Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Sverige kan följa efter Norge: "Extremt stora skillnader"

Foto: Bildbyrån

AMSTERDAM. Norska herrlandslaget struntar i sin ersättning för att landslagsfotbollen ska bli mer jämställd.
Nu kan Sverige gå samma väg.
- Vi vill göra det ännu bättre, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Det norska herrlandslaget sänker sin ersättning för landslagsspel. Man gör det för att damlandslaget ska få en lika stor del av förbundets kaka. Från och med 2018 kommer de båda landslagen att ha lika ersättning.

- Jag ser det bara som att det är så det ska vara. Jag tror att det kan hjälpa mycket för dem. Vi vill ha norsk fotboll framöver. Damerna är lika viktiga som oss, har herrlandslagets lagkapten Stefan Johansen sagt.

Det nuvarande avtalet ger herrarna en ersättning på totalt 6,55 miljoner att dela på. Damerna har mindre än hälften av det, 3,1 miljoner.

- Det är extremt stora skillnader. Det är snack om att de kan få det dubbla mot vad de får nu, och det hoppas och tror jag ska hjälpa, säger Johansen.

Nu kan Sverige gå samma väg. Förhandling pågår och generalsekreterare Håkan Sjöstrand vill att det blir en bra lösning för alla parter.

- Det är svårt att jämföra länder med varandra, om man tar Danmark så handlar diskussionen där om att spelarna vill ha en form av anställning som ska ge pensionsförmåner och i Sverige betalar vi redan sociala avgifter på vår ersättning. Så alla länder har olika förutsättningar och vi ligger långt framme även om vi naturligtvis kan göra det ännu bättre, vilket vi vill. Vi förhandlar med spelarna och med spelarföreningen och jag är övertygad om att vi kommer att komma fram till en bra lösning, säger han.

På måndagens presskonferens på Amsterdam Arena fick även lagkapten Andreas Granqvist frågor om han vill gå samma väg som Norge.

- Just nu har vi faktiskt inte haft den här frågan uppe. Jag har haft lite kontakt med Håkan och förbundet. Det finns en förhandling just nu. Vi får väl se hur det slutar. Det är alltid svårt att jämföra. Vi vet inte vad norska herrarna där har i motsvarande till damerna. Just nu har vi fokus på sista matchen och sedan får vi ta den här frågan, sa han.

Publicerad 2017-10-09 kl 16:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons