Sverige vann mot Portugal - klart för final i Algarve cup

Sverige (dam)

ALGARVE. Sverige blev numret för stort och Portugal hade svårt att hänga med.
Landslaget vann till slut med 4-0 och är nu klart för final mot Italien i Algarve cup.
- Vi är såklart nöjda med resultatet och nu är vi vidare och får spela en avgörande final, säger Stina Blackstenius till Fotbollskanalen.

Se en intervju med Stina Blackstenius i spelaren ovan.

1:15
Blackstenius: "Jättenöjd med resultatet"
3:59
Gerhardsson: "Vi fick jobba för att få hål på dem"
1:04
Glas om första landslagsmålet: "Jag pikade vår assisterande - visade varför"
0:54
Ilestedt: "Alltid roligt att göra mål"

Sverige var nära att få en drömstart mot Portugal i Algarve cup. Redan efter tre minuter fick landslaget sin första chans. BK Häckens Johanna Rytting Kaneryd stod för ett fint förarbete på högerkanten och hittade sedan till Filippa Angeldahl strax utanför straffområdet. 24-åringen drog till med ett skott som tog i den vänstra stolpen och Patricia Morais i målet var med på returen.

Inför mötet med Portugal höjde Peter Gerhardsson varningens finger för Portugals snabba spelare och kontringarna. I den sjunde minuten visade portugiserna varför - Diana Silva med sin oerhörda snabbhet rundade Jennifer Falk som höll på att ställa till det rejält för Blågult. Men skottet var lite för hårt och gick över ribban.

Sverige var överlägset i den första halvleken men det lossande inte riktigt i den sista tredjedelen av planen. Lina Hurtig hotade från vänsterkanten och hittade in till Stina Blackstenius i straffområdet, men Arsenal-anfallarens nick gick strax utanför. Fem minuter senare hotade Hurtig igen och i stället var det Madelen Janogy som var fri framför mål, men den offensiva spelarens skott gick utanför.

0–0 stod sig in i andra halvlek, men väl där lossnade det rejält.

Och tio minuter in i den andra halvleken hittade Hanna Glas till Rytting Kaneryd på högerkanten som slog in bollen mot Amanda Nildén som nickade vidare till Stina Blackstenius. Men Morais storspelade i målet och nekade Blågult ledningsmålet.

Två minuter senare kom dock målet - hörnreturen nådde Glas som enkelt kunde placera in bollen med vänsterdojan i det vänstra hörnet. Högerbacken som till vardags spelar i Bayern München fick därmed göra sitt första mål i landslagströjan.

Sen tog det inte lång tid innan 2-0 också kom i den 60:e minuten. Amanda Ilestedt nådde högst på en hörna och hittade in bakom den portugisiska målvakten.

- Det var roligt. Det var en jättebra boll från Amanda Nildén, som jag bara knoppade in, säger Ilestedt till Fotbollskanalen.

Blågult fortsatte att pressa framåt. Stina Blackstenius drog till på skott i den 74:e minuten som Morais räddade. Men Kosovare Asllani som för första gången sedan sin skada i oktober var tillbaka i truppen och kunde enkelt peta in bollen. Det tog sen inte långt tid innan 4-0 också kom - denna gång fick Blackstenius till det när hon mötte bollen från en hörna med huvudet och hittade nätet.

4-0 stod sig och Sverige är därmed klart för final mot Italien på onsdag.

- Det är väldigt, väldigt skönt att inleda året på det här sättet. Vi är såklart nöjda med resultatet och nu är vi vidare och får spela en avgörande final, säger Stina Blackstenius till Fotbollskanalen.

Blackstenius är även glad över att hon fick göra mål i slutskedet.

- Det är jätteskönt. Det var frustrerande att jag inte satte lägena som jag hade tidigare i matchen och det var inte det finaste målet, men det var i varje fall skönt att trycka dit den.

Portugal: Patricia Morais - Lucia Alves (Catarina Amado, 46), Silvia Rebelo, Carole Costa, Joana Marchao - Andreia Norton, Dolores Silva, Fatima Pinto (Francisca Nazareth, 46), Tatiana Pinto - Jessica Silva, Diana Silva.

Sverige: Jennifer Falk - Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Emma Kullberg, Amanda Nildén - Filippa Angeldahl (Julia Roddar, 80), Madelen Janogy (Kosovare Asllani, 62), Caroline Seger (Fridolina Rolfö, 66) - Johanna Rytting Kaneryd (Hanna Bennison, 62), Stina Blackstenius (Anna Anvegård, 82), Lina Hurtig (Sofia Jakobsson, 62).

Publicerad 2022-02-20 kl 19:58