Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Landslagschefen om Hien - och en ny "Ahmedhodzic-situation": "Finns risk"

Europa Conference League Kval

Isak Hien kan välja bort svenska landslaget.
SvFF har inte tagit kontakt med succébacken.
- Vi kan inte ringa till alla som har möjlighet att välja andra nationer, säger Stefan Pettersson, landslagschef, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Se målen från Djurgården-Apoel i spelaren ovan.

Sverige, Ghana och Burkina Faso.

Det är landslagen som Djurgårdens succéback Isak Hien kan representera. Efter 3-0-segern mot Apoel erkände 23-åringen att han haft kontakt med ett av landslagen: Burkina Faso.

- Jag har haft ett telefonsamtal med deras landslagstränare. Men det är ett tufft beslut att välja landslag, sa han.

Vad är status på den svenska fronten? De verka hålla honom under uppsikt.

- Jag vet att förbundskaptenerna och bevakarna har bra koll på våra svenska spelare som vi kan ta ut. De har nog bra koll på honom, säger Stefan Pettersson, landslagschef för herrlandslaget, till Fotbollskanalen.

ANNONS

Har ni haft någon dialog med honom?
- Nej, det har inte jag haft i alla fall. Men det är inte riktigt mitt bord. Bedöms han som väldigt intressant hamnar han väl där så småningom. 

Burkina Faso har tagit kontakt med honom. Vad är det som ”hindrar” er från att göra samma sak?
- Vi har ett arbetssätt och förbundskaptenerna följer de spelarna som de anser är intressanta. De ringer inte alla de tycker är intressanta. Det funkar inte. Vi kan inte ringa runt till alla som har möjlighet att välja andra nationer, säger Pettersson och fortsätter:

- Det klarar vi inte av eftersom det är ganska många som har den möjligheten. Det generella svaret är att när spelare bedöms vara tillräckligt bra och aktuella för A-landslaget så börjar man närma sig den frågan.

Assisterande förbundskapten Peter Wettergren var på plats på Tele2 Arena på onsdagen och såg Djurgårdens match.

ANNONS

- Våra förbundskaptener är på plats på många matcher. De tyckte att Djurgården gjorde en väldigt bra match.

Ingen spelare som utmärkte sig?
- Det var många som utmärkte sig på ett bra sätt, har jag fått höra.

Tidigare har spelare som Anel Ahmedhodzic och Dennis Hadzikadunic valt bort svenska landslaget. De representerar Bosnien och Hercegovina. Fler exempel finns på spelare som har svenskt pass, men som i stället representerar andra nationer. Samma sak kan alltså hända med Hien.

- Den risken finns alltid med spelare som kan representera andra länder. Till syvende och sist blir det ett eget val för spelaren. Vi har hela tiden sagt att vi är öppna och transparenta när det gäller spelares undran om hur de ligger till i våra förbundskapteners ögon.

Pettersson berättar att det tidigare har hänt att spelare som kan välja andra nationer än Sverige har hört av sig för att fråga vilka chanser de har att representera landslaget.

ANNONS

- Det har hänt att spelare fått frågan från ett annat land och vill veta hur de ligger till i Sverige - då är det bara att ringa oss. Sedan beror det lite på vilken nivå man spelar på. Spelar man i en lägre division i Sverige och får frågan är det kanske inte samma sak som om när man spelar i ett topplag i allsvenskan och får den frågan. Undrar man var man står i våra förbundskapteners ögon så kan man själv lyfta på luren. Det är inga konstigheter. Det har hänt förut.

Publicerad 2022-08-18 kl 13:39

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto