Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Sef kan göra som Premier League och lyfta hbtq-frågan

Foto: SCANPIX

I helgen håller Premier League kampanjen Rainbow Laces i syfte att lyfta fram hbtq- och jämställdhetsfrågor.
Ett drag vi kan få se i svensk fotboll.
- Det kommer säkert märkas i svensk fotboll. Vi kommer ta tydligare ställning, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef.

Samtliga tio Premier League-matcher i helgen kommer att fokusera på hbtq-frågan. Bland annat kommer ligans logga att ligga på den regnbågsfärgade flagga - som är en symbol för hbtq-rörelsen - i tv-sändningarna.

I tillägg kommer det innan matcherna hållas rad aktiviteter för att belysa att alla är välkomna till arenorna oavsett ras, kön och sexuell läggning.

Allsvenska Östersunds FK blev nyligen det första fotbollslaget att hbtq-certifieras av RFSL och frågan är åtminstone den här helgen i fokus i en av världens största fotbollsligor.

Svensk elitfotboll, Sef, berättar att hbtq-frågan kommer bli central även i svensk fotboll nästa säsong

- Vi kommer att göra mycket mer kring de här frågorna. Det är en verksamhetsfråga nu, vilket det inte alltid har varit. Så vi får se vad det blir, men det kommer säkert märkas i svensk fotboll på olika sätt när vi allt oftare tar tydligare ställningar i de här frågorna, säger Mats Enquist.

Har ni något planerat redan nu?
- Vi har inga färdiga kampanjer just nu, men det är ett tag kvar tills serien börjar. Det som jag tycker är positivt är att vi har regelbundna möten om det här. Det är inte en fråga som styvmoderligt behandlas, utan vi har ordinarie arbetsgrupper. Det förtjänar den att göras. Vi var ju med i Pride-festivalen i somras och har börjat jobba med värdegrundsarbete.

FC Köpenhamns-spelaren Mathias Jörgensen gick nyligen ut och satte ner foten mot homofobiska läktarsånger.

- Varför accepteras det att fansen, om det så är mot mig själv eller andra spelare, sjunger en ramsa med orden "Han är gay, alé alé"? Det är inget fel att vara homosexuell, varför jobbar man då inte mer med att få bort det? Det är en gåta för mig att det accepteras, sade Jørgensen till stopracismen.dk.

Jämlikhetskonsulten Sofia B Karlsson arbetar med just såna här frågor och tycker sig se ett varmare klimat där hbtq-frågan allt oftare får ta plats.

- Att Premier League byter logga för en stund är en viktig sympol för att visa att det här hänger ihop med idrotten, fotbollen och grunderna i den. Det är människor som möts och som har möjlighet att påverka miljön. Vi vet att unga lyssnar mer på tränare än på föräldrar och lärare. Att förebilder inom idrotten visar att frågan är viktig gör en jättestor skillnad, säger Sofia B Karlsson.

Men även om arbetet blir bättre tycker Karlsson att det finns förbättringar att göra. På begäran av RF genomförde RFSL 2013 en studie som visade att många unga homo- och bisexuella inte känner sig välkomna i idrotten, där heteronormen oftast är dominerande.

- Man ser att det behövs jobbas med det. De senaste åren har det blivit en tydlig fråga. När RF gick med i Pride-tåget tog 25-30 förbund rygg och gick med. När en så stor paraplyorganisation går med blir det enklare för förbund och klubbar att gå med i ledet utan att uppfattas som radikala.

Att Premier League nu hakar på ett sånt här initiativ kan öppna dörren för andra organisationer och förbund att göra något liknande.

- Just Premier League är viktig för den har hög status och påverkar många tittare, supportrar och spelare. Så jag blev jätteglad när jag såg att de ska göra det här i helgen.

Hbtq

Hbtq är en förkortning för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. Verksamheter, likt Östersunds FK, kan genom Rfsl, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, bli hbtq-certifierat. Det går till genom att RFSL under fem månaders tid utbildar anställda i verksamheten för ökad kunskap om hbtq, normer samt konsekvenser av normer för hälsa och livsvillkor för hbtq-personer.

Källa: rfsl.se

Publicerad 2016-11-25 kl 20:15

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER