Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: SCANPIX

Hamrén om EM-mostånd: "Har en del funderingar"

Någon dröm- eller mardrömsgrupp har han inte.
Men Erik Hamrén vet vilka nationer Sverige bör undvika under EM-slutspelet i Frankrike.

- Det är självklart att jag tittar och tänker på det, säger förbundskaptenen inför lottningen i Paris.

En titt på EM-slutspelets spelschema för nästa sommar ger uppslag för flera ingångar. En plats i grupp A innebär två matcher i Paris och längre vila inför åttondelsfinalen. Om Sverige hamnar i grupp B kommer EM handla om långa resor och något kortare vila.

Det här är något som flera personer på Svenska Fotbollförbundet har koll på.

Och förbundskapten Erik Hamrén är en av de som har tillbringat en hel del tid med att studera spelschemat sedan playoff-vinsten mot Danmark.

- Resorna bryr jag inte det minsta om. De är lika för alla lag. Det är rätt korta avstånd i Frankrike jämfört med hur det var i Ukraina och Polen, säger han.

ANNONS

- Däremot har jag funderingar på vilka lag som vi kan få i vår grupp. Där är det är stor skillnad. Vi kan få en väldigt, väldigt tuff lottning och vi kan få en okej lottning. Det har stor betydelse.

"Inget svar"
Enligt Europeiska fotbollsförbundet Uefas koefficient är Sverige placerat i den tredje seedningsgruppen. Under lördagens lottning i Paris - där de tidigare storspelarna Ruud Gullit och Bixente Lizarazu ska hjälpa till med att pussla ihop de sex grupperna - fastställs EM-motståndet för Erik Hamrén & Co.

- Jag håller inte på med att sätta ihop en massa grupper men självklart har jag lag, från varje seedningsgrupp, som jag helst inte vill ha och helst av allt inte vill ha, säger Hamrén.

TT: Och vilka vill du inte ha?
- Nej, det får du inget svar på, säger han och skrattar.

Däremot är förbundskaptenen, som flera gånger under kvalet varit kritisk till det hektiska spelschemat, öppen med att han föredrar lång vila mellan matcherna.

ANNONS

- Självklart är det en fördel att ha så lång återhämtning som möjligt mellan matcherna. Det tar ju på krafter. Så det är en fördel. Det har jag inget emot, säger han.

"Stor betydelse"
Just spelarnas kraftsamling mellan matcherna har varit i fokus under en längre tid för förbundet. Redan innan EM-platsen var säkrad hade ett hotell i Frankrike lokaliserats, inspekterats och i princip spikats.

Några dagar innan lottningen var sedan trion Erik Hamrén, Marcus Allbäck, players manager, och Lars Richt, landslagschef, på plats i Pornichet, väster om Nantes vid Atlantakusten, och säkrade lyxhotellet Château des Tourelles som svensk EM-bas i sommar.

Efter lottningen väntar ytterligare planeringsfaser inför sommarens mästerskap.

- Lottningen betyder väldigt mycket hur planeringen blir. Det blir ju skillnad på om vi spelar premiärdagen eller fyra, fem dagar senare. Det är stor spännvidd på hur förberedelserna blir under samlingen. När vi ska åka till Frankrike, och så vidare, säger Erik Hamrén.

ANNONS

- Det har stor betydelse i vilken grupp vi hamnar i, rent planeringsmässigt. Men det är saker som vi får ta senare.

 

Fakta

Seedningsgrupperna

Så går lottningen till: Europeiska fotbollsförbundet Uefas uträknade koefficient avgör vilken seedning som gäller och i vilken av de fyra skålarna som lagens "bollar" placeras i. Skål ett får fem bollar och resterande får sex. Nationerna fördelas sedan genom lottdragning till sex grupper. Frankrike har redan plats A1 i spelschemat.

Grupp 1
Frankrike (direktkvalificerat och inte med i lottningen), Tyskland (koefficient 40 236), Spanien (37 962), England (35 963), Portugal (35 138), Belgien (34 442).

Grupp 2
Italien (34 345), Ryssland (31 345), Schweiz (31 254), Österrike (30 932), Kroatien (30 642), Ukraina (30 313).

Grupp 3
Tjeckien (29 403), Sverige (29 028), Polen (28 306), Rumänien (28 038), Slovakien (27 171), Ungern (27 142).

Grupp 4
Turkiet (27 033), Irland (26 902), Island (25 388), Wales (24 521), Albanien (23 216), Nordirland (22 961).

Publicerad 2015-12-11 kl 13:37
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto