POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
5v

ID-kontroller utförda inför division 3-match - som slutade 15-1

Foto: Bildbyrån

Under torsdagen genomfördes ID-kontrollerna inför en division 3 match mellan Växjö Norra och Växjö United.
Då saknades sju spelare från matchen innan i United, som förlorade matchen med 15-1.
- Det är klart att man höjer på ögonbrynen, säger tävlingskommitténs ordförande i Svenska Fotbollförbundets, Christer Gustafsson, till P4 Kronoberg.

Under torsdagen spelade Växjö United och Växjö Norra seriematch i division 3. P4 Kronoberg rapporterar att Växjö Norra inför matchen hade begärt ID-kontroller av samtliga spelare, då Norra misstänkt att spelare i Växjö United har spelat under falsk identitet. Svenska fotbollförbundet gick med på det och Christer Gustafsson, tävlingskommitténs ordförande, var på plats för att utföra kontrollerna.

- Vi hittade inga felaktigheter vad vi kunde se, utan de 12 spelare som Växjö United presenterade, samtliga de hade giltiga id-handlingar, säger Gustafsson till P4 Kronoberg.

Sju spelare från Växjö Uniteds premiärseger med 3-2 mot Pukeberg, då det inte genomfördes några kontroller, saknades i torsdagens match mot Växjö Norra. Matchen stod 7-0 i halvtid till nykomlingen Växjö Norra och slutade med hela 15-1 i full tid.

- Det är klart att man höjer på ögonbrynen, det gör jag, säger Christer Gustafsson.

- Vi kommer titta på de här laguppställningarna och göra en utredning så får vi ser vad som kommer hända.

ID-kontrollerna kommer en vecka efter att DN rapporterade om en skrivelse från Svenska Fotbollförbundet till samtliga föreningar i division 2 till 4 på herrsidan och Elitettan till division 2 på damsidan. Skrivelsen, som även Fotbollskanalen tagit del av, handlar om regelverket för icke EU-spelare och i den meddelas att det inte är tillåtet att ”värva” icke EU-spelare av sportsliga skäl. SvFF misstänker att det kan förekomma fusk vad gäller bestämmelserna.

- Vi får kontinuerligt in information att det kan finnas föreningar som inte förhåller sig till reglerna som gäller just de här spelarna, sa SvFF:s tävlingschef Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

DN har tidigare rapporterat om just Växjö United, som misstänktes för matchfixning när de tappade serieledningen i division 3 Sydöstra Götaland och gick miste om uppflyttning förra säsongen. Dessutom innehåller historien otillåtna spelare och falska identiteter, där den otillåtna spelaren enligt DN har dömts i två matchfixningsrättegångar och därför varit avstängd av SvFF.

Det ledde till att polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet inledde en förundersökning för att undersöka omständigheterna runt upplösningen av serieavslutningen.

- Vi har anledning att misstänka att det kan finnas flera typer av brott begångna, men vi måste titta djupare för att få en klarare bild, sa Fredrik Gårdare, som leder aktionsgruppen, till tidningen.

Tobias Tibell menade att skrivelsen från Svenska Fotbollförbundet inte har med något specifikt fall att göra, utan att SvFF fått information att det finns föreningar som bryter mot regelverket.

- Det kan också vara så att föreningar känner till hur regelverket är utforma, sa Tibell till Fotbollskanalen.

Vad hoppas ni på med skrivelsen?
- Nummer ett: medvetandegöra regelverket i vad man får och inte får göra. Vi hoppas som nummer två på att om det förekommer föreningar som satt i sitt system att kringgå reglerna så hoppas vi de upphör med det.

Växjö United valde att inte svara på några av P4 Kronobergs frågor efter matchen och har sedan tidigare nekat till alla anklagelser som riktats mot klubben.

Publicerad 2019-04-18 kl 23:35
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå