Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Jönsson bakom Fifas nya förslag om gravida spelare: ”Ett fantastiskt steg”

1v

Fjorton veckors betald föräldraledighet, och klubbar som förbjuds sparka gravida spelare.
Om en månad kan det bli en ny verklighet för fotbollsspelare.
Mycket tack vare Caroline Jönsson.
- Det är ett fantastiskt steg framåt för världens fotbollsspelare, säger hon till Fotbollskanalen.

Det var Fifpro, en internationell facklig organisation som representerar professionella fotbollsspelare, med förra landslagsmålvakten Caroline Jönsson som kom med förslaget som Fifa tyckte var så bra och viktigt att man på torsdagen presenterade det.

Förslaget som tvingar klubbarna att ge spelarna rätt till minst 14 veckors föräldraledighet, där spelarna ska få minst två tredjedelar av deras normala lön. Och att alla klubbar som avslutar en spelares kontrakt för att hon blivit gravid ska tvingas till böter, och bli förbjudna att värva spelare i ett år.

När Fotbollskanalen når Caroline Jönsson är hon väldigt glad och stolt.

- Det här var väldigt bra av Fifa, de andra Stakeholders, att vi tillsammans kan ta ett sådant här viktigt beslut, säger hon och fortsätter:

- Det är ett fantastiskt steg framåt för världens fotbollsspelare. Ett jättestort steg framåt i en stor fråga, för fotbollen, och för att fotbollsspelare ska kunna hålla på längre. Det kommer att möjliggöra mycket runt om i världen. Det här var en av anledningarna till varför jag ville vara en del av Fifpro, det är sådant här som jag brinner för.

ANNONS

Förslaget förväntas godkännas av Fifas styrelse nästa månad, och kan i så fall börja gälla redan vid årsskiftet.

- Tanken är att skydda spelarna före, under och efter graviditeten, säger Fifas juridiske chef Emilio Garcia, enligt internationella nyhetsbyårer.

Caroline Jönsson är väldigt positiv till det här steget men är inte helt nöjd ännu:

- Nästa steg är att det blir ett naturligt föräldraskap (könslöst) inkluderat vab, föräldraledighet med mera, säger hon.

Graviditet är ett problem för många damspelare. För nästan ett år sedan pratade Fotbollskanalen med Djurgårdens målvakt Gudbjörg Gunnarsdottir som då väntade tvillingar.

Gunnarsdottir berättade att hon först inte vågade berätta för sin klubb om att hon försökte och ville bli gravid, på grund av rädslan för att bli ifrågasatt och petad, och hon efterlyste att föreningar och ligor skulle samarbeta för att hjälpa spelare som vill ha barn.

Publicerad 2020-11-19 kl 15:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto