruöarna dela med sig av information om bolag på ögruppen till andra nationers myndigheter, exempelvis om vem som är ägare. Men enbart när det finns konkreta misstankar om skattefiffel.

ANNONS

- Det förutsätter att vi frågar, att vi har en anledning att fråga. Det är inte alltid att vi upptäcker allt, säger Johan Lundberg.

Men historiskt har man kunnat ha tillgångar på Brittiska Jungfruöarna i princip helt anonymt.

- När jag började jobba med de här frågorna på 90-talet var det betongsäkert. Då fanns det ingen som helst möjlighet att komma åt de som är aktiva där. I dag finns det olika typer av informationsutbyte. Länder är egentligen skyldiga att skicka information till landet som personen är bosatt i men det går att trixa med det. Det finns möjligheter att trixa kring det automatiska informationsutbytet, säger Torsten Fensby.

- Däremot finns det ju också ett informationsutbyte på begäran. Om en skattemyndighet genomför en revision och hittar dokument eller annat som indikerar att det finns inkomster på Brittiska Jungfruöarna som ska beskattas i Sverige finns det förutsättningar för att komma åt den informationen.

ANNONS

Han fortsätter:

- Men man måste ha goda skäl för att anta att personen har inkomster och annat där som borde ha deklarerats i Sverige. Så man får inte bara slänga ut ”nät” lite brett och hoppas på napp.

Martin Dahlin skriver följande i en kommentar till Fotbollskanalen:

”Jag har bott utomlands i 31 år varav dom senaste 17 åren i Monaco. Där har vi haft olika bolagsupplägg som mina rådgivare satt upp”.

Han uppger också att bolaget på Brittiska Jungfruöarna är ”sedan länge nerlagt”. Avslutningsvis skriver Dahlin:

”Sedan i slutet på februari driver jag min verksamhet ifrån Sverige”.

***

Även nämnde Hasan Cetinkaya, agent till blågula stjärnor som Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg, har kopplingar till skatteparadis. 2019 intervjuades han av Aftonbladet och sade då att han har sin bas i Dubai, Förenade Arabemiraten. 

ANNONS

Hos det tyska förbundet har han registrerat bolaget HCM Sports Management FZE och uppgett en adress i staden Ras Al Khaimah, som ligger i Förenade Arabemiraten. Tidigare har han också haft en adress i Dubai registrerad hos det tyska förbundet, vilken Cetinkaya även uppgett för italienska förbundet enligt en agentrapport från 2019. I samma italienska register finns uppgifter om ett annat bolag som Cetinkaya lämnat in. Han har nämligen registrerat bolaget HCM Sports Management Limited och en adress i Santa Venera på Malta.

Just HCM Sports Management FZE och HCM Sports Management Limited har även registrerats som bolag hos det engelska fotbollsförbundet.

FZE står för ”Free Zone Establishment”. I Förenade Arabemiraten finns det en mängd olika så kallade ”frizoner” och där finns varken bolagsskatt eller privat inkomstskatt för företag som inte är banker eller oljebolag. Till sommaren införs en nioprocentig skatt för företag, meddelade Förenade Arabemiraten i fjol. Utländska investerare som inte har affärsverksamhet i landet behöver dock inte betala den och bolag i de nämnda frizonerna kommer åtnjuta lättnader så länge de ”uppfyller alla nödvändiga krav”, har finansministeriet i landet uttalat. 

ANNONS

På Malta är skattenivåerna för bolag med verksamhet utomlands låga. 2017 uppgav BBC att Malta är det EU-land med lägst bolagsskatt för den formen av företag (fem procent).

Maltesiska myndigheter har ett register över alla bolag i landet och i det finns två företag som Hasan Cetinkaya är involverad i. De registrerades båda i februari 2018 och är fortsatt aktiva. Dels rör det sig om nämnda HCM Sports Management Limited, men också HCM Sports Management Holding Limited. 

Holding-bolaget ägs av Hasan Cetinkaya och ett annat bolag, som också är registrerat som företrädare för agentens bolag. Företaget som representerar holding-bolaget äger HCM Sports Management Limited tillsammans med just holding-bolaget.

Cetinkayas två bolag på Malta är skrivna på samma adress som företaget som agerar representant för dem, och det bolaget är en del av Paradisläckan. Företaget beskriver sig som ett bolag som ger privatpersoner och företag olika typer av finansiell rådgivning, exempelvis rörande skatter och juridiska frågor kopplade till investeringar och olika ekonomiska transaktioner. På sin hemsida skriver man att företagets vd, som har olika roller i Cetinkayas två maltesiska bolag, har ”omfattande erfarenhet av finansiell service och internationell strukturering av skatt”.

ANNONS

Cetinkayas agentur har vidare en koppling till Singapore, åtminstone utifrån information på exempelvis sajten Transfermarkt. Där är agenturen registrerad på en adress i Singapore under namnet HCM Sports Management. Om man har bolag eller inte i landet är dock oklart.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Hasan Cetinkaya som uppger att han på grund av hög arbetsbelastning kopplat till det pågående transferfönstret inte har tid att talas vid. Men i en skriftlig kommentar till frågor om hans koppling till Malta, Förenade Arabemiraten och Singapore meddelar han att han har ”500-600 bolag” och det ”runt om i världen”.

Fakta

DET HÄR ÄR PARADISLÄCKAN

SVT, som är en av redaktionerna som granskat materialet bestående av 13,4 miljoner läckta dokument från två juristbyråer och 19 bolagsregister, beskriver Paradisläckan (Paradise Papers) på följande vis:

"Dokumenten ger en unik inblick i skatteparadisens ljusskygga värld och visar hur människor och företag, genom de tjänster som erbjuds i skatteparadisen, kan undgå att betala skatt - ofta genom laglig men avancerad skatteplanering".

***

En av Sveriges mest etablerade och rutinerade agenter, Patrick Mörk, gör även han sina affärer från utlandet. Tidigare hade han sin bas i Sverige men han har avslutat sin företagsverksamhet här och flyttat till Spanien, där han skrivit sig. Nu bor Mörk i Alicante och han är en del av det spanska bolaget Sportgenia Consulting SL.

Men 2018 skapades också band mellan Mörks agentverksamhet och lågskattelandet Cypern, kan Fotbollskanalen berätta. Tidigare drev han företagen Mörk Fotboll AB och Global Soccer Management Sweden AB i Sverige, och av årsredovisningar från det förstnämnda bolaget framgår det att man varit ett helägt dotterbolag till Graneda Ltd (säte i Nicosia, Cypern). Mörk Fotboll AB ägde i sin tur 100 procent av aktierna i Global Soccer Management Sweden AB.

Graneda Ltd startades i april 2018, enligt ett officiellt cypriotiskt företagsregister. Och det var i Mörk Fotboll AB:s årsredovisning för just juli 2017-juni 2018 som kopplingen till bolaget på Cypern nämndes för första gången.

Av det nämnda registret på Cypern framgår att Graneda Ltd fortsatt är aktivt. Men Patrick Mörk är inte skriven på bolaget. Som direktörer är tre män registrerade. De står skrivna på hundratals cypriotiska bolag. Som sekreterare är ett annat bolag, som beskrivs som en konsultfirma, registrerat. De tre männen är officiella företrädare för det företaget.

De svenska bolagen, Mörk Fotboll AB och Global Soccer Management Sweden AB, har likviderats. De processerna avslutades 2021.

Johan Lundberg, skatterevisor hos Skatteverket som jobbat med utlandstransaktioner under många år, berättar att det generellt sett är populärt bland svenskar att ha bolag på Cypern. Varför? Han förklarar:

- Det är många svenska bolag som ägs via Cypern. Att det finns ett holdingbolag på Cypern som äger svenska bolag. Det görs helt öppet. Det kan vara ett led i skatteplanering, att man samlar upp vinstmedel på Cypern och bedriver någon form av kapitalförvaltning där som är lågbeskattad. 

- Sen kan du flytta till ett land som inte beskattar utdelningar från Cypern. Det finns många länder som inte beskattar utdelningar från tredje land. Då kan man göra ett klipp om man avvecklar sitt bolag, flyttar ut och har vinsterna på Cypern. Exempelvis om du flyttar till Portugal kan du ta utdelning från Cypern helt skattefritt, jämfört med en ganska tuff beskattning om du varit kvar i Sverige.

Hur är det med Spanien? Gäller samma sak där?
- Ja, även för Spanien är det så.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Patrick Mörk som meddelar att han inte har några kommentarer om Graneda Ltd. Han vill inte förklara företagsupplägget som framgår av de nämnda årsredovisningarna eller kommentera Johan Lundbergs beskrivning av de möjliga skattemässiga fördelarna med att ha ett bolag på Cypern.

”Jag har inga kommentarer om detta”, skriver Mörk i ett sms.

***

Vad gäller Vladica ”Vlado” Lemic, som exempelvis företräder svenske landslagsstjärnan Alexander Isak, gillar han att arbeta i det tysta. Serbens arbetssätt går ut på att låta andra agenter, som är registrerade hos olika förbund, skrivas på de avtal han förhandlar fram. Det har bland annat den kroatiska tidningen Nacional, som granskade Lemic 2018, uppgett. En person som skrivs på många affärer och tar emot betalningar för arbetet som Lemic gör är hans bror, Zoran Lemic.

Vlado Lemic har ett bolag, reINA BVBA, i Belgien. Men Nacional har pekat på att han genom åren kan ha gjort sig skyldig till skattefusk genom att låta ersättningen för sitt jobb betalas ut till andra bolag i andra länder. Exempelvis har agentarvoden slussats till ett bolag (Top Sports Consulting) i Banja Luka, Bosnien och Hercegovina, som Zoran Lemic är företrädare för, enligt Nacional. Vladica Lemic har inte tagit betalt för många av de affärer som Nacional granskat och på så vis har hans nätverk kunnat skatta på ersättningarna i lågskattelandet Bosnien istället för i Belgien.

Enligt Nacional omsatte Top Sports Consulting hela 32 miljoner euro (drygt 300 miljoner svenska kronor) mellan 2014 och 2017, och gjorde under den perioden en vinst på 23 miljoner euro efter skatt. Mejl som Nacional tagit del av visar hur Vladica Lemic personligen varit delaktig i affärer som resulterat i betalningar till hans bror Zorans bosniska bolag.

Ett exempel: när Luka Modric förlängde sitt kontrakt med Real Madrid sommaren 2014 betalades det ut ett agentarvode på 2,4 miljoner euro (drygt 22 miljoner svenska kronor) till det nämnda bolaget i Bosnien, trots att mejl som Nacional tagit del av visar att Vladica Lemic var den som förhandlade fram kontraktet. Även 2016, när Modric förlängde sitt kontrakt igen, var det Top Sports Consulting som fick agentarvodet utbetalat till sig. Nacional har dock tagit del av intern dokumentation som visar att Real Madrid några månader senare ansåg att Vladica Lemic är mittfältsstjärnans representant.

När den då 18 år gamle Robert Muric gick från Dinamo Zagreb till Ajax under 2014 landade agentarvodet på 2,4 miljoner euro (drygt 22 miljoner svenska kronor), trots att det var en free transfer. Pengarna gick till Zoran Lemics bosniska bolag. Och 2013 flyttade Miralem Sulejmani från Ajax till Benfica. Då fick ett bolag vid namn Top Pro Sport Investment, registrerat i lågskattelandet Luxemburg, fyra miljoner euro (omkring 35 miljoner svenska kronor). Företrädare? Zoran Lemic.

***

Alla de fyra agenterna, Dahlin, Cetinkaya, Mörk och Lemic, har samarbetspartners som bor och driver agentverksamhet i Sverige - och som sköter många av agenturernas affärer här. 

Agenterna har nödvändigtvis inte heller behövt skatta i just Sverige för affärerna som de varit en del av under de senaste åren. Exempelvis har många av deras uppdrag rört transfers eller kontraktsskrivningar utomlands. Bor man utomlands och bedriver verksamhet utomlands behöver man inte skatta i Sverige.

Vidare är det per automatik inte olagligt att skatteplanera eller ha ett bolag i ett skatteparadis. Men det har under många år funnits en diskussion kring moral kopplat till valet att ha företag på sådana platser, som ger människor möjligheten att helt eller delvis undvika skatt. Torsten Fensby, som under sin karriär jobbat mot skattesmitare, tycker dock inte att man ska lägga något ansvar på enskilda spelare eller klubbar som betalar agenter där pengar eventuellt kan landa i skatteparadis.

- Döm inte spelarna. De måste ju ha en agent och de vill att agenten ska göra ett så bra jobb som möjligt för deras skull. Huruvida den agenten håller till i ett skatteparadis… det är inte deras sak att ta tag i. Det är universitetens uppgift att lyfta fram problemen och politikernas sak att ta tag i de här frågorna. Men det är ingen som vill ta i det för det är för mycket pengar på spel. Jag har tröttnat på allt, säger Fensby.

- Jag gjorde verkligen en ansträngning för att sätta de här frågorna på kartan i Sverige, med förhoppningen att politiker och kollegor skulle reagera. Men det är så enormt mycket pengar i skatteflyktsindustrin i Sverige… det är kusligt mycket pengar. Det finns en tystnadskultur.

Fensby pekar ut Brittiska Jungfruöarna, Cypern och Malta som skatteparadis där bolag ofta inte bedriver någon egentlig verksamhet på plats. Han ser annorlunda på Förenade Arabemiraten, Singapore och Luxemburg.

- Vare sig på Cypern eller på Brittiska Jungfruöarna sitter det någon person med någon som helst kunskap om den reella verksamheten. Deras roll handlar bara om att upprätthålla skenet av att det bedrivs en bolagsverksamhet. De erbjuder tjänster som exempelvis att vara vd, manager eller styrelseledamot för företag. De sköter allt sådant som behövs för att skapa en bild av att det bedrivs en reell verksamhet i skatteparadiset, säger skatteexperten och fortsätter:

- Det är större chans att det faktiskt finns någon person hos bolagen i exempelvis Singapore, Luxemburg och Dubai. Att det sitter någon där eller att det finns något form av regionalt kontor där.

Det är i övrigt vanligt förekommande att personer som har bolag i skatteparadis tar hjälp av olika former av förmögenhetsrådgivare förklarar både Lundberg och Fensby.

- De inhyrda företrädarna, som man vårdslöst skulle kunna kalla för bulvaner eftersom de inte är verkliga företrädare, gör de formella åtgärderna (som krävs för bolag). Exempelvis kan det handla om att öppna upp ett bankkonto och då skriver de under handlingarna men utfärdar samtidigt en fullmakt till ägaren för att hantera kontot, säger Lundberg.

Varför tar man sådan hjälp?
- Dels är det väl ett led i (önskan om) anonymitet. Dessutom är det väl en praktisk fråga. Man behöver kanske lämna in lite rapporter hit och dit, och det kanske ska betalas in avgifter och så vidare. De utför vissa administrativa tjänster.

Publicerad 2022-07-05 kl 13:36

Fakta

SKATTEPARADISEN

Av den globala hjälporganisationen Oxfam, som löpande gör analyser av och utlåtanden om skatteparadis, har Brittiska Jungfruöarna, Cypern, Singapore, Luxemburg och Malta alla beskrivits vara några av världens största skatteparadis för företag.

Brittiska Jungfruöarna toppade Tax Justice Networks senaste rankning (från 2021) över världens största skatteparadis för företag. Luxemburg, Singapore och Förenade Arabemiraten var alla med på topp tio på listan. Cypern placerades som land 14.

Vad gäller Förenade Arabemiraten är landet ett av världens mest snabbast växande skatteparadis för företag, enligt just Tax Justice Networks. 

Cypern (plats 14), Luxemburg (12), Malta (10) och Brittiska Jungfruöarna (1) är med på researchgruppen Corpnets lista (från 2017) över största skatteparadisen sett till hur mycket pengar som flödar in i landet jämfört med hur mycket pengar som ”borde” flöda in med tanke på ekonomins storlek.

Ansedde franske ekonomen Gabriel Zucman, som är känd för sin forskning kring skatteparadis, har i en rapport (2018) pekat ut världens tio främsta skatteparadis och bland dem finns Luxemburg, Malta, Karibien (Brittiska Jungfruöarna) och Singapore. Även Cypern nämns som ett skatteparadis i rapporten.

VAD ÄR ETT SKATTEPARADIS?
Oxfam beskriver det på följande vis:

"Jurisdiktioner eller territorier vars nationella lagstiftning (lagar) på olika sätt gör skatteundandragande möjligt. Här kan både fysiska och juridiska personer och juridiska entiteter få skattelättnader utan att ha varken någon anknytning eller avkrävas ekonomisk aktivitet i landet. Inte sällan har skatteparadis regler som gör det möjligt att ha bankkonton och/eller bolag registrerade i landet utan risk att informationen delas med andra länders myndigheter länder. De skatterelaterade fördelarna inkluderar bland annat sådant som 0-procentig bolagsskatt, orättvisa och improduktiva skatteincitament och en brist på internationellt samarbete mot skatteflykt".

Fakta

AGENTERNA FÖR NYLIGEN UTTAGNA LANDSLAGSSPELARE

HCM SPORTS MANAGEMENT
Singapore, Singapore

Landslagsspelare:
Robin Olsen
Kristoffer Nordfeldt
Mattias Johansson
Victor Nilsson Lindelöf
Ludwig Augustinsson
Martin Olsson
Daniel Sundgren
Emil Forsberg
Ken Sema
Jordan Larsson 

Exempel på agenter:
Hasan Cetinkaya (har sin bas i Dubai, Förenade Arabemiraten)
Ali Dursun (från Nederländerna)
Jonathan Chalkias (har bolaget Global Sports Management Scandinavia AB i Sverige) 

MD MANAGEMENT AB
Stockholm, Sverige 

Landslagsspelare:
Albin Ekdal
Oscar Lewicki
Mattias Svanberg
Viktor Claesson
Filip Helander
Hjalmar Ekdal
Gabriel Gudmundsson 

Agenter:
Martin Dahlin (haft sin bas i Monaco fram till nyligen)
Marcus Allbäck (har bolaget Allbäck Consulting AB i Sverige)
Jonas Wirmola (har bolaget Wirmola Football Scouting AB i Sverige) 

NORDIC SKY
Uppsala, Sverige

Landslagsspelare:
Kristoffer Olsson
Magnus Eriksson
Jesper Karlsson
Viktor Gyökeres
Joel Andersson

Agenter:
Per Jonsson
Anders Carlsson (har sin bas i Portugal)

UNIVERSAL SPORTS GROUP/REINA BVBA
Merksem, Belgien

Landslagsspelare:
Alexander Isak
Kerim Mrabti
Robin Quaison

Agenter: 
Vladica Lemic

GLOBAL SOCCER MANAGEMENT/SPORTGENIA CONSULTING SL
Stockholm, Sverige/Alicante, Spanien

Landslagsspelare:
Emil Krafth
Karl-Johan Johnsson
Pierre Bengtsson
Christoffer Nyman

Agenter:
Patrick Mörk (har sin bas i Alicante, Spanien)
Stevan Selakovic (har bolaget Selakovic Management AB i Sverige)
Carl Fhager (advokat, jobbar för MAQS i Sverige)
Jimmy Hermez (har bolaget MVP Group Management AB i Sverige)

FOOT NATION AB 
Malmö, Sverige

Landslagsspelare:
Isaac Kiese Thelin
Jacob Rinne
Pavle Vagic

Agenter:
Miralem Jaganjac

BHM SPORT AGENCY AB
Stockholm, Sverige

Landslagsspelare:
Carl Starfelt
Aiham Ousou

Agenter:
Blash Hosseini

MILOGO MENADZMENT PR
Belgrad, Serbien

Landslagsspelare:
Alexander Milosevic

Agenter:
Goran Milosevic

CAA BASE LTD
London, Storbritannien

Landslagsspelare:
Jens Cajuste

Agenter:
Mark Rankine

WSA (World Soccer Agency)
Rom, Italien

Landslagsspelare:
Dejan Kulusevski

Agenter:
Alessandro Lucci

ROOF GmbH (Representatives of Outstanding Footballers)
München, Tyskland

Landslagsspelare:
Joakim Nilsson

Agenter:
Exempelvis Thorsten Wirth

JONAS SVENSSON MANAGEMENT AB
Borås, Sverige

Landslagsspelare:
Sebastian Holmén (har slutat i Blågult)

Agenter:
Jonas Svensson

UNIQUE SPORTS GROUP
London/Manchester, England & München/Karlsruhe, Tyskland

Landslagsspelare:
Pontus Dahlberg

Agenter:
Exempelvis William Salthouse

MINO RAIOLA
Monaco, Monaco

Landslagsspelare:
Zlatan Ibrahimovic

Agenter:
Mino Raiola (numera avliden)

DYNAMIC SOLUTIONS
Sandnes, Norge

Landslagsspelare:
Andreas Linde

Agenter:
Jim Solbakken

FULL POTENTIAL AGENCY SWEDEN AB
Höllviken, Sverige

Landslagsspelare: 
Jesper Karlström

Agenter:
Markus Rosenberg

GOOLD SOCCER AGENCY
Sehnde, Tyskland

Landslagsspelare:
Branimir Hrgota

Agenter:
Drazan Gilja

FOTNOT: Uppgifter om agent för Sotirios Papagiannopoulos saknas.

Källor för uppgifter om agenturernas klienter och geografiska hemvist: Transfermarkt, olika bolagssajter, samt agenturernas hemsidor.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto