Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF bemöter kritiken om jämställdhet och normer: ”Vi har olika program"

Sverige

BÅSTAD. Jämställdhetsstrategen Charlotte Ovefelt gick hårt åt SvFF:s sätt att hantera jämställdhet och normer.
Nu bemöter Håkan Sjöstrand kritiken.
- Vi jobbar med frågorna och har olika program, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Charlotte Ovefelt, som till vardags jobbar som jämställdhetsstrateg på Stockholms läns landsting, fick 100 000 kronor av Svenska fotbollförbundets projekt Alla är olika - olika är bra och som rör mångfaldsarbete kring exempelvis jämställdhetsarbete, hbtq-frågor, funktionsnedsättning, utanförskap.

Efter att med sitt eget projekt Normmedveten fotboll och Normbollen har Charlotte Ovefelt nu utbildat hela Älvsjö AIK kring normer inom fotbollen, och hon har även besökt SvFF och pratat om frågor kring integration och makt. Till Fotbollskanalen riktade hon skarp kritik mot Svenska fotbollförbundet och menade att SvFF är pinsamt dåliga med den här typen av saker.

Annons

- Jag tycker att Alla är olika - olika är bra är en jättebra satsning men jag skulle önska att SvFF tagit tag i detta mycket tidigare. Nu lägger man bara ut sådana här saker på föreningar, men vem ska utbilda personerna på förbundet? Varför gör man inte det? Man är så rädd och bara lägger ut på gräsrotsnivå. De har inte kompetensen i SvFF och det är pinsamt. Jag tycket att förbundet är katastrofalt dåliga på detta, sa hon bland annat.

- Jag blev nyligen inbjuden till SvFF och det var pinsamt när jag var där. Man städar bara runt sin egen dörr. Jag känner några som jobbar där som säger det är en pina att jobba där. SvFF måste ta ett större grepp kring detta. När jag var där handlade 99 procent om bara integration, men det handlar ju inte bara om det. Jag sa då att det handlar ju om makt. ”Vad då makt”, sa förbundsfolket då.

Annons

Fotbollskanalen träffade SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand i Båstad, där landslaget förbereder sig inför VM, och lät honom bemöta kritiken.

- Vi jobbar som alla andra med de här frågorna. Vi ser ju att inom fotbollen är det betydligt fler män som håller på med fotboll. Vi jobbar med frågorna och har olika program för att få ännu fler kvinnor engagerade inom fotbollen, säger Sjöstrand.

Ovefelt tycker att det är ett bra projekt med Alla är olika - olika är bra, men undrar vad ni själva gör och vem som utbildar personerna på förbundet?
- Vi jobbar med de här frågorna. Via har en HR-funktion där vi ändå sätter hela vårt program för det hela och sedan är det ju alla och vi har haft ett antal utbildningar själva där vi pratar om mångfald, jämställdhet och hur vi kan jobba mer med de här frågorna framöver. 

Annons

Hon sa att det bara handlade om integration, men hon blev förvånad och tyckte att det borde ha handlat om makt, vilka som sitter på ledande positioner och så vidare - hur ser du på det?
- Nu är det inte bara män som sitter i ledande, däremot ser vi att vi har fler män än kvinnor och det är ju jätteviktiga frågor och vi jobbar med frågorna. Sedan är det viktigt att jobba grundligt med de här frågorna. Det ser vi ju hos oss precis som på andra ställen att det är ju ingen quick fix att lösa saker och ting utan att jobba målmedvetet med det.

Charlotte Ovefelt berättade även att hon nyligen blev inbjuden till Svenska fotbollförbundet för att prata om integration.

- Vi diskuterade även att ta i hand. En manlig domare vill inte ta i hand med kvinnliga spelare. Då sa jag: "hur är religionslagen?” Då svarade förbundsfolket att det är ointressant.

Annons

- Ointressant? Men vad säger lagen, får man diskriminera kvinnor?

- Nej, kom svaret. Men nu tyckte ju SvFF att man var duktiga att man skulle få alla domare att ta i hand med kvinnliga spelare. Men det är ju inte duktigt. Det är ju inget unikt. Det är ju inget normtänkande utan att gå tillbaka. Nu är vi så bra, tyckte förbundet. Det känns som att man vill skapa sina egna policys, man vill leva sitt eget liv. Fotbollsrörelsen är verkligen way back och det är otroligt.

Håkan Sjöstrand på frågan om det finns problem med att domare inte vill ta i hand med kvinnliga spelare:

- Det förekommer inom idrotten och fotbollen precis som på andra ställen, säger han till Fotbollskanalen.

Publicerad 2018-06-01 kl 07:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto