Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jobbigast för de som äger sin anläggning: "Helt klart tuffare just nu"

Sverige

Ökade kostnader drabbar hela samhället och breddfotbollen är inget undantag.
Tuffast är det för föreningarna som driver sin egen anläggning.
- Det märktes en tydlig skillnad i driftkostnaderna i slutet av förra året, säger Alexander Åstrand, ordförande i Nätra GIF, som driver sin egen anläggning, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Så kan lågkonjunkturen drabba breddfotbollen: "Hade varit oerhört tragiskt"

I den sammanställning som Fotbollskanalen har gjort har det framkommit från flera av landets fotbollsdistrikt att det är svårare att bedriva en fotbollsförening och att det finns en oro att barn och ungdomar ska tvingas sluta på grund av ökade kostnader.

Värst är det för föreningarna som driver sin egen anläggning, där driftkostnaderna har skjutit i höjden, något som kan påverka föreningsekonomin och föreningarnas medlemmar i det långa loppet.

- Vi ser så klart ökade driftkostnader med framför allt elpriserna. Men det handlar även om exempelvis gödning, bevattning och liknande för de som har gräsmattor. Men elen är det som har varit den tydligaste ökningen, säger Erika Nilsson, ordförande för SvFF:s anläggningskommitté till Fotbollskanalen.

Annons

Ett av distrikten som har märkt av de höjda elpriserna bland föreningarna som driver sin egen anläggning är Ångermanland. Kanslichef, Roger Westin, säger följande till Fotbollskanalen:

- Vi har kommit till en gräns där det börjar bli dyrt med fotboll. Det är mycket med resor, men även med anläggningar, där vi har 96% av anläggningarna som är föreningsdrivna och det kostar.

Finns det en oro kring att barn eller ungdomar ska tvingas sluta spela fotboll?
- Inte riktigt ännu. Men det är som sagt så att det börjat närma sig den nivån och vi vill ju att fotbollen ska vara fortsatt åtkomlig för alla, som det har varit tidigare. Sedan är nog fotbollen ganska ”billig” i jämförelse med många andra idrotter alltjämt.

Vad gör ni i ert distrikt för att förhindra en sådan utveckling?
- Vi har börjat prata om att lägga in matchsammandrag (flera matcher på samma plats) för att minska på resorna och det är även så långt upp som 9 mot 9 och 11 mot 11. Sedan försöker vi även hålla serierna inom kommunerna för att minska på resor i den mån det går.

Annons

En av föreningarna i distriktet som har drabbats är Nätra GIF, som äger sin egen anläggning i form av Västanå IP, något som har blivit kännbart under den senaste tiden.

- Det är tuffare just nu helt klart. Vi har exempelvis ingen vaktmästare så allt arbete med vår anläggning är från ideella personer och det är klart att det finns inte hur många ideella som helst, säger klubbens ordförande, Alexander Åstrand till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det märktes en tydlig skillnad i driftkostnaderna i slutet av förra året. I november och december gick elpriserna för anläggningen från 2 500 till ungefär 10 000 per månad och kostnaderna har ökat över lag att ha egen anläggning.

Trots de ökade kostnaderna går det ingen nöd på Nätra GIF i nuläget, men framtiden är alltjämt osäker.

- Vi klarar oss i nuläget skulle jag säga. Men det är om ett par år som det kan få konsekvenser. Vi kan inte få in mer inkomster från våra medlemmar och då kan det bli så att exempelvis underhållsarbetet förskjuts när man inte har pengar till det.

Annons

Finns det en risk att ni tvingas höja era medlemsavgifter?
- Vi har haft uppe frågan i styrelsen flera år på grund av det här med ökade inkomster. Men vi vill inte höja avgifterna eftersom vi tror att det har en avskräckande effekt på våra medlemmar och eventuellt nya medlemmar.

Finns det en dialog om anläggningsfrågan med förbundet?
- Inte mig veterligen. Det har inte varit på tal riktigt. Sedan har vi en dialog med Sisu, där de exempelvis håller utbildningar för att bidra.

Vad är det för utbildningar?
- Det är väl mest om hur man kan utveckla sin struktur inom styrelsen och hur man arbetar och sedan för att bidra med lite nya perspektiv för att få föreningen framåt.

Frågan om driftkostnader är något som diskuteras frekvent inom Svenska Fotbollförbundet anläggningskommitté.

- Vi på förbundet pratar mycket om att vara energieffektiva. Det handlar om allt från att inte ha lampor tända i onödan, till att kanske duscha kortare tid. Sedan har vi även pratat om exempelvis att man ska vattna när det inte är som varmast, eftersom vattnet dunstar, säger Erika Nilsson.

Annons

Når denna information ut till föreningarna?
-Vi pratar kanske inte direkt med distrikten. Men vi har anläggningskonsulenter som åker ut till fritidskontor för att informera och tipsa. Sedan har vi vår hemsida där vi har mycket information och idéer som föreningarna kan testa.

Även om frågan diskuteras frekvent, har inte driftkostnaderna nått en alarmerande nivå. Men det finns en oro inför framtiden.

- Den största farhågan är väl egentligen att driftkostnader ska nå en nivå där kommuner inte hyr ut anläggningar eftersom det kostar för mycket helt enkelt, säger Erika Nilsson och fortsätter:

- Jag tror inte att fotbollen är där riktigt ännu, men när det var som värst under vintern läste jag exempelvis om simhallar som stängde ner för att elpriserna var för höga. Dit vill vi så klart inte nå.

Erika Nilsson avslutar även med att betona samhällsvikten av att problemet med driftkostnaderna löser sig och ger trots allt ett hoppfullt framtidsbesked.

Annons

- Det är väldigt synd att detta kom nu direkt efter pandemin, där barn och ungdomar inte rörde på sig lika mycket. Att det nu riskerar att bli dyrare gör inte direkt att barn rör på sig mer, men vi har inte riktigt hamnat där ännu med avgifter och liknande, så jag ser ljust på det.

Publicerad 2023-05-04 kl 11:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto