Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kvinnliga domare har känt motstånd för att avancera inom herrfotbollen: "Tjejer ska döma tjejer"

Sverige

Flera kvinnliga domare har känt motstånd för att avancera inom herrfotbollen, erfar Fotbollskanalen.
Domarkommitténs ordförande Peter Ekström och Maria Persson är medvetna om att flera har varit besvikna – men anser att tjejer ska döma tjejer.
- Jag tror att tjejer är bättre än killar på att döma damfotboll, säger Ekström.
- De ska inte vara sura utan tänka positivt, säger Persson.

Foto: Bildbyrån.

LÄS MER: Vill bli första kvinnan att döma herrallsvenskan: ”Hoppas göra det inom fem år".

I Tyskland finns det en kvinna som dömer herrar i Bundesliga. Av de kvinnliga domarna i England är det fyra som bara dömer dammatcher på elitnivå, alla andra dömer både damer och herrar, och där dömer också herrar i damernas Premier League. 

Men i Sverige är det i de högsta serierna könsindelat. Här är damer huvuddomare i damallsvenskan och herrar i herrallsvenskan och superettan.

Peter Ekström och Maria Persson är ordförande för Domarkommittén. Båda anser att tjejer ska döma tjejer och killar killar.

Annons

- Vi vill att tjejer ska döma tjejer i grunden. Tittar vi på olika serier så är det olika fyskrav för tempo och annat. Oavsett om du är man eller kvinna så finns det grundkrav. Alltså, det krävs mer av en domare ju högre upp i seriesystemet man dömer, säger Ekström och fortsätter:

- Vi vill att så många tjejer som möjligt ska döma. Många killar har dömt tjejfotboll och jag tror att tjejer är bättre på att döma tjejfotboll. Jag tycker att det är svårt att döma tjejer. Det är skillnad på damfotboll och herrfotboll. Det svåraste mellan killar och tjejer är kampsituationer, att ha förståelse för det. Det är svårt att bedöma det oschyssta spelet. När jag dömde tjejer upplevde jag ibland att de beter sig på ett annat sätt i fysiska situationer, knäna viker sig till exempel. Det fysiska spelet är annorlunda. 

Annons

Om en kille bara vill döma på damsidan - får han det då?
- I de lägre divisionerna. Herrdomarna ska inte vara ett hinder för att stoppa utvecklingen för tjejdomarna, säger Ekström. 

Maria Persson berättar att Domarkommittén gör allt för att få domarna att lyckas. Men att det är svårt för damer att ta sig fram på herrsidan.

- Det ställs olika krav på fystester. Det är tuffare krav på killsidan. Ska du avancera där så måste du tidigt träna professionellt. Är du 30 år så är det för sent. Man måste satsa tidigt som ung, säger hon.

Finns det då någon uttalad ambition om att få fler tjejer att döma killar?
- Nej, vi har ingen uttalad ambition. Vi ser inte någon drivkraft i att tjejer ska döma killar, säger Persson. 

Vem har bestämt att tjejer i grunden ska döma tjejer?
- Det är förbundsstyrelsen som har tagit beslut om att damallsvenskan i allra möjliga högsta grad ska dömas av damer. Det finns ett beslut på det. Vi ska förhålla oss till det och jag stöttar det till viss grad, säger Maria Persson.

Annons

Varför är det ett beslut som har tagits?
- Vi har en stark damliga i Sverige. På de flesta andra ställena i Europa så har man inte det. Våra domare i Sverige som ska ut internationellt och döma damer har klarat sig bra genom att de dömer damallsvenskan. Sedan är det bra om vi har en liten grupp som dömer damallsvenskan. Det är inte bra att hoppa in och göra några få matcher. Det tar tid att lära sig känna spelet. Det är skillnad på en damallsvensk match om man jämför med herrar Division 1. Så vi vill ha kontinuitet bland domarna, säger Persson.

Flera kvinnliga domare som Fotbollskanalen har pratat med har någon gång upplevt motstånd för att avancera inom herrfotbollen. Det kan ha varit att de inte har blivit tilldelade några matcher och att de några gånger har glömts bort när matcher har delats ut.

Annons

- Jag håller inte med om att domare har blivit motarbetade. Men tjejerna har ju rätt till sina egna upplevelser, säger Maria Persson.

Flera domare anser även att systemet med en ensikld domarkontrollant som ska bedöma domaren under matchen, har stora brister. Systemet används även på herrsidan.

- Jag har inte upplevt det på förbundsnivå att domare ska ha känt ett motstånd för att kunna avancera. Sedan finns det ju observatörer och ja, det är lite subjektiva bedömningar, men alla bedömningar som kommer in blir validerad i större grupp. Vi diskuterar bedömningarna under konferenser som vi har. Så det är det totala som ligger till grund, säger Peter Ekström.

Har det funnits kvinnliga domare som har uttryckt besvikelse över att de inte fått möjlighet att avancera i seriesystemet?
- Så är det väl över lag. Det gäller på både herr och dam. Blir man inte uppklassificerad så tycker man fel, säger Ekström.

Annons

Sju herrdomare är heltidsanställda medan ingen kvinna är det – hur ser ni på det?
- Jag kom in som ordförande för ett år sedan. Den nya kommittén har jobbat hårt för att få förutsättningar för att tjejer ska få tid. Det är en budgetfråga. Nu fick vi loss två heltidstjänster som vi delade upp på tre kvinnliga domare. Jag tycker att vi är på rätt väg. Vi har sju heltidsanställda män, tre damer på deltid. Vi har en anställd fyscoach och flera mentorer, säger Ekström.

- Jag vet att det finns besvikelse för det och jag förstår deras besvikelse. De tycker att det är konstigt att de inte har heltidstjänster. Men jag tycker inte att de ska vara sura för det utan tänka positivt, att vi nu har tre kvinnliga domare som har deltid. Det är en ökning i år. På herrsidan betalar klubbarna domarnas heltidstjänster, Sef (svensk elitfotboll) går alltså in och betalar största delen. I dagsläget går Svenska fotbollförbundet in och sponsrar tjejernas deltidsanställningar. Vår ambition är att alla fyra kvinnliga Fifa-domarna ska ha heltidsanställning, men vi är inte där än, säger Maria Persson.

Annons

Fotbollskanalen ringer upp Linda Wijkström, generalsekreterare på Elitfotboll dam (Efd) för att höra hur hon ser på att det finns sju heltidsanställda herrdomare som, enligt Maria Persson, finansieras av Sef – medan det inte finns någon kvinnlig domare.

- Vi har diskussioner med Domarkommittén. Möjligheten ses över. Diskussionen inleddes sent under 2018. Vi har inte de ekonomiska musklerna att betala sju heltidsanställningar för domare. Men diskussionen kommer att fortsätta. Vi behöver göra en bredare analys på vad det skulle innebära, säger Wijkström.

- Tittar vi utvecklingsmässigt så har vi gått till mer proffesionellt och då behöver vi självklart titta på en satsning kring domare som kan ha det som heltid.

Publicerad 2019-03-27 kl 16:02

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto