Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Porrsajter försöker lura svenska fans: "Hade önskat större ansvar"

Sverige (herr)

Falska Instagram-konton försöker lura svenska fans till porr- och bluffsajter.
Porrbotar har blivit ett problem för landslagets sociala medier.
- Det är klart att man önskar att Instagram och andra hade tagit större ansvar för att få bort sådant här, säger Andreas Hård, ansvarig för landslagets sociala medier.

3:39
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Sveriges EM-genrep mot Armenien i spelaren ovan.

Om du följer olika klubblag på Instagram så har du kanske sett konton i kommentarsfälten med profilbilder föreställandes lättklädda kvinnor, som där skriver saker som inte alls har med inlägget att göra?

Porrbotar som de kallas, är inga riktiga användare utan fejkade konton som sprider länkar till porrsajter eller sajter med porreklam. 

I England har till exempel Liverpool en person som var femtonde minut raderar den här typen av kommentarer.

Men det är inte bara klubblag som har problem med det här.

Det svenska landslaget upplever också bekymmer med porrbotar och tycker att Instagram och andra sociala medier borde ta ett större ansvar kring problemet.

ANNONS

- Vi försöker radera det och ta bort det så gott det går, säger Andreas Hård, ansvarig för landslagets sociala medier, till Fotbollskanalen.

På ett inlägg - hur många sådana här kommentarer kan det komma då?

- Det har varit lite upp och ner. Men de senaste dagarna upplever jag att det har kommit lite fler än innan. Det kanske är tre-fyra på varje inlägg som jag försöker att ta bort hela tiden.

- Det är en del av mitt jobb med sociala medier att moderera. Sedan är det såklart frustrerande med botar och att behöva ta bort det. Det hade varit mycket bättre att få kommentarer från riktiga människor än botar. Det är klart att man önskar att Instagram och sociala medier hade tagit större ansvar för att få bort sådant här.

Porrbotar är inte det enda problemet för landslagets sociala medier. Hot och hat är också något som förekommer, och i slutet av april valde därför flera ligor, förbund och organisationer att under en helg bojkotta sociala medier. Nu berättar Andreas Hård att Svenska Fotbollförbundet också var med i bojkotten.

ANNONS

- Ja, vi var med på det här upproret, precis som England var, men eftersom vi fick information om det ganska sent så vi gjorde inte en jättegrej om det, säger han.

Varför var det bra att bojkotta?
- Det är något som jag och mina kollegor bestämde oss för och vi tyckte att det här var ett bra initiativ och när Uefa gick ut med att det skulle bli större än bara England, så kände vi att det här var något som vi också ville vara med på. Lite också på grund av historiken med Jimmy Durmaz och andra händelser som har varit med svenska spelare. Det här var ett sätt för oss att sätta ner foten, vi tycker inte att det är bra med hot och hat på sociala medier.

Historiken med Jimmy Durmaz, som Hård pratar om, var under VM 2018. Efter matchen mot Tyskland fick den svenske mittfältaren ta emot hot och hat på Instagram, vilket gjorde att en 17-åring dömdes för olaga hot och förolämpning.

ANNONS

Därför är landslaget nu beredda på att det kan komma negativa kommentarer, påhopp, hot och hat.

- Det är framför allt mitt ansvar att ha koll på det. Men vi hjälps självklart åt, framför allt när vi spelar matcher, då behöver vi ha en beredskap kring det. Men det vi har gjort sedan ett och ett halvt år tillbaka är att vi har tydliga kommentarsregler med vad man får och inte får kommentera. Det står på vår hemsida och det handlar bland annat om hat, hot, diskriminering, säger Hård och fortsätter:

- Man ska hålla sig till ämnet. På våra inlägg vill vi att det ska kommenteras om det som vi postar. Så inget spam, och där går ju det här med bottar in. Men jag tycker ändå att vi är väl förberedda inför EM. Om det skulle komma något som bryter mot våra regler så känns det som att vi kommer att ha koll.

ANNONS
Publicerad 2021-06-08 kl 10:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto