Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
31v

Lindelöf om varför han aldrig blir nervös: ” Vaknar varje dag och är tacksam att just jag fått chansen”

Foto: Bildbyrån

Spel på de största arenorna och mot de största spelarna.
Men Victor Nilsson Lindelöf blir aldrig nervös.
-  Jag är mest taggad och väldigt tacksam över att just jag får chansen att spela fotboll och göra det som jag älskar, säger han.

Janne Anderssons landslag vill skörda framgångar i Ryssland. Senast Sverige imponerade i ett VM var för 24 år sedan då det blev VM-brons. Dagen efter segern mot Bulgarien som innebar en tredjeplats i mästerskapet föddes Victor Nilsson Lindelöf.

- Jag är ju född under VM-finalen. Jag kom under matchen och efter jag kom så frågade pappa om han fick sätta på teven och kolla straffarna, säger han till Fotbollskanalen.

- Så jag har inga minnen från VM 94 men jag har såklart sett krönikan. Nu får jag chansen att representera Sverige i ett VM och jag ska göra allt jag kan för att det ska bli så lyckat som möjligt.

Det stod tidigt klart att det var idrott som Victor Nilsson Lindelöf vill hålla på med. Talang fanns i både fotboll och ishockey och när han kom upp i ålder då det skulle väljas en sport att satsa på så blev det fotboll.

Efter att som 16-åring ha debuterat för Västerås SK, samma säsong som laget gick upp i superettan, så gick flyttlasset två år senare till portugisiska Benfica. Där blev det först mest spel i B-laget och 2015 var det nära att bli en flytt tillbaka till Sverige. Malmö FF visade stort intresse, men i sista sekunden ångrade sig Lindelöf och valde i stället att skriva på ett A-lagskontrakt med Benfica.

Kort efteråt kom ”Vigge” som reserv med i U21-landslagets EM-trupp där han efter någon match slog sig in i startelvan och var sedan med och tog guld. Tillbaka i Portugal fick han träna med A-laget och när två mittbackar skadade sig fick den svenske mittbacken chansen - och tog den.

Därefter gick det i en rasande takt. Liga- och cupguld, avancemang i Champions League, EM-slutspel i Frankrike, försäljning för 350 miljoner kronor till Manchester United där han var med och slutade tvåa i Premier League.

- Jag har lärt mig många saker i Manchester United. Det har varit ett bra år för mig. Jag har spelat med många bra spelare och har lärt mig mycket under min tränare José Mourinho, säger Lindelöf.

- Premier League är en av de tuffaste ligorna i världen. Det är tufft och det är väldigt bra för spelare. Det är viktigt, och du utvecklas hela tiden.

Vad skiljer sig från den spelaren du var i Benfica och den spelaren du är nu?
- Det är ungefär samma spelare, det är bara att jag har utvecklat lite mer saker. Mitt duellspel har blivit lite bättre. Jag har blivit lite bättre på att värdera olika situationer. Jag har blivit äldre och fått lite mer rutin. Jag har spelat ett antal fler matcher på hög nivå i Champions League och även i ligan. Så det är ungefär samma spelare men en lite bättre och med lite bättre erfarenhet, säger Lindelöf.

På planen har det alltså inte varit många motgångar och nästa utmaning för Lindelöf är VM i Ryssland.

- Man har ju drömt om det i hela sitt liv, sedan man var liten, att få chansen att representera Sverige i ett VM. Jag är bara oerhört stolt att just jag har fått chansen att få representera Sverige i ett sådant mästerskap. Jag ser verkligen fram emot det. Jag tror att alla som spelar har drömt eller drömmer om att få spela i ett VM. Det är något jag ska göra nu och det är något som jag ska försöka ta till vara på och göra det bästa av det, säger han.

Fotbollskanalen träffar Victor Nilsson Lindelöf på spelarhotellet Scandic Park, ett stenkast från Stureplan. Det är dagen innan avresa till Göteborg för den sista matchen innan VM-premiären mot Sydkorea. Lindelöf är avslappnad och berättar att han är väldigt fokuserad på vad som komma ska.

- Jag är taggad. Jag brukar inte bli så nervös. Jag brukar mest se möjligheter och jag ser fram emot det här väldigt mycket, säger han.

Är du aldrig nervös?
- Jag är inte nervös på det sättet utan mest taggad och väldigt tacksam över att just jag får chansen att spela fotboll och göra det som jag älskar, och därför vaknar jag upp varje dag och är väldigt glad över att just jag har fått den chansen och därför blir jag inte så nervös utan jag är mest glad.

- Jag försöker bara tänka på vad jag ska göra på planen och vad jag kan göra för att hjälpa laget. Jag brukar mest spela upp bilder i mitt huvud innan matcher och tänka på hur jag vill spela i just den här matchen. Självklart tänker jag på vilka jag ska möta och så vet jag ungefär vad det är för slags spelare och så försöker jag att lägga upp mitt spel efter det.

Matchen på San Siro då när ni slog ut Italien - var du inte ens nervös inför den, assisterande förbundskapten Peter Wettergren var ju så nervös att han fick stänga in sig på rummet?
- Jag minns knappt något timmarna innan matchen och fram till nationalsången. Jag går in i min bubbla. Fokuserar och tänker. Spelar upp olika scenarier i mitt huvud. Man vet ju att det är en stor match men jag försöker inte att tänka så utan bara tänka på att det är en vanlig match och att jag ska göra mitt jobb. När jag är i bubblan, och det kan du fråga många av mina kompisar, när man pratar med mig då så ger jag väldigt korta svar och har tunnelseende och bara fokuserar på matchen. Om jag hade suttit på läktaren hade jag säkert varit nervös men nu är jag väldigt trygg i vad jag ska och kan göra.

Vad tänker du i spelartunneln innan ni går ut på planen när det är så här stora matcher?
- Det är inte många tankar då. Då är jag mest fokuserad och då ser jag inte så mycket och hör inte heller så mycket, utan är inne i min lilla bubbla och är redo för match.

- Men jag tror att det här är olika från person till person. En del kanske trivs med att vara lite nervösa innan match så att man känner att snart är det dags. Men jag har alltid varit stark mentalt och alltid vetat vad som har krävts för att komma till en bra nivå, sedan oavsett vad du gör, så måste du jobba hårt för det, och ibland måste du offra vissa saker och just det har jag gjort. Jag har bestämt mig för vad jag vill göra i livet och det är att spela fotboll. Jag har jobbat väldigt hårt och har inte kunnat göra exakt lika många saker som mina kompisar i ungdomen.

Hur kommer man fram till det beslutet, att man bara bestämmer sig för att spela fotboll?
- Jag tror att det växer lite. Sedan jag var liten har jag drömt om, jag spelade ju hockey också, men fotbollen har alltid legat närmast hjärtat. När man var liten drömde man alltid om att spela på de stora arenorna.

Är man övertygad om att man ska lyckas när man tar ett sådant beslut?
- Jag bestämde mig tidigt. Jag hade bara en plan A och det var att jag ville spela fotboll och sedan fanns det aldrig en plan B. Jag satsade bara på plan A, men livet löser sig. Om det inte hade funkat så hade jag fått ta det. Men just då och nu fokuserar jag bara på fotboll.

Vad hade du gjort om du inte hade lyckats i fotbollen?
- Svårt, men jag tycker om barn så jag hade kanske jobbat med barn. Kanske fritidsledare eller något. Men jag har ingen aning. Ibland sitter jag hemma och pratar lite med min fru Maja och tänker vad man hade gjort om man inte hade varit fotbollsspelare. Men jag kommer inte på något.

När du tänker på vad du hade gjort om du inte blev bra i fotboll, slår det dig ibland att du har hamnat där du har hamnat och att det har gått så bra?
- Jag är aldrig nöjd utan vill alltid bli bättre och nå nya höjder, men självklart är jag tacksam över att jag har kommit dit jag är i dag. Men jag vet samtidigt att jag har en väldigt lång väg kvar tills jag är nöjd och jag tror att det är väldigt viktigt att inte bli nöjd för jag tror att om du blir nöjd så är du ute på fel bana. Jag tror inte att du kommer att utvecklas mer utan kommer att stanna i utvecklingen.

- Så även om jag är tacksam och glad över att jag är där jag är i dag så vill jag alltid framåt och vill alltid nå nya drömmar och mål, men det är klart att jag tänker ibland att jag är glad att jag är där jag är. Men jag är inte nöjd utan har en lång väg kvar och har många saker som jag måste förbättra tills jag är den spelaren som jag vill vara och vill bli. Jag vet att jag håller hög nivå men samtidigt känner jag att jag har en väldigt lång väg kvar och ett antal nivåer till som jag kan utveckla och göra så att jag blir en ännu bättre spelare.

Den här mentala styrkan som du pratar om - vad kommer den ifrån?
- Jag tror att det är sättet som jag är uppväxt på. Saker som jag har gått igenom som har gjort mig starkare. Jag tror att det är det som har gjort att jag klarar av vissa saker och det är därför jag är den personen som jag är. Mycket är från min barndom. Saker som jag har upplevt och gått igenom. Det är sådana saker som gör att jag har den styrkan.

När det har gått 30 minuter av intervjun kommer landslagschefen Lasse Richt och avbryter. Då ska Victor Nilsson Lindelöf och hans lagkamrater få lite ledighet innan fredagens match mot Peru och det sista testet innan tisdagens resa till VM i Ryssland.

- Jag ser väldigt mycket fram emot att få åka till Ryssland nu. Det ska bli väldigt stort och det betyder oerhört mycket för mig att få representera Sverige, säger Lindelöf.

Publicerad 2018-06-08 kl 07:12
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons