Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Stort stöd för Reinfeldt - så tänker alla distrikt och klubbar

Sverige

Två veckor kvar till SvFF:s ordförandeval.
Nu kan Fotbollskanalen - genom en stor genomgång - avslöja stora delar av röstläget inför ödesdagen.
Även om det är jämnt har Fredrik Reinfeldt ett försprång - och hoppar Caroline Waldheim av gynnar det den förre statsministern.

25:45
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela Fredrik Reinfeldts pressträff i spelaren.

Lördagen den 25 mars är det årsmöte för Svenska Fotbollförbundet i Solna. Vid 11:00 drar det i gång och någon timme senare lär förbundsmötet ha utsett Karl-Erik Nilssons efterträdare och därmed valt förbundets 14:e ordförande.

Som mest var det åtta nominerade kandidater i januari, men med 18 dagar till ordförandevalet är det tre kandidater kvar om att ta över som SvFF-ordförande:

* Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, är nominerad av BP och blev valberedningens kandidat efter att ha först tagit plats bland valberedningens huvudkandidater.

* Tidigare fotbollsledaren Lars-Christer Olsson, 73, är nominerad av Västerbottens FF. Var en av tre huvudkandidater för valberedningen, men blev ratad till förmån för Reinfeldt. Ställer upp ändå.

ANNONS

* Förbundets hållbarhetschef Caroline Waldheim, 49, är nominerad av Smålands FF och Jämtland/Härjedalens FF. Kom inte med bland valberedningens tre huvudkandidater men har kört på. Måste säga upp sig från förbundsjobbet för att ställa upp i valet. 

Makten i svensk fotboll finns hos de 24 distrikten och när det ska röstas i Solna har representanter för de röstberättigade 24 distrikten totalt 172 röster och där varierar antalet röster mellan 4 röster (sju olika distrikt) och 18 (Stockholms distrikt). Elitklubbarna på herr- och damsidan har 90 röster (två för de allsvenska föreningarna, en var i andradivisionerna), men nu har två föreningar (Utsikten och Linköping) ej betalt årsavgifter plus att en klubb (IK Rössö) inte kommer att rösta och det är endast 86 röster och då blir det 258 röster.

ANNONS

På årsmötet är det absolut majoritet som gäller vilket innebär att en kandidat behöver få 130 röster för att vinna. Om det inte är någon som får absolut majoritet i första omgången gäller att den kandidat som får flest röster i andra omgången vinner. Skulle kandidater vara lika efter andra omgången kör man en tredje omgång och då vinner den som har flest röster. Skulle det även vara lika efter tredje omgången blir det lottning. Så avgjordes ordförandevalet i Sef våren 2021 där Jens T Andersson vann över Ove Sjöblom efter lottdragning.

Fotbollskanalen har ringt runt för att kolla läget och just nu har Fredrik Reinfeldt stöd från distrikt och klubbar som ger 69 röster, Lars-Christer Olsson har 61 röster och Caroline Waldheim har 33 röster. En osäkerhetsfaktor är om Waldheim ställer upp i valet och offrar förbundsjobbet. Exempelvis var landslagschefen Jens T Andersson aktuell efter att BK Häcken nominerat honom, men han gick tillbaka till sitt jobb och hoppade av kandidaturen. Om Waldheim kliver av är mångas bedömning att de rösterna hamnar hos Reinfeldt, vilket kan stärka hans kandidatur.

ANNONS

Fortfarande återstår en del årsmöten i både klubbar och distrikt, och det kan skifta när det pågår ett rejält kampanjande bakom kulisserna.

Fotbollskanalen har tidigare skrivit om hur Sef skickade ut förre Sef-basen Lars-Christer Olssons brev till alla röstberättigade. Lägg till det att Sef:s representant i valberedningen felaktigt pekat ut Caroline Waldheim och tidigare kandidaten Jens T Andersson som olämpliga. Även om förre SvFF-veteranen Gerhard Sager hakat på det. 

Nu har SEF kallat till möte för alla sina klubbar och det ska hållas klockan 09:00 på onsdagen och då ska ordförandevalet diskuteras. SEF vill gärna se Lars Christer Olsson som ny ordförande. Från Norrland jobbar man också hårt för Olsson.


STÖTTAR FREDRIK REINFELDT 

DISTRIKT

Stockholm, Lars Ekholmer (18 röster)

ANNONS
Vi kommer att rösta på valberedningens förslag (Reinfeldt)

Gotland, Hans Lindkvist (fyra röster)
Reinfeldt har vi enats för. Hans framträdande var bra. Han har det bredaste perspektivet på det hela. Det är inte bara svensk fotboll det handlar om utan även Fifa och Uefa, han har en bra världsbild.

Uppland, Johan Richt (åtta röster)
Vi hade Helene Barnekow först. Vi ser gärna någon utifrån, men nu känner vi självklart av vindarna från distrikten, och det är mycket viktigt att vi står enade. Senaste mötet vi hade så stod vi bakom Reinfeldt på grund av att han kommer utifrån.

Värmland, Pernilla Uddh (sju röster)
Vi står bakom valberedningens förslag. Reinfeldt. Vi tror att han har förmågan att leda förbundet. Han har otroliga meriter av ordförandeskap och det tror vi är avgörande. Han har förmågan att få förbundet med sig. Han har ledarskapserfarenheter som krävs. Men vi har årsmöte i början av mars, då ska vi berätta detta, att vi tagit del av intervjuer från kandidater och var vi står. Jag vet inte om det blir ifrågasättande.

ANNONS

Vi har årsmöte på lördag och kommer att diskutera hur vi gör om Reinfeldt skulle hoppa av.

Västergötland, Viktoria Haraldson (tolv röster)
Vi har inte tagit ett beslut. Vi ska ha ett styrelsemöte runt den 15 mars. Men vi har följt valberedningens arbete och ingen i vår styrelse har lämnat något annat förslag. Så just nu lutar det åt att vi följer valberedningens förslag, alltså Reinfeldt. Så brukar det ju vara, att man följer valberedningens förslag. Om han skulle hoppa av så är ju valberedningen fortsatt aktiv.

Örebro, Johan Ringaby (sex röster)
Vi har beslutat att ställa oss bakom Reinfeldt. Vi följer valberedningens förslag. Av de tre gav han den bästa och djupaste presentationen av bredd och elit, vi tycker om beskrivningen av det.

KLUBBAR

Brommapojkarna (fyra röster)
Har nominerat Fredrik Reinfeldt.

ANNONS

Helsingborg, Kjell Jakobsson (en röst)
Som det ser ut så lutar det åt valberedningens förslag.

Skövde, Lennart Ek (en röst)
Det blir Fredrik Reinfeldt. Många anledningar till det, men han har erfarenhet och jag tror att han kan tillföra mycket. Det är bra att han är helt ny också.

Västerås SK, Magnus Breitholtz (en röst)
Från början var vi överens om Lars Christer Olsson. Men nu har jag svängt. Det finns en åldersproblematik med honom. Han är 73 år. Då blir det lite kortsiktigt. Så nu vill jag ha Reinfeldt. Vi ska ha ett möte i dagarna och då ska försöka få med mig de andra på tåget, och det tror jag att jag kommer att få.

Örebro SK, Lars Larsen (en röst)
Som det ser ut så lutar det åt att vi går för valberedningens förslag som är Reinfeldt.

IK Uppsala, Linda Zillén (två röster)
Just nu lutar det åt valberedningens förslag, alltså Fredrik Reinfeldt. Vi har ett styrelsemöte den 14:e och då tar vi definitivt beslut.

ANNONS

KIF Örebro, Fredrik Stengarn (två röster)
Vi går på valberedningens förslag. Vi tror att det blir bra med Reinfeldt. Det är bra med något nytt.

Gamla Upsala (en röst)
Har inte tänkt så mycket på det. Har möte onsdag kväll. Har ingen annan på förslag. Går efter valberedningens förslag så som det ser ut.

Umeå IK (en röst)
Vi stödjer valberedningens förslag,

Sammanlagt: 69 röster.


STÖTTAR LARS-CHRISTER OLSSON

DISTRIKT

Blekinge, Tommy Andersson (fem röster)
Jag tror att vi behöver en kraft som kan hålla ihop och ena svensk fotboll med bredd och elit, nationellt och internationellt. Vi har tydligare funderingar på någon, men vem det är tar vi närmare mötet. Det är viktigt att ha koppling till fotbollen, och det har flera av personerna. Men kunskapen och insikten från fotbollen är en viktig parameter mot att bara vara en allmän och god representant. Så det är viktigt att ha erfarenhet från fotbollen och bra att ha djupgående insikt i fotboll.

ANNONS

Gestrikland, Stefan Östblom (fyra röster)
Vi har kommit fram till Lars-Christer Olsson. Han har beskrivit mest visioner, vad han vill. Och han har erfarenheten internationellt och nationellt.

Hälsingland, Dan Jonsson (fyra röster)
Jag ska göra allt jag kan för att alla våra röster går till Lars Christer Olsson. Han har kompetens, integritet och klokhet för att jobba i den här rollen. Annars är det Caroline Waldheim som har kvaliteterna och kunskapen av fotbollen som krävs för att leda fotbollsfamiljen. Men jag vill att alla fyra röster ska till Lars Christer. Av distrikten i Norrland så är det bara vi och Jämtland/Härjedalen som har diskuterat Caroline Waldheim, men de andra har Lars Christer. Jag tror att Lars Christer kommer väga tungt för oss. På sikt kommer Caroline funka bra, hon har bra värderingar och har gjort bra saker inom fotbollen hittills.

ANNONS

Medelpad, Lena (fyra röster)
Vi har förordat Lars Christer Olsson. Vi ser honom som erfaren och en bra kandidat som kan ta tag i utmaningar som Svensk fotboll står för. Han är erfaren. Vi ska inte vara fixerade vid ålder. Manifestet som Lars Christer skickade ut var väldigt bra. Han vet vad det innebär och kan ta tag i saker direkt.

Norrbotten (sex röster)
Vi är klara och väldigt överens. Vi vill inte ha styrelseproffs utan fotbollsarbetare eftersom det är lite rörigt nu. Det blir definitivt Lars Christer Olsson för oss. Valberedningen gjorde inte något bra jobb. Nu måste vi få enat Svensk fotboll med allt från bredd till elit, och organisationsmässigt på tjänstemannasidan. Då behöver man någon som har fotbollskunskap. Jag tror inte Reinfeldt passar eftersom han bara ska sitta i styrelsen. Vi behöver en som lägger ner tid och själ på detta. Alla sju distrikt i Norrland verkar vara för Lars Christer. Det är ingen som har det CV:t i Sverige. Vi tror att han skulle vara jättebra för en enad kraft och att vi får lugn och ro.

ANNONS

Södermanland, Nina Lindström (sex röster)
Vi hade nominerat Annika Grälls och hade gärna sett henne. Nu, av de tre som är kvar, så tycker jag att Lars Christer Olsson är mest lämpad. Även om han har åldern emot sig och att jag gärna hade sett en kvinna så har han ändå bäst kompetens för att ta tag i allt direkt.

Västerbotten, Tommy (sex röster)
Vi har nominerat Lars Christer Olsson. Vi tycker att han har bäst förutsättningar att ta tag i saker direkt för att hålla ihop oss. Det har känts som att vi är på väg att dela på oss. Han vet hur det funkar i svensk fotboll. Hans kvaliteter är bäst. Han kan också stå emot att tjänstemän ska styra, det har de andra två sagt att man ska ta hjälp där. Startsträckan för de andra två är för lång. Vi behöver ta tag i saker nu. Lars Christer kan kliva in dag ett och ta tag i saker. Sedan verkar de andra två inte vara sugna på att kliva av allt annat de har. Det är inte bra.

ANNONS

KLUBBAR

AIK, Robert Falck (tre röster)
Styrelsen har bestämt oss för Lars Christer Olsson. Men frågan är inte avgjord förrän vi har lyssnat med medlemmarna. Vi ska ta upp frågan på vårt årsmöte den 9 mars. Vi har tre röster, två inom SEF och en inom EFD.

Brage, Magnus Olsson (en röst)
Vi stöttar Lars Christer Olsson. Det är det bästa alternativet.

BK Häcken, Marcus Jodin (fem röster)
Vi kommer att rösta för Lars Christer Olsson. Det är tre bra kandidater som alla har något att tillföra svensk fotboll, men vi tycker att han är den som är bäst på att förena bredd, elit och distrikten. Dessutom sitter han på ovärdeliga internationella kontakter som blir viktigare och viktigare i dag för svensk fotbolls bästa. Han har många gånger visat hur bra han är på att driva fotbollen framåt och det tror vi är en nyckel.

ANNONS

Degerfors IF (två röster)
Vi kommer givetvis att rösta på Lars Christer Olsson.

Hammarby IF, Mattias Fri (fyra röster)
Vi har kollat på frågorna som är viktiga för oss och matchat det och landat i Lars Christer Olsson. Vi har gått efter fyra viktiga frågor: Att man har en förståelse för fotbollsrörelsen. Sedan finns det en spänning mellan elit och bredd, och det är viktigt att någon förstår den. Det är också viktigt att ha en genuin förståelse för supporterkulturen för svensk fotboll. Och det är på sin plats om vi kan få en förnyelse som kan föra in oss i framtiden.

IF Elfsborg, Stefan Andreasson (två röster)
Givetvis på Lars Christer Olsson. Jens T Andersson ville vi stötta, men det var innan Lars Christer ställde upp. Lars Christer med sin bakgrund, ledarskap, kompetens… när han vill göra detta så finns det ingen som är nära att vara mer lämpad än honom. Det talar för sig själv. Hans historia och hur han är som person. Jag är väldigt glad att han har kraften att göra detta, då är det bara att sluta upp bakom.

ANNONS

IFK Norrköping, Sakarias Mårdh (fyra röster)
Som det ser ut kommer vi gå för Lars-Christer Olsson. Han har oerhörd kompetens och erfarenhet från fotbollen.

Malmö FF, Anders Pålsson (två röster)
Lars-Christer är oerhört kompetent inom fotbollen och känns som det bästa alternativet för en klubb som Malmö FF. 

Varbergs Bois (två röster)
Vi har bestämt oss för Lars-Christer Olsson. Vi känner att det är det bästa alternativet för oss.

Östers IF, Jens Magnusson (en röst)
Vi kommer att rösta på Lars Christer Olsson. Han är oerhört kompetent.

Sammanlagt: 61 röster.


STÖTTAR CAROLINE WALDHEIM

DISTRIKT

Göteborg, Bert Andersson (elva röster)
När vi har jämfört alla så är det Caroline Waldheim som passar oss bäst. Hon har en väldigt bra koppling till distrikten och att vi behöver föra distrikten närmare SvFF och det centrala kansliet. Det gör heller inget att hon är en kvinna, vi är ju lite förgubbade. Vi har inte tänkt på vad vi gör om hon hoppar av.

ANNONS

Dalarna, Stig Stjärnesund (sex röster)
Dalarnas styrelse har, enligt Sveriges Radio, tagit beslut om att stötta Caroline Waldheim.

Jämtland/Härjedalen, Torgny Röhdin (fyra röster)
Vi kommer att ta Caroline Waldheim. Vi är ett av två distrikt som har nominerade henne. Hon skulle vara en bra ordförande. Hon stöttar distrikten och det passar oss. Med Caroline hade det blivit något nytt och annorlunda. Det är tilltalande, att man har möjlighet att ta en annan riktning. Om hon hoppar av så tror jag att det blir Lars Christer Olsson för oss. Inget slår hans CV och erfarenhet. Han har suttit på alla positioner, han kan svensk och europeisk fotboll. Han har ett bra omdöme sedan han tidigare var i svensk fotboll, han brydde sig om Norrland och distrikten här, han är väldigt bred. 

Småland, Christer Gustafsson (tolv röster)

ANNONS
Vi står bakom vår nominering av Caroline Waldheim. Det är en kompetent och bra person som är bra lämpad för uppdraget. Om Caroline skulle hoppa av så vet vi inte vem vi ska rösta på.

Sammanlagt: 33 röster.


VILL INTE UPPGE ELLER HAR INTE BESTÄMT SIG

DISTRIKT 

Bohuslän, Stefan Herre Eriksson (fem röster)
Vi har mest diskuterat de tre som är föreslagna, även om vi såklart har pratat om Caroline också. Jag tycker att Reinfeldts presskonferens var bra. Hans personlighet är bra och att han är en före detta statsminister, vilket betyder att han är en stark ledare. Både han och Caroline har ett stort samhällsperspektiv och Lars-Christer har ett bra CV i ett fotbollsperspektiv.

Dalsland, Leif Källén (fyra röster)
Vi har inte tagit beslutet. Vi hade årsmöte i förra veckan, men tog inte ett definitivt beslut. I nästa vecka tar vi det beslutet. Vi har diskuterat de tre som står kvar. Det är väl någon som har fått lite mer, som vi tycker är bra. Caroline Waldheim är ett av alternativen som vi har pratat mest om. Hennes framtoning kring distrikten ser vi som väldigt bra, hon är den som har pratat mest om det, om samarbetet mellan kansli och komma närmare varandra. Vad gäller Lars Christer Olsson så känns det som en kortsiktig lösning då han har åldern emot sig.

ANNONS

Halland, Cristel Brorsson (sju röster)
Vi har inte tänkt färdigt. Vi tar ett beslut kring den 20:e. Det händer saker hela tiden, folk hoppar av och så vidare, därför avvaktar vi.

Skåne, Per Sandberg (15 röster)
Vi är inte offentliga med det.

Ångermanland, Roger Westin (fyra röster)
Efter 17-18 mars har vi nog besked. Det står mellan Lars Christer Olsson och Caroline Waldheim. Från början hade vi Lars Christer, men nu är ju Caroline med och då måste vi ta det här en vända till. Vi har skickat ut till våra klubbar som ska tycka till nu.

Västmanland, Andreas Trygg (sex röster)
Råder delade meningar inom distriktet, vice ordförande ha sagt Fredrik Reinfeldt, medan ordförande har sagt Lars-Christer Olsson.

Östergötland, Per Arne Sterner (åtta röster)
Vi har precis fått en 50 procentigt ny styrelse och den tar beslut den 20 mars. Så vi har ännu inte fattat något beslut. Det finns olika åsikter och inga vindar blåser åt något håll. Det jag kan tycka är att det är tråkigt att vi i svensk fotboll inte kan vara mer enade kring ett namn utan att vi ska ha en öppen omröstning. Det är olyckligt.

ANNONS

KLUBBAR

ALLSVENSKAN

Djurgården, Henrik Berggren (fyra röster)
Inte bestämt oss än.

Halmstad (två röster)
Vi har inte bestämt oss.

IFK Göteborg, Richard Berkling (två röster)
Har inte bestämt oss. Nästa vecka har vi möten om detta. Ring på tisdag.

IFK Värnamo, Fredrik Lingeskog (två röster)
Vi vill inte berätta.

IK Sirius, Christer Abrahamsson (två röster)
Vi har inte tagit beslut än.

Kalmar FF, Anders Henriksson (två röster)
Vi vill inte berätta det.

Mjällby AIF, Magnus Emeus (två röster)
Har inte tagit ställning till det.

SUPERETTAN

Jönköpings Södra (en röst)
Vi håller på. Har inte riktigt landat.

Landskrona Bois (en röst)
Vi ska ha möte om det i dagarna. 

Trelleborg (en röst)
Vi har inte bestämt oss.

DAMALLSVENSKAN

Rosengård (två röster)
Vi kommer inte att gå ut med vårt val.

ELITETTAN

Alingsås (en röst)
Vi har inte bestämt oss. Vi ska ha ett styrelsemöte om det. 

ANNONS


KLUBBAR SOM FOTBOLLSKANALEN INTE NÅTT

SUPERETTAN

AFC Eskilstuna (en röst) 

Gais (en röst) 

Gif Sundsvall (en röst)

Gefle (en röst)

Örgryte IS (en röst)

Östersunds FK (en röst)

DAMALLSVENSKAN

IFK Kalmar (två röster)

Kristianstad (två röster)

Piteå (två röster)

Vittsjö (två röster)

Växjö (två röster)

ELIETTAN

Bollstanäs (en röst)

Eskilstuna (en röst)

Bromölla (en röst)

Jitex (en röst)

Lidköping (en röst)

Mallbacken (en röst)

Sundsvalls DFF (en röst)

FAKTA

SvFF-ordföranden genom historien

Carl Hellberg, 1904
Christian-Ludvig Kornerup, 1905-1907
Wilhelm Friberg, 1908-1917
Gösta Dalman, 1918-1921
Anton Johansson, 1922-1936
Elof Ericsson, 1937-1949
Gunnar Danielsson, 1949-1953
Gunnar Lange, 1953-1968
Tore G Brodd, 1969
Gunnar Ericsson, 1970-1975
Tore G Brodd, 1975-1983
Lennart Johansson, 1984-1991
Lars-Åke Lagrell, 1991-2012
Karl-Erik Nilsson, 2012-2023

Publicerad 2023-03-07 kl 18:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto