Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Poya om Blågult, Blåvitt-röran och tränare som sparkas: "Semiproffs påverkar styrelserna"

Sverige (herr)

GÖTEBORG. Poya Asbaghi fick sparken från IFK Göteborg.
Nu ser han en trend där flera allsvenska klubbar väljer att göra sig av med sina tränare.
- Det finns många semiproffs som uttrycker sina åsikter och som också påverkar folk hela vägen upp i styrelserummet, säger han.

7:33
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Asbaghi i spelaren.

Poya Asbaghi är på Häckens träningsanläggning och tränar landslagsspelare. Nio månader efter att han fick sparken av IFK Göteborg.

Nu är han förbundskapten för U21-landslaget och har kallats in av Janne Andersson för att leda de sex spelare som bildar en reservgrupp som är redo att ansluta till EM-truppen om det skulle hända något med någon spelare därifrån.

Efter fredagens träningspass möter han media och berättar om stoltheten i att vara förbundskapten för ett svenskt landslag och också om hur han ser på att Roland Nilsson, som var hans efterträdare i IFK Göteborg, också fick sparken.

- Jag följer det på avstånd. IFK Göteborg är en klubb som alltid kommer att betyda något, det är inte mer än så för mig, säger Asbaghi och fortsätter:

ANNONS

- Alla vet vilken bransch det här är och jag tycker inte att en klubb som IFK Göteborg ska behöva uppmärksammas mer än andra klubbar. Det är bara att titta på allsvenskan i dag, titta vilka som tränar allsvenska klubbarn i dag och vilka som tränade förra året. Då är inte IFK Göteborg ensamma om att entlediga tränare. Det är fler klubbar än IFK Göteborg som behöver svara på samma sak. Det är bara branschen som sådan.

Under det senaste året är det flera tränare som har lämnat sina klubbar, som bland annat Stefan Billborn, Rikard Norling, Jens Gustafsson, Andreas Alm, Roland Nilsson och Axell Kjäll.

Poya Asbaghi på frågan om vad det här säger om hur branschen fungerar i Sverige nu?

- Det säger väl bara att förväntningarna är större. Jag tycker också att svensk fotboll utvecklas hela tiden och både klubbarna och landslagen, det ställs högre krav internt men också externt. Och den mediala uppmärksamheten får man inte underskatta. Jag tror att det skrivs mer i dag om de allsvenska tränarna än vad det gjorde för 30 år sedan. Då vaknade kanske tränarna upp dagen efter en 3-0-förlust och fick i bästa fall läsa något om det i papperstidningen.

ANNONS

- Nu finns det ju förutom er som är proffs på det ni gör, det finns också många semiproffs som också uttrycker sina åsikter och som också påverkar folk hela vägen upp i styrelserummet. Så självklart kommer det att generera i ett mindre tålamod och jag tror att det är det som vi får se effekten av i allsvenskan nu de senaste åren.

I november blev Poya Asbaghi klar som förbundskapten för U21-landslaget. Efter sju månader på jobbet har han fått perspektiv på klubblagsvärlden.

- Jag får perspektiv för man kommer ut ur bubblan. När du är i ett klubblag så är det bara det laget, som med IFK Göteborg, då var det bara IFK Göteborg. Man hinner knappt reflektera över något annat för man är så upptagen med sitt egna. Men det tog inte många månader efter att jag började här. Det här jobbet är annorlunda. Det är inte träningsplanering varje dag. Det är väldigt mycket annat. Det är diskussion, det är mycket scouting, besök. Det ger tid för perspektiv men också samtal med folk som jag inte hade haft annars och det har varit sjukt utvecklande, och det är det bästa som jag kunde göra efter min tid i Blåvitt.

ANNONS

- Det här jobbet är underbart på det sättet för jag känner fortfarande att jag… alltså, precis som jag sa när jag skulle ta Gefle eller IFK Göteborg, då var frågan vad som fick mig att ta den utmaningen. Då svarade jag att det är det här som kan göra mig bäst. Ge mig bäst utveckling för de här kommande åren. Så har jag alltid resonerat, vilket uppdrag jag än har tagit. Och av samma anledning ville jag ta det här, för jag visste att sådana här saker också skulle ingå i jobbet, och det ger mig verkligen tid för perspektiv men också att samla kunskap från folk som jag kan beundra men som man inte har tid att träffa annars.

Hur är det att vara här nu och träna A-landslagets reservtrupp på sex spelare?
- Det är en självklarhet och för mig är det bara ett hedersuppdrag. Att Sverige ska gå in i ett slutspel och om Janne och Peter behöver minsta lilla hjälp från mig så råder det ingen tvekan från min sida. Båda två har varit sjukt snälla mot mig och har tagit hand om mig från dag ett. Man har suttit med mig och gått igenom sina ledstjärnor, spelsystem och allt vad det innebär. Och om jag kan ge tillbaka med att hålla i en träning här i två-tre dagar så är det ingen tvekan, säger han.

ANNONS

Vad betyder det för dig att vara förbundskapten för Sverige och ha svenska märket på bröstet?
- Det är som jag sa första dagen med U21-landslaget nu när vi var i Falkenberg. Jag sa att alla har sin egen definition på vad det innebär att spela för den svenska flaggan. Jag ville bara dela med mig av min, och för mig att spela för svenska flaggan är att då spelar jag för allt som jag kan förknippa med Sverige. Och för mig är det nästan hela mitt liv. Det är min lågstadielärare, det är min tandläkare, det är min första kärlek, det är mycket av relationen som jag har med mitt syskon… vi pratar svenska. Det är havet här i Göteborg, det är domkyrkan i Uppsala. Det är 98 procent av mitt liv fast den persiska sidan som jag har från mina föräldrar och min släkt också är en väldigt viktig del. Jag är glad att jag kan ha båda, men det är klart att en person som har bott i Sverige i hela sitt liv och och har varit här sedan han var ett år gammal, så att spela för den svenska flaggan är kort sagt att spela för alla jag känner.

ANNONS
Publicerad 2021-06-11 kl 19:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto