Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sef-basen positiv till nya låneregler - tror på färre "tidiga" övergångar: "Spelarna är inte handelsvaror"

Allsvenskan

Fifa vill begränsa antalet tillåtna lån per säsong.
En regeländring som kan få positiva effekter på svensk fotboll, menar Sef:s sportchef Svante Samuelsson.
- Om klubbarna som värvar spelare har begränsade möjligheter att låna ut måste de vara mer selektiva, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Svante Smauelsson.

På torsdagen meddelade Fifa en stor regelförändring när det gäller antalet tillåtna lån, både in och ut, per säsongen - som kommer att begränsas till sex stycken framöver. Klubbfostrade spelare samt spelare som är 21 år eller yngre kommer däremot inte att omfattas av regelverket

Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll (Sef), är positivt inställd till förändringen som han menar hindrar större klubbar att "bunkra" upp med spelare.

- Till stora delar tycker jag att det är bra. Fifa vill begränsa möjligheten för klubbar att köpa på sig väldigt många spelare med, i många fall, bara avsikten att låna dem vidare. Man vill få till en förändring, att klubbar ska ha en långsiktig plan för spelarna som värvas, säger Samuelsson till Fotbollskanalen.

ANNONS

Anser du att för många lån har varit ett problem i Sverige?
- Nej, det tycker jag inte. Men det har varit ett problem internationellt. Det finns exempel på klubbar i Italien som kan värva 20-30 spelare, varpå de flesta lånas ut direkt. Det finns också exempel på engelska klubbar som har farmarlag i Nederländerna och Belgien, dit de lånar ut flera spelare som då upptar platser på bekostnad av den lånande klubbens egna akademispelare.

Svante Samuelsson tror att det nya regelverket kan innebära att unga spelare i Sverige inte blir lika angelägna om att lämna sina klubbar för en utlandsflytt i tidig ålder, vilket har varit en trend som gått att urskilja senaste åren.

- Långsiktig kommer det att få positiv effekt (på svensk fotboll). I dag försvinner ganska många unga spelare från våra akademier till Italien, och i många fall är spelaren en av 30 som värvas. Därifrån är det svårt att ta sig hela vägen fram till A-laget, säger Svante Samuelsson och fortsätter:

ANNONS

- Klubbar kommer behöva fokusera mer på sin scouting och gå för spelare som man tror på långsiktigt. Italienska klubbar värvar i dag lite på chans, och kommer det en otrolig mängd spelare samtidigt är det inte teoretiskt möjligt för alla att ta sig fram. Fifa vill nu renodla så att den köpande klubben ska ha en långsiktig tro på spelaren och inte ha för avsikt att den bara ska lånas ut. Minskas då möjligheten att låna ut spelare så går ekvationen inte ihop.

Du tror alltså att unga, talangfulla spelare kommer bli kvar i Sverige i större utsträckning framöver?
- Vi får väl se. De allra bästa spelarna kommer fortsatt vara attraktiva, men om klubbarna som värvar har begränsade möjligheter att låna ut måste de vara mer selektiva. Det är en tydlig konsekvens. Möjligheten till farmarlag kommer också att försvinna då det blir ett tak på max tre spelare per klubb, och det tycker jag också är bra. Men ja, den typen av tidiga övergångar tror jag att vi kommer få se mindre av.

ANNONS

Att fler duktiga spelare stannar längre i Sverige innan de tar steget utomlands tycker Svante Samuelsson är positivt.

- Varje fall är unikt, så klart. Men generellt, som företrädare för vår liga, tror jag det bästa är att man först etablera sig i sin hemmiljö, tar en plats i sitt A-lag och mognar som människa först innan man tar klivet ut... Även om det finns undantag, säger Samuelsson, och avslutar:

- Återigen, det här är en tydlig signal från Fifa. Värvar en klubb en spelare ska det finnas en långsiktig plan, och det tycker jag är en bra avsikt. Spelarna är inte handelsvaror.

Publicerad 2022-01-20 kl 20:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto