POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Landslagets chef om Zengins kritik: "Behöver ju inte skriva exakt de orden han säger"

Foto: SCANPIX

Andreas Isaksson och Mikael Lustig vill göra mindre media.
Erkan Zengin anser att pressen inte ska rapportera om svaga insatser.
- Man behöver ju inte skriva exakt de orden han säger, säger landslagschefen Lasse Richt till Fotbollskanalen.

I en intervju med DN som publicerades på torsdagen berättar Andreas Isaksson och Mikael Lustig om hur tråkigt det är att göra media och att det blir för mycket under en landslagssamling.

Erkan Zengin är även han kritisk och menar att medias uppgift borde vara att bara skriva bra saker om landslagsspelarna och inte rapportera när de har gjort svaga insatser, för att så fungerar det i Turkiet där han bor till vardags.

Vid 10-tiden på torsdagen var det återigen Erkan Zengins tur att träffa media och då fick han frågor om det han sagt i intervjun med DN.

- Jag gjorde media för två dagar sedan och nu igen. Det är okej. Jag gillar att vara här. Det är roligt att se er. Det blir samma frågor hela tiden, säger han.

Vilken roll tycker du att pressen ska ha, tidigare har du sagt att media stöttar för lite?
- Nej jag har inte den bilden. Jag gillar att synas och vara med i media. Det är inga problem för min del, men det finns folk som inte tycker om när media kritiserar.

Ska det finnas utrymme för kritik i rapporteringen?
- Jag tycker inte att det ska finnas i landslaget. Inte när man representerar Sverige. Det är vad jag tycker. När det är klubblag är det en annan grej. Men här jobbar man för landet.

Så man ska inte rapportera om en spelare gör en dålig insats?
- Inte innan. Okej om du gör en dålig insats då kan man vara lite försiktigare, men inte innan. Vi har inte spelat matcher och då börjar kritiken redan innan.

Hur tror du svenska folket ser på det?
- Jag har ingen koll på det.

Landslagets chef Lasse Richt menar att Erkan Zengin skämtar och inte menar allvar med sina uttalanden om media. Och han är väl medveten om att flera landslagsspelare tycker att det är tråkigt att träffa pressen.

- Det är ju mycket roligare att läsa positiva saker om sig själv, men det är ju inte ert uppdrag. Men våra spelare har förståelse för det. En del tycker att det är kul med media, en del tycker att det är mindre kul, en del tycker att det är tråkigt, säger Richt.

Är det en generationsfråga?
- Om man är ny och ung har man en annan mening med att marknadsföra sig själv. Man är inne i början av sin karriär. Om man har kommit till slutet av sin karriär så har man ju inte den dragningen, om man har gjort media i otroligt många år. På så vis är det en generationsfråga. Men jag tror inte att det är någon skillnad på de unga om tio år. Jag har varit med ett tag och det har varit likadant under hela tiden jag har varit med.

Hur ser du på Erkan Zengins syn på media?
- Han kanske teasar er lite.

Menar du att han säger något som han inte menar?
- Ibland vill man skämta lite, om man ska kalla det skämt när man lägger det på en sådan omklädningsrumsnivå.

Kommer ni att prata med honom om media?
- Nej. Han vet mycket väl hur media fungerar. Han är 32 år och har varit med länge.

Lasse Richt menar att journalister borde ha en större förståelse för att saker kan tolkas på olika sätt.

- Men ni kanske ska läsa av honom. Det är inte så svårt. Det är ju er sak att tolka och då kan man ju tolka det på olika sätt. Jag tolkade det så när han sa som han gjorde. Jag lyssnade på vad han sa. Man behöver ju inte skriva exakt de orden han säger. För ibland säger man saker på ett omskrivet sätt.

Två andra spelare gjorde media på torsdagen, Oscar Hiljemark och Victor Nilsson Lindelöf. Duon delar inte Erkan Zengins åsikter.

- Det är bara roligt. Det är väl kul med uppståndelse kring EM så det är bara kul, säger Hiljemark.

Hur är det att få frågor?
- Så länge frågorna är vettiga så är det inga problem. Än så länge har det varit vettiga frågor.

Du har ju spelat i Holland och är i Italien nu, är det någon skillnad där än här i Sverige?
- Nej det skulle jag inte säga. Det är klart att det är enklare att prata med svensk media med tanke på att man får prata svenska. Annars när man inte kan språken helt flytande är det lätt att det kan bli någon fel översättning. Annars är det samma sak.

Är svensk media mer kritisk?
- Det är ganska lika.

Vilken roll ska media ha?
- Sprida för det mesta ett positivt budskap. Men det är klart att jag vet att ni har ett jobb där det handlar om att sälja klick och liknande, men för det mesta förmedla en positiv bild av vad vi gör här i landslaget, och sedan självklart skriva när vi inte gör det bra. Det hör väl till hela grejen och det vet vi om.

Vad tycker du att media sprider för bild just nu?
- Just nu tycker jag att det är mycket positivt. Det ska det ju vara, det är ju samling på EM-starten. Det är bara att ösa på och väcka Sverige och förbereda alla på en stor EM-fest.

Hur ser du på att Erkan Zengin tycker att svensk media är ensam i världen om att trycka ner spelare?
- Det har jag inte läst om. Det får stå för honom.

Victor Nilsson Lindelöf:

- Det är inga problem för mig att göra media. Jag har inga problem med att stå här och prata. Ni gör ert jobb och jag försöker göra mitt jobb. Det är klart att man måste göra media, säger han.

Ska media rapportera om när ni gör dåliga insatser eller bara lyfta?
- Det är klart att om man gör en dålig insats så tycker jag att man borde få höra det. Så är det i den här världen. Om man gör en dålig insats kan man ju inte få höra att du var jätteduktig fast du inte var det. Ibland måste man kunna få kritik och man måste kunna ta det. Alla tycker olika men sådan här är jag i alla fall.

Hur fungerar det i Portugal?
- Om du gör en dålig match så får du höra det. Det är ju så i den här branschen, det är tufft. Om du spelar på en hög nivå så är det klart att du får höra om du gör en svag insats och så tycker jag att det ska vara.

Publicerad 2016-05-26 kl 11:48
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto