Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Klubbordföranden om avstängde spelaren: "Tragiskt för personen själv och fotbollen i gemen"

Foto: Bildbyrån

En ungdomsspelare stängs av i nio månader efter att ha spelat på en match han själv var med i.
Klubben anmälde själva spelaren till förbundet.
- Vi har samarbetat med förbundet och vi har jobbat för det bästa för alla parter. Vi vill ju ta bort sådant här från fotbollen, säger ordföranden i klubben till Fotbollskanalen.

SvFF meddelade under torsdagen på sin hemsida att Disciplinnämnden stänger av en spelare i nio månader, från 1 januari 2018, för brott mot antimatchfixing-reglementet. Fotbollskanalen har tagit del av Disciplinnämndens beslut i ärendet och av det framgår det att spelaren i fråga bettade på en match, som han själv spelade, i en ungdomsserie. Spelet registrerades hos ett utländskt spelbolag.

"Vadet gick ut på att motståndarlaget skulle göra det första målet. Avstängningen innebär att spelaren inte får delta i någon form av organiserad idrottsverksamhet inom något specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet", skriver SvFF.

Ordföranden i den klubb som spelaren tillhör beklagar det som inträffat, och berättar att de själva berättade för förbundet om misstankar mot spelaren.

- Vi anmälde honom till förbundet själva. Förbundet har tagit sitt beslut och det får vi respektera, säger ordföranden till Fotbollskanalen.

- Vi har samarbetat med förbundet och vi har jobbat för det bästa för alla parter.

Det var ni som påkallade förbundets uppmärksamhet om det som inträffat?
- Ja, vi lämnade våra misstankar och de har tagit vidare ärendet. Vi lämnade ärendet till dem.

Hur ser du som ordförande för din klubb att en av era spelare är inblandad i det här?
- Det är tragiskt. Det är tragiskt för personen själv, och man får väl skylla på hans barnslighet eller ungdom. Vi får hoppas att det blir en läxa för alla andra också att man får ta det här på allvar. Och som förening tar vi det här allvarligt naturligtvis, på alla sätt.

Tar ni som klubb några vidare åtgärder för att det inte ska kunna inträffa igen?
- Vi jobbar alltid förebyggande och har kontakt med förbundet och de kommer att göra föreläsningar och det ska vi fortsätta med naturligtvis. Men det finns ju alltid, när det gäller professionella spelare, när de skriver på sina avtal att de inte ska göra sådana här grejer och hjälpa till att slå larm.

Om den avstängde spelaren kommer att återvända till sin klubb efter de nio månaderna är oklart. Ordföranden säger att det inte finns något beslut fattat och att man lyssnar på SvFF:s råd.

- Det får vi ta ställning till senare. Och vi får ha ständig kontakt med förbundet. Men det är en ung spelare och man får tänka på hans framtid och tiden får utvisa det. Jag vill inte säga det nu. Vi får se vad förbundets rekommendation blir. Vi har inte stor erfarenhet av sådant här så vi får se vad förbundet tycker. De har ju ganska stor erfarenhet av sådant och jobbar med sådana frågor ständigt. 

Men det är inget beslut fattat?
- Nej, absolut inte. Det är första samtalet jag får om detta, från dig. Jag kan bara beklaga och säga att det är tragiskt för personen själv och fotbollen i gemen. Vi vill ju ta bort sådant här från fotbollen och rensa så att säga. Man vill ta bort sådant från fotbollen, fair play ska råda hela vägen.

Den avstängde spelaren nekar själv till anklagelserna.

Publicerad 2017-12-28 kl 17:13
Annons
Annons
Annons