Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Stockholms FF stöttar Reinfeldt - AIK och Bajen gick emot på årsmöte

Sverige

STOCKHOLM. Fredrik Reinfeldt går starkt inför valet av ny ordförande i SvFF.
Nu har även Stockholms Fotbollförbund - distriktet som har flest röster - bestämt sig för att lägga sina 18 röster på honom - trots motstånd från bland andra AIK och Hammarby.
- Vi vill ha Lars-Christer Olsson, säger Bajens ordförande Mattias Fri.

25:45
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela Fredrik Reinfeldts pressträff i spelaren.

LÄS MER: Stort stöd för Reinfeldt - så tänker alla distrikt och klubbar

Lördagen den 25 mars är det årsmöte för Svenska Fotbollförbundet i Solna. Vid 11:00 drar det i gång och någon timme senare lär förbundsmötet ha utsett Karl-Erik Nilssons efterträdare och därmed valt förbundets 14:e ordförande.

Tre kandidater är kvar och det är:

* Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, som är nominerad av BP och som är valberedningens kandidat.

* Tidigare fotbollsledaren Lars-Christer Olsson, 73, som är nominerad av Västerbottens FF.

* Förbundets hållbarhetschef Caroline Waldheim, 49, som är nominerad av Smålands FF och Jämtland/Härjedalens FF.

ANNONS

Tidigare på tisdagen kunde Fotbollskanalen presentera resultatet av en rundringning till klubbar och distrikt, och då hade Fredrik Reinfeldt stöd från distrikt och klubbar som gav 57 röster, Lars-Christer Olsson hade 53 röster och Caroline Waldheim 27 röster.

Nu står det klart att Fredrik Reinfeldt får fler röster. På tisdagskvällen hade Stockholms Fotbollförbund årsmöte. Stockholm är det distriktet som har flest röster, och nu har man bestämt sig för att lägga sina 18 röster på den förre statsministern. Det betyder att han nu står på 75 röster. Detta trots en livlig diskussion på årsmötet.

- Vi kommer att rösta på valberedningens förslag (Reinfeldt), säger ordförande Lars Ekholmer.

Då fick han snabbt en fråga om hur man har resonerat och kommit fram till sitt beslut.

- Valberedningen tog fram tre kandidater. Då hade vi kontakt med två, det var Helene Barnekow och Fredrik Reinfeldt som kontaktade oss och undrade om man hade stöd från oss. Vi vill ha förnyelse, nytt ledarskap och koppling till Stockholm. Båda var kopplade till Stockholm. Sedan föll Helene bort och då blev Fredrik valberedningens förslag, och då står vi kvar vid det, säger Ekholmer.

ANNONS

Då bröt Mattias Johansson från Karlberg in.

- Det har ju hänt mycket och Reinfeldt verkar ha svag stöttning. Kan vi ge upp det alternativet då och satsa på någon annan?

Ekholmer:

- Det var inte så lågt stöd, det stod i en artikel i Fotbollskanalen i dag. Så frågan lever. Vi får se vad som händer. Någon kan ju hoppa av. Allt kan hända. Men vi räknar med att valberedningens förslag kvarstår, säger han.

Mattias Johansson:

- Det är ju fortfarande tre som kandiderar. Caroline Waldheim är ju aktiv i Stockholm. Vi får inte glömma av henne.

Lars Ekholmer är tydlig med att han inte vill se Waldheim som ordförande i SvFF:

- Jag ser komplikation med att hon är anställd i SvFF. Det är inte bra, säger han.

Då bröt Hammarbys ordförande Mattias Fri in.

- Det här är en fråga som väcker mycket engagemang hos våra medlemmar. Vårt uppdrag är att ändra på stängda rum och att det inte är någon insyn. Vi vill att man redogör för en öppen omröstning. Våra medlemmar har en annan uppfattning än den ni vill ha. Vi vill ha Lars-Christer Olsson, säger han.

ANNONS

Ekholmer:

- Det hade stått fritt att lämna in en motion. Att föreslå omröstning nu är ingen punkt. En av våra medlemmar (BP) har nominerat Reinfeldt. Det har ju inte kommit något förslag på detta. Vi har en valberedning som väljs av SvFF, där var det enigt och det står vi för. Detta har varit demokratiskt. Vi kan inte gå en annan väg nu.

Mats Örbrink från BP:s styrelse reste sig upp.

- Att det skulle vara odemokratiskt fattar jag inte. Det har varit sällsynt öppet. Man har talat om att vi tittat på tre kandidater och sedan vem man tagit. Det är väldigt öppet. Och detta om att han (Reinfeldt) har ett svagt stöd, detta är ju bara spekulationer i media, säger han.

Då hördes en annan röst:

- Vi måste ju kunna ställa frågor, föra samtal om hur ni resonerar.

Då bröt AIK:s ordförande Robert Falck in:

- Vi står bakom Lars-Christer Olsson. Men det gör ju inte ni. En fråga: om någon kandidat hoppar av, om fler gör det, kommer ni alltid stå bakom valberedningens förslag eller göra en egen bedömning om lämpligheten?

ANNONS

Ekholmer:

- Så som vi har sagt, vi kommer inte gå ifrån den om det inte händer något exceptionellt. Vi kommer fortsätta ta valberedningens förslag.

Falck igen:

- Men det skulle ju kunna hända att Reinfeldt hoppar av och då kanske valberedningen vill ha Waldheim, som ni tycker är olämplig.

Ekholmer:

- Men det är konstigt att ha en kandidat som är anställd. Men jag får ta detta med styrelsen. Jag har svårt för att hon är anställd. Det blir komplikation.

Mattias Johansson, Karlberg:

- Men hon har ju svarat på det här själv, så det behöver du ju inte spekulera i.

Ekholmer:

- Men då får hon ju säga upp sig om valberedningen föreslår henne. Valberedningen kommer inte föreslå henne om hon inte säger upp sig.

Därefter slutade diskussionen.

Makten i svensk fotboll finns hos de 24 distrikten och när det ska röstas i Solna har representanter för de röstberättigade 24 distrikten totalt 172 röster och där  varierar antalet röster mellan 4 röster (sju olika distrikt) och 18 (Stockholms distrikt). Elitklubbarna på herr- och damsidan har 90 röster (två för de allsvenska föreningarna, en var i andradivisionerna), men nu har två föreningar (Utsikten och Linköping) ej betalt årsavgifter plus att en klubb (IK Rössö) inte kommer att rösta och det är endast 86 röster och då blir det 258 röster.

ANNONS

På årsmötet är det absolut majoritet som gäller vilket innebär att en kandidat behöver få 130 röster för att vinna. Om det inte är någon som får absolut majoritet i första omgången gäller att den kandidat som får flest röster i andra omgången vinner. Skulle kandidater vara lika efter andra omgången kör man en tredje omgång och då vinner den som har flest röster. Skulle det även vara lika efter tredje omgången blir det lottning. Så avgjordes ordförandevalet i Sef våren 2021 där Jens T Andersson vann över Ove Sjöblom efter lottdragning.

En osäkerhetsfaktor är om Waldheim ställer upp i valet och offrar förbundsjobbet. Exempelvis var landslagschefen Jens T Andersson aktuell efter att BK Häcken nominerat honom, men han gick tillbaka till sitt jobb och hoppade av kandidaturen. Om Waldheim kliver av är mångas bedömning att de rösterna hamnar hos Reinfeldt, vilket kan stärka hans kandidatur.

ANNONS

Fortfarande återstår en del årsmöten i både klubbar och distrikt och det kan skifta när det pågår ett rejält kampanjande bakom kulisserna. Bland annat har inte Skåne, som har 15 röster, berättat vem man stöttar.

Nu har SEF kallat till möte för alla sina klubbar och det ska hållas klockan 09:00 på onsdagen och då ska ordförandevalet diskuteras. SEF vill gärna se Lars Christer Olsson som ny ordförande. Från Norrland jobbar man också hårt för Olsson.

FAKTA

VALBAROMETERN

Faktarutan uppdateras löpande.

STÖTTAR FREDRIK REINFELDT 

DISTRIKT

Dalarna (sex röster)
Vi hade tänkt att gå på Caroline Waldheim, men nu går vi på valberedningens förslag.

Dalsland, Leif Källén (fyra röster)
Nu när Caroline lämnat in så är det Fredrik Reinfeldt som vi går för. Det var de här två som vi hade diskussioner kring.

Gotland, Hans Lindkvist (fyra röster)
Reinfeldt har vi enats för. Hans framträdande var bra. Han har det bredaste perspektivet på det hela. Det är inte bara svensk fotboll det handlar om utan även Fifa och Uefa, han har en bra världsbild.

Jämtland/Härjedalen, Torgny Röhdin (fyra röster)
När Caroline har hoppat av finns det ingen anledning att gå emot valberedningens förslag. 

Stockholm, Lars Ekholmer (18 röster)
Vi kommer att rösta på valberedningens förslag (Reinfeldt).

Uppland, Johan Richt (åtta röster)
Vi hade Helene Barnekow först. Vi ser gärna någon utifrån, men nu känner vi självklart av vindarna från distrikten, och det är mycket viktigt att vi står enade. Senaste mötet vi hade så stod vi bakom Reinfeldt på grund av att han kommer utifrån.

Värmland, Pernilla Uddh (sju röster)
Vi står bakom valberedningens förslag. Reinfeldt. Vi tror att han har förmågan att leda förbundet. Han har otroliga meriter av ordförandeskap och det tror vi är avgörande. Han har förmågan att få förbundet med sig. Han har ledarskapserfarenheter som krävs. Men vi har årsmöte i början av mars, då ska vi berätta detta, att vi tagit del av intervjuer från kandidater och var vi står. Jag vet inte om det blir ifrågasättande.

Vi har årsmöte på lördag och kommer att diskutera hur vi gör om Reinfeldt skulle hoppa av.

Västergötland, Viktoria Haraldson (tolv röster)
Vi har inte tagit ett beslut. Vi ska ha ett styrelsemöte runt den 15 mars. Men vi har följt valberedningens arbete och ingen i vår styrelse har lämnat något annat förslag. Så just nu lutar det åt att vi följer valberedningens förslag, alltså Reinfeldt. Så brukar det ju vara, att man följer valberedningens förslag. Om han skulle hoppa av så är ju valberedningen fortsatt aktiv.

Örebro, Johan Ringaby (sex röster)
Vi har beslutat att ställa oss bakom Reinfeldt. Vi följer valberedningens förslag. Av de tre gav han den bästa och djupaste presentationen av bredd och elit, vi tycker om beskrivningen av det.

KLUBBAR

Brommapojkarna (fyra röster)
Har nominerat Fredrik Reinfeldt.

Helsingborg, Kjell Jakobsson (en röst)
Som det ser ut så lutar det åt valberedningens förslag.

Skövde, Lennart Ek (en röst)
Det blir Fredrik Reinfeldt. Många anledningar till det, men han har erfarenhet och jag tror att han kan tillföra mycket. Det är bra att han är helt ny också.

Västerås SK, Magnus Breitholtz (en röst)
Från början var vi överens om Lars Christer Olsson. Men nu har jag svängt. Det finns en åldersproblematik med honom. Han är 73 år. Då blir det lite kortsiktigt. Så nu vill jag ha Reinfeldt. Vi ska ha ett möte i dagarna och då ska försöka få med mig de andra på tåget, och det tror jag att jag kommer att få.

Örebro SK, Lars Larsen (en röst)
Som det ser ut så lutar det åt att vi går för valberedningens förslag som är Reinfeldt.

IK Uppsala, Linda Zillén (två röster)
Just nu lutar det åt valberedningens förslag, alltså Fredrik Reinfeldt. Vi har ett styrelsemöte den 14:e och då tar vi definitivt beslut.

KIF Örebro, Fredrik Stengarn (två röster)
Vi går på valberedningens förslag. Vi tror att det blir bra med Reinfeldt. Det är bra med något nytt.

Gamla Upsala (en röst)
Har inte tänkt så mycket på det. Har möte onsdag kväll. Har ingen annan på förslag. Går efter valberedningens förslag så som det ser ut.

Umeå IK (en röst)
Vi stödjer valberedningens förslag.

Sirius (två röster)
Vi stöttar valberedningens förslag och kommer att rösta på Fredrik Reinfeldt.

Landskrona (en röst)
Vi går på valberedningens förslag, Fredrik Reinfeldt.

Gefle (en röst)
Vi kommer att lägga vår röst på valberedningens förslag, alltså på Fredrik Reinfeldt.

Mallbacken (en röst)
Vi tycker att det har varit svårt då vi hade tänkt att rösta på Helene Barnekow. Nu har vi inte varit helt eniga men ändå kommit fram till att vi går på valberedningens förslag som är Reinfeldt.

Sammanlagt: 88 röster.


STÖTTAR LARS-CHRISTER OLSSON

DISTRIKT

Blekinge, Tommy Andersson (fem röster)
Jag tror att vi behöver en kraft som kan hålla ihop och ena svensk fotboll med bredd och elit, nationellt och internationellt. Vi har tydligare funderingar på någon, men vem det är tar vi närmare mötet. Det är viktigt att ha koppling till fotbollen, och det har flera av personerna. Men kunskapen och insikten från fotbollen är en viktig parameter mot att bara vara en allmän och god representant. Så det är viktigt att ha erfarenhet från fotbollen och bra att ha djupgående insikt i fotboll.

Gestrikland, Stefan Östblom (fyra röster)
Vi har kommit fram till Lars-Christer Olsson. Han har beskrivit mest visioner, vad han vill. Och han har erfarenheten internationellt och nationellt.

Hälsingland, Dan Jonsson (fyra röster)
Jag ska göra allt jag kan för att alla våra röster går till Lars Christer Olsson. Han har kompetens, integritet och klokhet för att jobba i den här rollen. Annars är det Caroline Waldheim som har kvaliteterna och kunskapen av fotbollen som krävs för att leda fotbollsfamiljen. Men jag vill att alla fyra röster ska till Lars Christer. Av distrikten i Norrland så är det bara vi och Jämtland/Härjedalen som har diskuterat Caroline Waldheim, men de andra har Lars Christer. Jag tror att Lars Christer kommer väga tungt för oss. På sikt kommer Caroline funka bra, hon har bra värderingar och har gjort bra saker inom fotbollen hittills.

Medelpad, Lena (fyra röster)
Vi har förordat Lars Christer Olsson. Vi ser honom som erfaren och en bra kandidat som kan ta tag i utmaningar som Svensk fotboll står för. Han är erfaren. Vi ska inte vara fixerade vid ålder. Manifestet som Lars Christer skickade ut var väldigt bra. Han vet vad det innebär och kan ta tag i saker direkt.

Ångermanland (fyra röster)
Vi har möte i kväll, men som det ser ut så kommer vi att landa på Lars-Christer.

Norrbotten (sex röster)
Vi är klara och väldigt överens. Vi vill inte ha styrelseproffs utan fotbollsarbetare eftersom det är lite rörigt nu. Det blir definitivt Lars Christer Olsson för oss. Valberedningen gjorde inte något bra jobb. Nu måste vi få enat Svensk fotboll med allt från bredd till elit, och organisationsmässigt på tjänstemannasidan. Då behöver man någon som har fotbollskunskap. Jag tror inte Reinfeldt passar eftersom han bara ska sitta i styrelsen. Vi behöver en som lägger ner tid och själ på detta. Alla sju distrikt i Norrland verkar vara för Lars Christer. Det är ingen som har det CV:t i Sverige. Vi tror att han skulle vara jättebra för en enad kraft och att vi får lugn och ro.

Södermanland, Nina Lindström (sex röster)
Vi hade nominerat Annika Grälls och hade gärna sett henne. Nu, av de tre som är kvar, så tycker jag att Lars Christer Olsson är mest lämpad. Även om han har åldern emot sig och att jag gärna hade sett en kvinna så har han ändå bäst kompetens för att ta tag i allt direkt.

Västerbotten, Tommy (sex röster)
Vi har nominerat Lars Christer Olsson. Vi tycker att han har bäst förutsättningar att ta tag i saker direkt för att hålla ihop oss. Det har känts som att vi är på väg att dela på oss. Han vet hur det funkar i svensk fotboll. Hans kvaliteter är bäst. Han kan också stå emot att tjänstemän ska styra, det har de andra två sagt att man ska ta hjälp där. Startsträckan för de andra två är för lång. Vi behöver ta tag i saker nu. Lars Christer kan kliva in dag ett och ta tag i saker. Sedan verkar de andra två inte vara sugna på att kliva av allt annat de har. Det är inte bra.

KLUBBAR

AIK, Robert Falck (tre röster)
Styrelsen har bestämt oss för Lars Christer Olsson. Men frågan är inte avgjord förrän vi har lyssnat med medlemmarna. Vi ska ta upp frågan på vårt årsmöte den 9 mars. Vi har tre röster, två inom SEF och en inom EFD.

Häcken, Marcus Jodin (fem röster)
Vi kommer att rösta för Lars Christer Olsson. Det är tre bra kandidater som alla har något att tillföra svensk fotboll, men vi tycker att han är den som är bäst på att förena bredd, elit och distrikten. Dessutom sitter han på ovärdeliga internationella kontakter som blir viktigare och viktigare i dag för svensk fotbolls bästa. Han har många gånger visat hur bra han är på att driva fotbollen framåt och det tror vi är en nyckel.

Degerfors (två röster)
Vi kommer givetvis att rösta på Lars Christer Olsson.

Hammarby, Mattias Fri (fyra röster)
Vi har kollat på frågorna som är viktiga för oss och matchat det och landat i Lars Christer Olsson. Vi har gått efter fyra viktiga frågor: Att man har en förståelse för fotbollsrörelsen. Sedan finns det en spänning mellan elit och bredd, och det är viktigt att någon förstår den. Det är också viktigt att ha en genuin förståelse för supporterkulturen för svensk fotboll. Och det är på sin plats om vi kan få en förnyelse som kan föra in oss i framtiden.

Elfsborg, Stefan Andreasson (två röster)
Givetvis på Lars Christer Olsson. Jens T Andersson ville vi stötta, men det var innan Lars Christer ställde upp. Lars Christer med sin bakgrund, ledarskap, kompetens… när han vill göra detta så finns det ingen som är nära att vara mer lämpad än honom. Det talar för sig själv. Hans historia och hur han är som person. Jag är väldigt glad att han har kraften att göra detta, då är det bara att sluta upp bakom.

IFK Norrköping, Sakarias Mårdh (fyra röster)
Som det ser ut kommer vi gå för Lars-Christer Olsson. Han har oerhörd kompetens och erfarenhet från fotbollen.

Malmö FF, Anders Pålsson (två röster)
Lars-Christer är oerhört kompetent inom fotbollen och känns som det bästa alternativet för en klubb som Malmö FF. 

Varbergs Bois (två röster)
Vi har bestämt oss för Lars-Christer Olsson. Vi känner att det är det bästa alternativet för oss.

Öster, Jens Magnusson (en röst)
Vi kommer att rösta på Lars-Christer Olsson. Han är oerhört kompetent.

Brage, Magnus Olsson (en röst)
Vi stöttar Lars-Christer Olsson. Det är det bästa alternativet.

Djurgården (fyra röster)
Vi kommer att rösta på Lars-Christer Olsson.

Halmstad (två röster)
Vi kommer att rösta på Lars-Christer Olsson.

Jönköpings Södra (en röst)
Lars-Christer Olsson är det bästa alternativet för oss och vi kommer att rösta på honom.

IFK Göteborg (två röster)
Vi röstar på Lars-Christer Olsson.

Gais (en röst)
Vi kommer att välja Lars-Christer.

Mjällby (två röster)
Lars-Christers enorma erfarenhet och kompetens inom fotbollen gör att vi tycker att det är det bästa alternativet för en klubb som Mjällby.

Sammanlagt: 77 röster.


VILL INTE UPPGE ELLER HAR INTE BESTÄMT SIG

DISTRIKT 

Göteborg, Bert Andersson (elva röster)
Vi har inte bestämt oss. Vi har möte i nästa vecka där vi ska försöka bestämma oss. Det här är svårt för oss. Vi har en Göteborgsmotion att ta hänsyn till och se vad som är bäst för den

Småland, Christer Gustafsson (tolv röster)
Inget beslut är taget. Vi ska ett möte om det

Bohuslän, Stefan Herre Eriksson (fem röster)
Vi har mest diskuterat de tre som är föreslagna, även om vi såklart har pratat om Caroline också. Jag tycker att Reinfeldts presskonferens var bra. Hans personlighet är bra och att han är en före detta statsminister, vilket betyder att han är en stark ledare. Både han och Caroline har ett stort samhällsperspektiv och Lars-Christer har ett bra CV i ett fotbollsperspektiv.

Halland, Cristel Brorsson (sju röster)
Vi har inte tänkt färdigt. Vi tar ett beslut kring den 20:e. Det händer saker hela tiden, folk hoppar av och så vidare, därför avvaktar vi.

Skåne, Per Sandberg (15 röster)
Vi är inte offentliga med det.

Västmanland, Andreas Trygg (sex röster)
Råder delade meningar inom distriktet, vice ordförande ha sagt Fredrik Reinfeldt, medan ordförande har sagt Lars-Christer Olsson.

Östergötland, Per Arne Sterner (åtta röster)
Vi har precis fått en 50 procentigt ny styrelse och den tar beslut den 20 mars. Så vi har ännu inte fattat något beslut. Det finns olika åsikter och inga vindar blåser åt något håll. Det jag kan tycka är att det är tråkigt att vi i svensk fotboll inte kan vara mer enade kring ett namn utan att vi ska ha en öppen omröstning. Det är olyckligt.

KLUBBAR

ALLSVENSKAN

IFK Värnamo, Fredrik Lingeskog (två röster)
Vi vill inte berätta.

Kalmar FF, Anders Henriksson (två röster)
Vi vill inte berätta det.

SUPERETTAN

Trelleborg (en röst)
Vi har inte bestämt oss.

DAMALLSVENSKAN

Rosengård (två röster)
Vi kommer inte att gå ut med vårt val.

Kristianstad (två röster)
Vi kommer inte att kommunicera vårt val innan omröstningen.

ELITETTAN

Alingsås (en röst)
Vi har inte bestämt oss. Vi ska ha ett styrelsemöte om det. 


KLUBBAR SOM FOTBOLLSKANALEN INTE NÅTT

SUPERETTAN

AFC Eskilstuna (en röst) 

Gif Sundsvall (en röst)

Örgryte IS (en röst)

Östersunds FK (en röst)

DAMALLSVENSKAN

IFK Kalmar (två röster)

Piteå (två röster)

Vittsjö (två röster)

Växjö (två röster)

ELIETTAN

Bollstanäs (en röst)

Eskilstuna (en röst)

Bromölla (en röst)

Jitex (en röst)

Lidköping (en röst)

Sundsvalls DFF (en röst)

Faktarutan uppdateras löpande.

FAKTA

SvFF-ordföranden genom historien

Carl Hellberg, 1904
Christian-Ludvig Kornerup, 1905-1907
Wilhelm Friberg, 1908-1917
Gösta Dalman, 1918-1921
Anton Johansson, 1922-1936
Elof Ericsson, 1937-1949
Gunnar Danielsson, 1949-1953
Gunnar Lange, 1953-1968
Tore G Brodd, 1969
Gunnar Ericsson, 1970-1975
Tore G Brodd, 1975-1983
Lennart Johansson, 1984-1991
Lars-Åke Lagrell, 1991-2012
Karl-Erik Nilsson, 2012-2023

Publicerad 2023-03-07 kl 20:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto