POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Lennart Johansson hedras - men inte med arenanamn: "Speglar Lennarts och bankens värderingar"

Foto: Bildbyrån.

Lennart Johansson har hyllats och hedrats efter sin bortgång.
Men att Friends Arena döps om efter Johansson är just nu inte aktuellt. 
"Friends Arena är ett namn som på många sätt speglar både Lennart Johanssons och bankens värderingar", meddelar Swedbank till Fotbollskanalen.

Svenska Fotbollförbundets tidigare ordförande och Uefa-presidenten Lennart Johansson avled, vid 89 års ålder, i tisdags kväll efter en kort tids sjukdom. Svenska landslaget och flera svenska klubbar hedrade under onsdagen den tidigare fotbollsledaren med kondoleanser i sociala medier. Uefa meddelade i sin tur också att det kommer att hållas en tyst minut för Johansson i organisationens samtliga matcher den här veckan i bland annat Nations League och i herrarnas EM-kval. 

Johansson blev därmed på flera olika sätt hedrad - och ett ytterligare sätt skulle kunna vara att döpa om Friends Arena efter honom, precis som i andra fall med stora fotbollspersonligheter utomlands. Förre Uefa-presidenten har både en bakgrund som ordförande i Svenska Fotbollförbundet, där herrlandslaget har Friends Arena som nationalarena, men även som ordförande i AIK, som har Friends Arena som hemmaarena. 

- Jag skulle vilja säga såhär: Det vore oerhört trevligt om det blev så men jag tror inte att det blir så i och med att arenan används till mycket annat än fotboll, kommenterar Robert Falck, ordförande i AIK Fotboll och i AIK Fotboll AB, till Fotbollskanalen. 

Men ett namnbyte skulle kräva beslut från högre ort. 

Friends Arena ägs av Fabege till 66,7 procent och Svenska Fotbollförbundet till 33,3 procent. Swedbank knöt samtidigt under 2007 ett avtal med fastighetsägarna över 15 år och med sponsring värd 150 miljoner kronor, vilket innebar att banken fick namnrättigheten till och med 2023. Däremot valde banken under 2012 att skänka namnet till Friends, en antimobbningsorganisation som Swedbank tidigare haft olika samarbeten med, och därmed blev namnet Friends Arena. 

Swedbank meddelar nu att banken inte har några planer på att byta namn på arenan. 

"Som en stor supporter och sponsor till svensk fotboll är vi så tacksamma för den ovärderliga insats Lennart Johansson gjort i sin livsgärning. Våra tankar går till hans familj och nära efter hans bortgång. Friends Arena är ett namn som på många sätt speglar både Lennart Johanssons och bankens värderingar och är inget vi planerar att ändra", meddelar Swedbank, via presschef Unni Jerndal, i ett sms till Fotbollskanalen.  

Friends kommunikationschef Lovisa Lönnebo kommenterar i sin tur frågan så här:

"Swedbank är huvudsponsor till Sveriges nationalarena Friends Arena. Arenan ska vara en fysisk manifestation mot mobbning och en symbol för det självklara - att inget barn ska behöva vara utsatt för mobbning eller diskriminering. Då fair play och ungdomsidrott var något som Lennart Johansson aktivt arbetade för hela sitt liv är namnet Friends Arena i hans anda av engagemang", skriver hon i ett sms till Fotbollskanalen. 

Fotbollskanalen har sökt Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand om frågan, men utan framgång. Däremot säger SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson så här:

- Jag har inte varit med i några sådana diskussioner (om ett framtida namnbyte för att hedra Lennart Johansson). Arenan har det namn den har.

Jansson fortsätter:

- Swedbank har namnrättigheten och har valt att ge bort den till Friends, så det är där vi står.

Skulle det kunna vara aktuellt med ett sådant namnbyte i framtiden?
- Det blir spekulationer i sådana fall, så det vill jag inte ge mig in på, säger Jansson. 

Publicerad 2019-06-06 kl 15:34
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto