Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

Klädbråket kan ge miljonsmäll för SvFF: ”Drabbar svensk fotboll”

SOK:s avtal tvingar de svenska fotbollslandslagen att frångå sina ordinarie matchställ i OS. Något som enligt Sportbladet kan innebära en miljonsmäll för SvFF.
- Det är väldigt stora belopp det handlar om, säger Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Det var under landslagets januariturné i Abu Dhabi som SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand upprört kritiserade Sveriges Olymiska Kommitté (SOK). Anledningen var det avtal som SOK har med H&M som tvingar Sveriges fotbollslandslag att frångå sina ordinarie ställ i OS i Brasilien. SvFF har ett avtal med Adidas som gör de ordinarie ställen, men SOK:s avtal gäller för OS och då är det H&M som äger rättigheterna.

- Vi vill ju spela i våra ordinarie matchställ. Men det är inte vi som bestämmer. Så det är bara att acceptera, det är så det är, sa SvFF:s Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen för en dryg månad sedan.

ANNONS

Nu kommer en ny vändning i klädbråket. Enligt Sportbladets uppgifter innebär spel i H&M:s matchställ i OS en ekonomisk smäll på tio miljoner kronor för SvFF.

- Det jag kan säga är att det är väldigt stora belopp det handlar om. Och som drabbar svensk fotboll, om vi tvingas spela i andra matchställ, säger Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

- Vi har ju ett avtal med Adidas i dag och det omfattar naturligtvis alla våra matcher vi spelar.

Sjöstrand har inte gett upp förhoppningen om att Sverige ska spela i sina ordinarie matchställ i OS.

- Vi fortsätter ju naturligtvis dialogen med Adidas i den här frågan. Och vi har även haft dialog med SOK men vi har inte hittat någon lösning.

- Vår ambition och vår vilja är ju att vi ska spela i våra ordinarie matchställ, det är ju där vår identitet finns också. Det är ju i de ställen vi spelar.

ANNONS

Känner SOK till den ekonomiska smäll det innebär för er att frångå era ordinarie ställ?
- Vi har i den dialogen vi har haft med SOK pratat om konsekvenserna naturligtvis. Det tillhör såna här saker. Men.. Det vi är överens om är att vi tycker olika.

Finns det någon chans att ni kan spela i Adidas matchställ i OS?
- Det enda jag säger är att det är tid kvar till att vi ska spela även om lottningen är klar.

Hur stor chans bedömer du det som?
- Jag vill inte gå in i såna spekulationer överhuvudtaget. Jag konstaterar bara att vi inte har hittat en lösning än så länge.

Från SOK:s sida är beskedet dock glasklart. Sveriges fotbollslandslag kommer inte att spela i sina ordinarie ställ.

- Det är helt uteslutet. Det är vår gemensamma rättighet. Och vi har sålt den för alla idrotter under OS. Fotbollen har uppenbarligen sålt en rättighet som inte är deras, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till Fotbollskanalen.

ANNONS

Fotbollsförbundet har ju sitt avtal, vad skulle de ha gjort för att undvika detta?
- De skulle ha gjort som alla andra förbund gör; exkluderat OS i sina avtal. Det normala är att man gör så. Det är vår rättighet. Det normalt professionella tillvägagångssättet är att man gör så.

Stefan Lindeberg menar att dialogen med SvFF tidigare har varit bra.

- Väldigt konstruktivt. Det är en fråga som alla förbund varit lojala i. Vi har försökt hitta en lösning som gör att vi har fått lagkänsla. Att alla idrotter går under samma tak.

- Tills nu med de här utspelen från fotbollen. Det har inte varit något snack om att de ska spela i sina dräkter tidigare. Och det finns inte på kartan. Alla andra idrotter kan inte gå med på ett avtalsbrott, det drabbar alla.

Publicerad 2016-04-15 kl 10:59
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto