Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ronaldo riskerar att gripas i USA - Juventus åker till Sverige: "Vi har inga synpunkter"

Serie A

Juventus uppges undvika USA på grund av våldtäktsanklagelserna mot Cristiano Ronaldo.
I stället ska man bland annat spela i Sverige.
Stockholm Live som ansvarar för driften och hyr ut arenan duckar.
"Det är inte vår roll att kommentera", skriver kommunikationschefen Daniel Stålbo i ett mejl.

Foto: Bildbyrån.

International Champions Cup är en vänskapsmatchturnering där flera av världens allra största klubbar varje år ställs mot varandra som en del i försäsongens förberedelser. Majoriteten av matcherna spelas i USA, med undantag för ett fåtal som spelas i Europa och Asien.

Ansedda New York Times rapporterade nyligen att våldtäktsanklagelserna mot Juventus storstjärna Cristiano Ronaldo spelade in i beslutet att i år inte lägga några av den italienska klubbens matcher i USA. Händelsen i fråga ska, enligt kvinnan som berättat om händelsen, Kathryn Mayorga, ägt rum i Las Vegas 2009.

”Ronaldos juridiska problem spelade en roll i att lägga upp planerna för Juventus medverkan, enligt personer insatta i sommarens spelschema”, skrev tidningen då, och hävdade att Juventus är rädda för att Cristiano Ronaldo kan komma att gripas vid inresa i landet och att portugisen vill undvika att bli delgiven stämningsansökan.

ANNONS

När spelschemat väl släpptes gick att konstatera att uppgifterna stämde. Juventus kommer i stället att möta Tottenham i Singapore och Atletico Madrid i Stockholm. Mötet med Inter har ännu inte fått någon spelplats. Värt att notera är att Juventus under de två senaste åren spelat i turneringen och att man då varit i USA. Till New York Times säger en talesperson för Juventus att det är fullt normalt att laget inte spelar i USA, efter att man varit där de två senaste säsongerna.

Matchen i Sverige kommer att spelas på Friends Arena, en arena som Stockholm Live styr driften av. Men Stockholm Live vill inte, då Fotbollskanalen kontaktar företaget, ställa upp på frågor över telefon utan hänvisas till att skicka mejl till kommunikationschefen Daniel Stålbo.

I ett mejl ställer Fotbollskanalen då bland annat frågor om hur de ser på att de eventuellt hjälper Juventus på traven i att försöka undvika USA, och om man ser någon problematik i att de öppnar dörrarna för Juventus samtidigt som de allvarliga anklagelserna riktas mot Ronaldo.

ANNONS

"I vår roll som hyresvärd kommenterar vi aldrig laguppställningar eller enskilda spelare som ingår i lag som ska spela på arenan, oavsett om det är Sverige som ex. ska möta Portugal, matcher i Allsvenskan, eller internationella turneringar. Det är helt enkelt inte vår roll", svarar då Daniel Stålbo.

Fotbollskanalen återkopplar då igen med frågan om att få göra en telefonintervju, men då svarar företaget i stället på de ursprungliga frågorna i mejlform.

Varför vill ni att matchen ska spelas på Friends Arena?
"Relevant Sport’s Group och ICC är en stor och seriös aktör som arrangerar International Champions Cup varje år sedan 2013 och de har tidigare haft matcher på Friends Arena. Eftersom det är en arena som uppfyller de internationella standarderna för lag av den dignitet som ICC innefattar så är det positivt när vi får en bokning från dem gällande speldag hos oss. Vilka lag och matcher de sedan väljer att placera på de olika arenorna runtom i Europa och världen är inte en fråga för oss att avgöra eller ha synpunkter på.

ANNONS

Det finns en våldtäktsutredning gällande Juventus-stjärnan Cristiano Ronaldo, hur ser ni på det?
"I vår roll som hyresvärd kommenterar vi aldrig laguppställningar eller enskilda spelare som ingår i lag som ska spela på arenan, oavsett om det är Sverige som ex. ska möta Portugal, matcher i Allsvenskan, eller internationella turneringar. Det är helt enkelt inte vår roll."

Finns det något problem för er att han är anklagad för det samtidigt som ni bjuder in Juventus – där han är den klarast lysande stjärnan – till Friends Arena?
"Samma svar, det är inte vår roll att kommentera detta."

Hur ser ni på att tidningen New York Times rapporterat att Juventus inte vill spela International Champions Cup i USA?
"International Champions Cup spelas som sagt i flera länder, även i UK, Kina och Singapore förutom USA. Vilka länder som de väljer för de olika matcherna och varför är inte vår sak att avgöra. Så jag måste hänvisa till ICC om ni vill veta mer om just detta".

ANNONS

Hjälper ni Juventus på vägen att undvika USA i och med att bjuda in dem hit?
"Vi har ingen kontakt med lagen utan endast med arrangören som är ICC".

Hur ser ni på att Juventus kommer hit och spelar International Champions Cup?
"Både Juventus och Atlético Madrid är ju båda två topplag från de mest spännande ligorna i Europa, så det är klart att den matchen är väldigt intressant för den svenska fotbollspubliken".

Vd:n för Stockholm Live, Marie Lindqvist ville under onsdagen inte svara på några frågor över telefon. Fotbollskanalen sökte Lindqvist även under torsdagen, vid ett flertal tillfällen, utan framgång. Även efter mejlsvaren har Fotbollskanalen frågat pressavdelningen och Daniel Stålbo om han har möjlighet att ställa upp på en telefonintervju för att kunna ställa följdfrågor, men utan återkoppling.

ANNONS

Fotbollskanalen har även varit i kontakt med presskontakten för International Champions Cup, Maryke Penman. Under torsdagen skrev hon i ett sms att de "förberedde ett uttalande".

Men på fredagen kom dock i stället beskedet att de inte vill svara på några frågor.

"International Champions Cup kommer inte att göra något uttalande eller kommentera det här ärendet", skriver Penman.

Antimobbingorganisationen Friends, som äger arenanamnet, har reagerat på beslutet att matchen spelas på nationalarenan.

- Vi är väldigt olyckliga över att Friends sammankopplas med anklagelser om ett så extremt allvarligt brott. Sexualbrott, och sexuella trakasserier, är något vi i stiftelsen Friends arbetar aktivt mot hela tiden och det har vi gjort i många år. Vi kan inte styra vad som sker på arenan men det jag kan säga är att vi är väldigt olyckliga över att förknippas med något sånt här, säger Lovisa Lönnebo, kommunikationschef på Friends, till Sportbladet.

ANNONS

Enligt Kathryn Mayorga betalade Cristiano Ronaldo runt 3,5 miljoner kronor för hennes tystnad efter händelsen. Det var den tyska tidningen Der Spiegel som avslöjade händelsen och i förhörsdokument som tidningen tagit del av ska bland annat framgå att Mayorga sa "stopp" och "nej" flera gånger - och att dokumenten därefter blev manipulerade. Las Vegas-polisen har nu åter öppnat upp utredningen.

Cristiano Ronaldo har hela tiden nekat till anklagelserna.

Publicerad 2019-03-29 kl 10:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto