Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Spelbolag sågar förslag på lagändringen: "På väg att skapa ett vilda västern"

43v

Regeringen har föreslagit begränsningar för de licensierade spelbolagen.
Det ogillas inte helt oväntat av stora aktörer i spelbranschen, som menar att det spelar de olicensierade bolagen i händerna.
”Nu är ministern på väg att skapa ett ’vilda västern 2.0’ på spelmarknaden”, skriver man i ett pressmeddelande.

I förra veckan kallade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till presskonferens med anledning av förslag på nya tillfälliga förordningar i spellagen. Bland annat föreslår man att insättningsgränsen sätts till 5000 kronor per vecka hos spelarna - och spelbolagen ska få erbjuda max 100 kronor i bonuserbjudande. 

Det här är något som spelbranschen menar leder till att svenska spelare i högre grad kommer att vända sig till spelbolag utanför licensystemet. Andelen spelare som lägger sina pengar på bolag som har licens på spel i Sverige kallas ”kanalisering”  

ANNONS

”I veckan publicerade den oberoende analysfirman Copenhagen Economics en rapport som beskriver hur allt fler spelare väljer att lägga sin tid hos aktörer på den svarta marknaden. Detta är ett underbetyg till regeringen som helt misslyckats med att försvara sitt eget licenssystem. Störst tapp stod onlinekasino för, där cirka var fjärde spelare väljer en olicensierad aktör före en aktör med en svensk licens”, skriver man i ett pressmeddelande, undertecknat av vd:ar från fem stora spelbolag

Man fortsätter: 

”Statsrådet Shekarabi vet om detta, han har också tillgång till statistiken om en fallande kanalisering, men av någon oförklarlig anledning verkar han inte orolig för att allt fler spelare går till den okontrollerade svarta marknaden. Syftet med omregleringen och som hade brett stöd i riksdagen, var att skapa en mer hållbar och långsiktigt fungerande spelmarknad. Nu är ministern på väg att skapa ett ”vilda västern 2.0” på spelmarknaden, och det görs i konsumentskyddets namn. För oss är det tydligt att Ardalan Shekarabi inte delar vår ambition att skapa en hållbar och trygg spelmarknad då det senaste förslaget är den bästa reklamen för spelare att lämna de licensierade bolagen.”

ANNONS

Under presskonferensen i samband med att de nya tillfälliga förordningarna presenterades fick Shekarabi frågan om hur han ser på risken att spelarna vänder sig till bolag utan licens. Han förklarade då att Spelinspektionen fått i uppdrag att "stärka tillsynen" av de olicensierade bolagen. 

- Vi bedömer att det finns en risk och det är därför vi sätter frågan om att hålla borta olicensierade bolag från den svenska marknaden i fokus. Det är därför spelinspektionen får agera. Jag understryker också att vi har kriminaliserat marknadsföring och det är en viktig beståndsdel om man ska komma i kontakt med svenska konsumenter, sa ministern då.

- Vår bedömning är att alla former av kontrollåtgärder måste kombineras med åtgärder som handlar om att hålla aktörer som saknar svensk licens borta. Det är två delar som hänger ihop.

Utöver förslagen på tillfälliga förordningar så har dessutom Spelinspektionen skickat ut förslag på remiss gällande nya föreskrifter kring spellagen. Om de går igenom skulle det innebära bland annat ett förbud mot att satsa pengar längre ner än division 2 i seriesystemet. 

ANNONS
Publicerad 2020-04-30 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto